Връзки за достъпност

Извънредни новини
Последното заседание на парламента
Последното заседание на парламента

След изборите: София, Варна и Пловдив избират 6 депутати повече в следващия парламент

На 2 октомври българите избраха ново Народно събрание, в което нито една партия няма мнозинство. В този блог следим политическите събития след изборите и опитите за съставяне на правителство. Разпределението на депутатските места в новия парламент е:

ГЕРБ-СДС - 67

"Продължаваме промяната" - 53

ДПС - 36

"Възраждане" - 27

БСП - 25

"Демократична България" - 20

"Български възход" - 12

12:44 3.1.2023

Президентът Румен Радев връчи втория мандат за съставяне на правителство на кандидата за премиер на “Продължаваме Промяната” (ПП) Николай Денков.

Партията ще предложи правителство само ако мнозинството в Народното събрание подкрепи списък с приоритети, каза Денков по време на срещата в президентството. Те включват въвеждане на механизъм за разследване на главния прокурор, създаване на парламентарна комисия за промени в изборния закон и продължаване на помощта за Украйна, стана ясно от проекта, разпространен от партията до медиите.

08:09 3.1.2023

Радев връчва втория мандат на "Продължаваме промяната"

Президентът Румен Радев ще връчи във вторник втория проучвателен мандат за съставяне на правителство на “Продължаваме промяната”.

Номинираният за министър-председател Николай Денков започна разговори с останалите парламентарно представени партии през декември. Целта на “Продължаваме промяната” беше да състави декларация с общи приоритети, която да бъде гласувана в Народното събрание. Ако тя не получи подкрепа, партията няма да предложи правителство, каза Денков през декември.

Целта на “Продължаваме промяната” е да състави правителство на малцинството заедно с “Демократична България”. Двете партии нямат достатъчно депутати за мнозинство в парламента и трябва да получат подкрепа и от други партии, за да управляват.

Първият мандат за правителство беше връчен на ГЕРБ. Партията предложи правителство начело с Николай Габровски, но то не събра достатъчно подкрепа в Народното събрание и не беше избрано.

08:56 1.1.2023

Служебният кабинет ще изпълнява дълга си до сформиране на редовен, увери президентът

Президентът Румен Радев каза в новогодишното си обръщение, че до сформирането на редовно правителство, служебният кабинет ще продължи да изпълнява своя дълг - "за овладяване на енергийната криза и инфлацията, за гарантиране на сигурността на българите, за модернизацията и европейската интеграция на страната ни".

Предстои след празниците той да връчи втория мандат за съставяне на кабинет, след като ГЕРБ-СДС не успя с първия.

"Силно се надявам, че през новата година приоритетите на българския парламент ще съвпадат с тези на гражданите, а политическите партии ще поемат своята отговорност за дългосрочното устойчиво развитие на България", каза още в словото си Радев.

Според него изминалата година е била наситена с кризи и предизвикателства, и е поставила на изпитание не само икономическата и социална стабилност, но и способността на политиците ни да постигат съгласие и да бъдат редом с гражданите.

"Близо до нас избухна опустошителна за Европа война, която продължава да се разгаря и ожесточава. Енергийната криза и рекордната инфлация засегнаха всеки български дом. И тази година не ни подминаха природните бедствия и поредните предсрочни избори, а надеждата за политическа стабилност се отлага за следващата", добави Радев.

По думите му обаче именно в моментите на изпитание, "когато залогът е бил човешкият живот и нашата съвест, обществото ни показа съпричастност и духовна сила, зрялост и единение", а институциите и гражданите са си подали ръка, "за да приютят търсещите спасение от войната в Украйна, да потушат летните пожари и окажат помощ на пострадалите при наводнението в Карловско".

Президентът пожела 2023 година да донесе мир.

16:29 30.12.2022

"Маркет линкс": За първи път недоверието към президента е по-високо от доверието

Недоверието към президента Румен Радев за първи път е малко по-високо от доверието към него. Това показват данните от национално проучване на “Маркет линкс”, публикувано в петък.

40% от анкетираните имат доверие на президента Румен Радев, а 41% нямат такова, каза социологът Добромир Живков пред бТВ. 43% нямат доверие на служебния премиер Гълъб Донев, докато 18% имат доверие.

При нови предсрочни избори, в парламента може да влязат шест партии. ГЕРБ-СДС запазва първото място с 22.6% от гласовете, следвани от "Продължаваме промяната" (16.2%), ДПС (12.2%), "Възраждане" (10%), БСП (9.6%) и "Демократична България" (8.3%).

Електорални нагласи
Електорални нагласи

Партията "Български възход" с лидер Стефан Янев няма да влезе в парламента при нови избори. Извън парламента ще остане и “Има такъв народ” на Слави.

