Връзки за достъпност

Извънредни новини

САЩ срещу Гугъл. Защо американското правителство съди най-голямата интернет търсачка


Хора преминават край логото на Гугъл. Снимката е илюстративна.
Хора преминават край логото на Гугъл. Снимката е илюстративна.

Ползвате ли Гугъл? Твърде вероятно отговорът е "да". 90% от интернет търсенията се случват именно през нея. Днес обаче правителството на САЩ обвинява Гугъл, че е стигнала до доминацията си по незаконен път, и затова съди компанията. За какво става въпрос в мега делото, което започна преди ден?

Наричат го мега дело. Най-мащабното срещу технологична компания от 20 години насам. Във вторник гигантът Гугъл се изправи срещу правителството на САЩ по обвинения, че незаконно си е изградил монопол в бизнеса с интернет търсачки.

Подготовката за процеса беше започната още през 2020 г. от администрацията на бившия американски президент Доналд Тръмп и продължи цели три години.

Според експертите делото може да промени изцяло интернет търсенето. А от обвинението не изключват дори и възможността за принудително разпадане на компанията.

Защо американското правителство съди Гугъл? Какви са конкретните обвинения? И защо изходът от това дело е толкова важен? Отговорите са в следващите редове.

Защо САЩ съдят Гугъл

След като в продължение на три години бяха събирани доказателства, делото официално започна във вторник. Очаква се то да продължи поне 10 седмици и в него да бъдат изслушани над 100 свидетели, сред които бивши служители на Гугъл и Самсунг, както и ръководители на Епъл, включително старши вицепрезидентът Еди Кю.

Според обвиненията Гугъл е сключвала сделки с мобилни оператори и производители на смартфони, които са налагали търсачката Гугъл по подразбиране в различни свои продукти

По същество Министерството на правосъдието на САЩ и отделни американски щати обвиняват Гугъл, че е действала в разрез с правилата за справедлива конкуренция. Според обвиненията тя е сключвала сделки с мобилни оператори, както и с производители на смартфони и друга техника, които са налагали търсачката Гугъл по подразбиране в различни свои продукти.

Сред тези производители е и гигантът Епъл, на когото Гугъл е платила милиарди долари, така че търсачката ѝ да бъде инсталирана по подразбиране, пише в актовете по делото, цитирани от Ройтерс.

Така компанията незаконно е изградила своята почти пълна доминация. А най-ощетени се предполага, че са търсачки като Бинг на Майкрософт и DuckDuckGo.

По време на първото заседание във вторник представителят на американското правителство Кенет Динцър съобщи, че компанията незаконно поддържа монопола си върху търсенето в интернет от 2010 г. насам. Освен това по думите му половината от влизанията в търсачката се случват през устройства, за които компанията е заплатила собствения ѝ продукт да бъде инсталиран по подразбиране.

Каква е защитата на Гугъл

От Гугъл отричат обвиненията и твърдят, че участват добросъвестно в реална конкуренция. Според компанията потребителите предпочитат нейните продукти, защото "те са най-добрите", а не защото тя се е насочила към незаконно ограничаване на останалите доставчици в сектора.

Позицията на компанията е, че успехът ѝ се дължи на по-високото качество на нейната търсачка, която е оценена като "отлична в сравнение с останалите още от пускането ѝ през 1998 г".

Според Кент Уокър - президент по глобалните въпроси в компанията - хората не използват Гугъл, защото им се налага, а защото искат

Според Кент Уокър - президент по глобалните въпроси в компанията - хората не използват Гугъл, защото им се налага, а защото искат. Именно това беше и тезата, която адвокатите на компанията поддържаха по време на първото заседание във вторник.

Какви са другите дела срещу компанията

Освен това основно дело, от януари 2023 г. има заведен иск срещу Гугъл и за предполагаемо нарушаване на правилата за конкуренция при рекламата и класирането на резултатите от търсенето.
Компанията е изправена и пред други съдебни дела в САЩ за монопол в областта на рекламните технологии и блокиране на конкуренцията в магазина за приложения на операционната система Андроид (Google Play).
Компанията е изправена пред сериозни съдебни действия и в Европа, където ѝ беше наложена глоба от над 8,2 млрд. евро заради различни нарушения на политиката на конкуренция.

Защо решението на съда е важно

Делото е най-голямото срещу технологична компания от 1998 г. Тогава компанията Mайкрософт беше разследвана заради господстващото положение на операционната ѝ система Уиндоус. Процесът приключи със споразумение през 2001 г., след като при обжалване беше отменено разпореждането на съда за разделяне на технологичната компания.

Делото е най-голямото срещу технологична компания от 1998 г.

Към момента търсачката на Гугъл е най-използваната с 90% доминация на пазара както в САЩ, така и по света, затова и развоят на делото може да размести пазара.

Ако съдът подкрепи дори част от аргументите на американското правителство, санкциите могат да накарат технологичната компания да преразгледа начина, по който предлага продуктите и услугите си.

С подобно дело правителството на САЩ показва, че няма да толерира нелоялните търговски практики в дигиталния бизнес и може да оспорва господството на технологичните гиганти, отбелязват експертите.

Каквото и да е решението на съда обаче, то може да се обжалвa и от двете страни и вероятно ще се проточи с години.
  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG