Връзки за достъпност

Извънредни новини

Атанасова и Белазелков остават конституционни съдии, но мандатът им ще е по-кратък


Борислав Белазелков и Десислава Атанасова
Борислав Белазелков и Десислава Атанасова

Изборът на Десислава Атанасова и Борислав Белазелков за конституционни съдии не противоречи на основния закон, но мандатът им трябва да бъде по-кратък. Това реши Конституционният съд (КС) във вторник.

Атанасова и Белазелков ще останат членове на КС, но с мандат от седем, а не девет години.

Новината идва няколко месеца след като през януари двамата бяха избрани за конституционни съдии от парламента с гласовете на „Продължаваме промяната - Демократична България“ (ПП-ДБ), ГЕРБ и ДПС.

Атанасова, която преди това беше председателка на парламентарната група на ГЕРБ, беше номинирана от партията на Бойко Борисов. Белазелков, който беше върховен съдия, получи номинация от ПП-ДБ.

Няколко дни след избора им президентът Румен Радев поиска КС да обяви решението на парламента за противоконституционно и цитира две причини за това:

  • липсата на прозрачност при избора. Двете кандидатури бяха внесени в последния момент без обществено обсъждане и бяха гласувани по-малко от 24 часа след изслушването на кандидатите;
  • избирането на Атанасова и Белазелков за съдии с 9-годишен мандат. Това беше в противоречие с решение на самия КС, че срокът на мандата на двамата нови членове трябва да бъде 7-годишен.

Впоследствие опозиционните партии „Възраждане“, БСП и „Има такъв народ“ (ИТН) също сезираха КС във връзка с избора на Атанасова и Белазелков. Несъгласие изразиха и много представители на юридическите среди.

Важна част от критиките срещу Атанасова бяха свързани с факта, че тя има предимно политически опит и няма юридическа практика.

Във вторник КС реши, че изборът на двамата не противоречи на Конституцията, но и че мандатът им трябва да е седем, а не девет години.

КС работи в непълен състав от ноември 2021 г., когато изтече мандатът на конституционния съдия Анастас Анастасов. През март 2022 г. изтече и този на Гроздан Илиев. Оттогава КС заседава в състав от 10 вместо 12 членове.

Съставът на съда беше попълнен с Атанасова и Белазелков, но в решението на парламента беше записано, че те ще имат мандат от девет години.

Очакваше се КС да вземе решение за съкращаване на мандата, тъй като Атанасова и Белазелков трябва да довършат мандатите, започнали след оттеглянето на Анастасов и Илиев.

КС е най-висшата институция, която може да отменя закони и да решава спорове между президента и Народното събрание, затова и изборът на негови членове е от голямо значение.

Обяснено. Какво е Конституционният съд и защо е толкова важен
please wait

No media source currently available

0:00 0:01:44 0:00
  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

XS
SM
MD
LG