Социологическото изследване на агенция "Маркет линкс" е финансирано и направено съвместно с бТВ. Проведено е сред 1022 души в страната над 18 г. в периода 10-20 декември по методите на пряко, лично интервю и онлайн анкета.

16:19 29.12.2022

Радев ще връчи втория мандат на ПП на 3 януари

Президентът Румен Радев ще връчи втория мандат за съставяне на правителство на "Продължаваме промяната" (ПП) на 3 януари - първия работен ден след празниците. Това съобщи пресслужбата на държавния глава в четвъртък.

По-рано този месец от ПП номинираха бившия министър на образованието Николай Денков като техен кандидат-премиер. До ситуацията се стигна, след като депутатите не приеха предложения от ГЕРБ кандидат за премиер Николай Габровски.

Преди празниците ПП проведе срещи с представители на парламентарно представените формации в опит да бъде съставена декларация с приоритети на бъдещия кабинет. Очаква се тя да бъде гласувана в пленарна зала като тест за евентуалната подкрепа и за правителство. По думите на Николай Денков ако декларацията не получи достатъчно подкрепа, от ПП няма да предложат кабинет и ще върнат мандата неизпълнен.

В този случай президентът трябва да даде трети мандат за съставяне на правителство. Радев трябва да реши на коя партия ще го връчи, като не е задължително това да бъде третата по големина. Желание да го получат изявиха лидерите на БСП и БВ Корнелия Нинова и Стефан Янев.

Да се сформира кабинет около конкретни мерки, ограничен във времето. Андрей Гюров пред Свободна Европа
please wait

No media source currently available

0:00 0:25:23 0:00

09:17 28.12.2022

Борисов е оптимист за правителство с трети мандат на "Демократична България"

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов каза, че е оптимист, че с третия мандат може да се направи правителство на базата на евроатлантическите мнозинства в парламента, "особено ако отиде в "Демократична България".

"Ако се направи едно програмно правителство, подобно на това, което предложихме с проф. Габровски, мисля, че има шанс", каза Борисов на среща, предавана на живо във Фейсбук, по повод 16 години от основаването на партията. Според него от "Продължаваме промяната" няма да успеят да саставят кабинет.

16:38 26.12.2022

Три партии подкрепят идеята на ПП за съставяне на кабинет

"Демократична България", БСП и "Български възход" са подкрепили идеята "Продължаваме промяната"(ПП) за съставяне на кабинет. Това стана ясно в понеделник по време на посещение в Кърджали кандидатът за министър-председател на "Продължаваме промяната" акад. Николай Денков, цитиран от БНР.

Трите партии са дали предложения за програмната декларация, около която ПП предлага да се обедини евентуална бъдеща коалиция. "Предстои в следващите дни заедно да подредим предложенията така, че да не си противоречат, и веднага след Нова година ще съгласуваме текста с тези три партии и ще я внесем за гласуване в Народното събрание", допълни акад. Денков.

По негови думи едната възможност е всички политически сили да гласуват и подкрепят програмната декларация, а другата - тя да послужи като обединителен документ за разговори на други партии, ако се стигне до трети мандат.

"Със сигурност няма да седнем на една маса с "Възраждане". Ние не споделяме техните приоритети, те очевидно не споделят нашите. Колкото до ГЕРБ и ДПС, ние сме казали, че с тях в коалиция няма да влезем", добави той. За да събере парламентарно мнозинство, неговата партия се нуждае от подкрепата на още поне една от останалите три партии.

09:21 24.12.2022

ДБ ще атакува промените в Изборния кодекс пред Конституционния съд 

"Демократична България" (ДБ) ще атакува пред Конституционния съд промените в Изборния кодекс, прокарани от ГЕРБ, ДПС и БСП. Президентът Румен Радев наложи вето над поправката, но то беше преодоляно преди ден, отново с гласовете на трите партии.

С тези промени беше върнато гласуването с хартиени бюлетини във всички избирателни секции и беше премахнато издаването на протоколи от машините за гласуване.

"Те не признаха, че искат да премахнат машините, но направиха точно това. Лишиха нас от упражняването на правото да гласуваме с машина. Окончателно взривиха доверието в изборния процес", коментира Надежда Йорданова от ДБ пред бТВ.

Тъй като за подаване на конституционна жалба са необходими подписите на поне 48 депутати, ДБ ще търси подкрепа от останалите парламентарни групи.

19:11 23.12.2022

ГЕРБ, ДПС и БСП отхвърлиха ветото на президента

Със 125 гласа „за“ и 101 „против“ парламентът отхвърли ветото на президента Румен Радев върху част от измененията в Изборния кодекс. По този начин повторно бяха приети промените, свързани с връщането на хартиената бюлетина като вариант за гласуване във всички секции и премахването на протоколите от машинното гласуване.

