Връзки за достъпност

Извънредни новини

Израел обмисля преминаване към по-лека фаза във войната в Газа след посещението на министъра на отбраната на САЩ


Министърът на отбраната на САЩ Лойд Остин и израелският министър на отбраната Йоав Галант дават съвместна пресконференция в Министерството на отбраната на Израел в Тел Авив
Министърът на отбраната на САЩ Лойд Остин и израелският министър на отбраната Йоав Галант дават съвместна пресконференция в Министерството на отбраната на Израел в Тел Авив

Израел обмисля постепенно да премине към следваща, по-лека фаза на операциите в Ивицата Газа, каза в понеделник министърът на отбраната на страната Йоав Галант, цитиран от Ройтерс.

Новината дойде след разговори между Галант и министъра на отбраната на САЩ Лойд Остин, който посети Израел, за да договори по-ниска интензивност на бойните действия и начини за намаляване на щетите за цивилното население.

Войната между Израел и палестинската паравоенна групировка Хамас, обявена за терористична от ЕС и САЩ, започна, след като на 7 октомври Хамас извърши мащабна атака в Южен Израел, при която загинаха близо 1200 души, а над 200 бяха взети за заложници в Ивицата Газа. В отговор Израел обяви война на Хамас, в която досега според властите в Газа са загинали над 18 000 души.

Галант каза, че местното население вероятно ще може първо да се върне в северната част на Ивицата Газа, която беше най-населеният район на средиземноморския анклав преди инвазията на Израел.

Остин и Галант не казаха кога ще се случи преходът към нова фаза, която по думите на американският министър ще включва "по-хирургични" операции.

В началото на войната много от жителите на северната част на Газа последваха указанията на Израел да се евакуират на юг, където военните ч често казват на хората да се местят на фона на непрестанните въздушни удари и престрелки с бойци от ислямистката групировка.

"Скоро ще може да правим разлика между различните райони в Газа", каза Галант на съвместна пресконференция в Тел Авив. "Във всеки район, в който постигнем мисията си, ще можем да преминем постепенно към следващата фаза и да започнем да работим за връщането на местното население", каза Галант. "Това означава, че това може да бъде постигнато по-скоро в северната част на страната, отколкото в южната".

Международният натиск за прекратяване на огъня върху Израел се увеличи на фона на покачващия се брой цивилни жертви вследствие на масираните въздушни и сухопътни атаки на Израел. Те целят унищожаването на Хамас, която управлява Газа и оперира в мрежа от подземни тунели.

САЩ предоставят на Израел оръжия и дипломатическа подкрепа и се противопоставят на призивите за прекратяване на огъня. В понеделник Остин потвърди "непоклатимата" подкрепа на Вашингтон.

Въпреки това през последните дни САЩ втвърдиха тона спрямо правителството на министър-председателя Бенямин Нетаняху. Миналата седмица президентът на САЩ Джо Байдън каза, че Израел рискува да загуби международната си подкрепа заради своите "безразборни" бомбардировки.

Редица американски официални лица призоваха Израел да съсредоточи стратегията си върху атаки срещу ръководството на Хамас, основани на разузнавателни данни. "Това не е сигнал за край на операцията. Понякога това означава, че сте по-прецизни, че сте по-фокусирани върху конкретна група цели", каза Остин.

Израел твърди, че хилядите тонове бомби, пуснати в Газа от 7 октомври насам, са били насочени към цели, които имат военно значение.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

XS
SM
MD
LG