19:10 23.12.2022

Радев посъветва БСП да се придържа към закона

Няма законова възможност Конституционният съд (КС) да бъде сезиран, след като парламентът е ратифицирал международен договор.

Това коментира в петък президентът Румен Радев по повод изявеното от БСП намерение да поискат от конституционните съдии да обявят за противоконституционен закона, с който Нродното събрание ратифицира предоставянето на военна помощ на Украйна.

16:59 23.12.2022

ГЕРБ, ДПС и „Възраждане“ не дойдоха на срещата за кабинет с мандата на ПП

ГЕРБ, ДПС и „Възраждане“ не се появиха на срещата, организирана от „Продължаваме промяната“ (ПП), свързана с опита за съставяне на правителство с втория мандат, който партията ще получи след Нова година. На събитието бяха поканени всички партии, а целта беше да се представят приоритети, които да допълнят тези от програмата на ПП.

Лидерката на БСП Корнелия Нинова също не присъстваше, но депутати от партията представиха искания, свързани с увеличаване на социалните плащания.

„Български възход“, които също бяха без лидера си Стефан Янев, поискаха запазването на въглищните централи и въгледобива в България.

От „Демократична България“ не бяха съгласни с исканията на двете формации и добавиха, че харчовете в социалната система трябва да бъдат по-добре насочени към определени групи, а да не бъдат за всички.

„Този формат не е достатъчен за правителство, това ни е пределно ясно“, каза съпредседателят на ПП Асен Василев, който добави, че дори да няма ново правителство партиите трябва да вървят към цели, които да направят българите „по-богати и по-европейци“.

17:31 22.12.2022

БСП и ПП не обсъждат хартиената бюлетина, нито оръжието за Украйна

Хартиената бюлетина не е предмет на обсъждане между БСП и "Продължаваме промяната" (ПП), отпаднала е. Оръжието за Украйна също не е част от разговорите за втори мандат. Това каза пред Нова телевизия Илиян Йончев от БСП за преговорите между двете парии за подкрепа на правителство на ПП.

По думите му разговорите за кабинет ще продължат и по време на ваканцията на депутатите. "Подготвяме своите предложения и до края на деня ПП ще ги получат", каза той. По думите му БСП настоява минималната работна заплата да бъде 50% от средната, а именно 850 лева.

Йончев определи като допирателни между БСП и ПП новата антикорупционна комисия промените в правосъдната система.„Най-важно е държавата да има редовно правителство, защото виждаме, че служебното дори няма смелостта да внесе нов бюджет", каза той.

15:18 22.12.2022

“Възраждане” няма да преговаря с “Продължаваме промяната”

“Възраждане” няма да преговаря с “Продължаваме промяната” (ПП) за управление и няма да подкрепи евентуално тяхно правителство. Това каза депутатът от партията Петър Петров пред Нова нюз.

Той каза, че “Възраждане” не споделя приоритетите на ПП, сред които е присъединяване към еврозоната.

“Докато ПП защитават влизане в еврозоната, няма как да преговаряме с тях. Най-важна е запазване на българския лев”, каза Петров.

“Възраждане” беше единствената партия, която не участва в срещата на кандидата за премиер на ПП Николай Денков с другите партии в парламента. Самият Денков и други представители на ПП са казвали, че не виждат възможност за подкрепа от “Възраждане”.

12:35 21.12.2022

Парламентът реши да не изслушва председателя на ЦИК за машинното гласуване

С гласовете на БСП, ГЕРБ и ДПС Народното събрание отхвърли предложението на "Продължаваме промяната" (ПП) председателят на Централната избирателна комисияи (ЦИК) Камелия Нейкова, да бъде изслушана в пленарната зала. ПП предложи председателят на ЦИК да бъде изслушана ден преди парламентът да разгледа ветото на президента върху текстове от ИК.

Предложението беше Нейкова да каже дали наложените от трите партии промени в Изборния кодекс (ИК) не правят машинното гласуване невъзможно. Депутатът Калина Константинова от ПП каза, че така ще спрат спекулациите с машинните протоколи и ще стане ясно може ли избирателната комисия да обезпечи избори по новите правила.

На 1 декември с гласовете на ГЕРБ, БСП и ДПС бяха одобрени промените в ИК. С измененията се връща хартиената бюлетина, а машинният вот вече на практика също ще е хартиен - устройството ще принтира бюлетина на специална хартия, която след подпечатване от секционната избирателна комисия избирателят ще пуска в урна. А резултатите от вота ще се броят на ръка. Тези разпечатки трябва да са на хартия, доставена от печатницата на Българската народна банка (БНБ), гласят текстовете.

Законът още не е влязъл в сила, защото на 14 декември президентът Румен Радев му наложи вето. Ден по-късно то беше отхвърлено от правната комисия в парламента. Ако бъдат обнародвани новите текстове от ИК, може изобщо да няма машинно гласуване на изборите. Причината е, че сроковете и наличната техника на БНБ биха направили невъзможно получаването на хартия за машините навреме.

09:16 21.12.2022

ПП не би приела министри от ГЕРБ и ДПС в правителство с втория мандат

“Продължаваме промяната” (ПП) би допуснала министри от БСП и “Български възход” в евентуално бъдещо правителство с нейния мандат, но не и министри от ГЕРБ и ДПС. Това каза кандидатът за премиер от партията Николай Денков пред Нова телевизия.

Той добави, че не може да има коалиционно споразумение на ПП с ГЕРБ или ДПС.

“Няма как да има техен министър в дадена сфера. Техен министър означава да имаме подписано коалиционно споразумение. Ако те подкрепят съответната декларация, може да обсъдим как би изглеждал съставът на МС от наша гледна точка”, каза Денков.

Президентът Румен Радев ще връчи втория мандат на “Продължаваме промяната” след Нова година. Идеята на партията е заедно с “Демократична България” да предложи правителство на малцинството, но само ако мнозинството в Народното събрание състави и подкрепи декларация с национални цели, които да бъдат изпълнени през 2023 г. Партията покани всички партии да представят приоритетите си и да участват в разговори.

Според Николай Денков това, което би могло да обедини депутатите, са ясни национални цели. Това по думите му включва членството на България в Шенгенското пространство и еврозоната.

14:44 20.12.2022

ПП ще предложи кабинет, ако партиите подкрепят списък с национални цели за 2023

“Продължаваме промяната” (ПП) ще предложи на Народното събрание състав на кабинет с втория проучвателен мандат, ако мнозинството от депутатите успее да състави и подкрепи в пленарната зала списък с национални цели, които да бъдат изпълнени през 2023 г.

Това стана ясно от думите на номинирания за премиер депутат от ПП Николай Денков, който даде кратък брифинг във вторник заедно с председателя на парламентарната си група Андрей Гюров.

Денков вече е изпратил покана до всички формации с молба до четвъртък те да му представят своите приоритети, които да бъдат обобщени на среща с всички желаещи в петък.

“Идеята е да видим заедно къде би могло да има общо сечение, както казваме, на приоритети, които трябва да бъдат свързани с конкретни задачи, конкретни законопроекти, които да бъдат гласувани и приети”, обясни кандидат-премиерът на ПП.

По думите му тези общи цели ще бъдат изброени в график по време на празниците, след което на 3 януари партията отново ще покани на разговори всички партии, които желаят да участват, за да изчистим крайния текст на тези национални приоритети”.

Следващата стъпка ще бъде от ПП да внесат на 5 януари за гласуване в парламента програмна декларация, която ще съдържа всички конкретни задачи, законопроекти и срокове, които си поставя за цел бъдещото мнозинство.

Ако тази декларация бъде подкрепена от повечето партии в парламента, ПП ще внесе за гласуване и свой състав на правителство, уточни Денков. В противен случай партията му ще върне втория мандат неизпълнен на президента Румен Радев, за да се премине към връчването на последния, трети мандат за съставяне на кабинет.

09:38 19.12.2022

ПП не търси подкрепа от ГЕРБ за втория мандат

Депутатът от "Продължаваме промяната"(ПП) Радослав Рибарски каза в понеделник пред бТВ, че за момента партията не търси подкрепа от ГЕРБ за съставяне на правителство с втория мандат, а е склонна да опита да предложи кабинет на малцинството.

По негови думи парламентът е загубил "ценно време в разглеждането на Изборния кодекс", в место да се съсредоточи в по-важни за хората теми. Според Рибарски следващият кабинет трябва да има за основна цел приемането на България в Шенген и еврозоната, както и социалните и бизнес пакети, които ПП е заложила.

"Няма да залитнем към експертен кабинет. Ще заложим на политически фигури", каза още депутатът. Той определи кандидатът за премиер на партията Николай Денков като "умерена фигура", с "голям политически авторитет".

19:35 18.12.2022

Румен Радев ще връчи мандата на "Продължаваме промяната" след Нова година

Президентът Румен Радев ще връчи втория мандат за съставяне на правителство след Нова година.

"Продължаваме промяната" ще получат възможността да предложат кабинет след коледните и новогодишните празници. Това каза самият Радев в неделя пред репортери от различни медии.

"Ще го връча скоро, няма да губим време, но отчитайте, че все пак има и празници. Това трябва да се има предвид", каза президентът след традиционния ритуал за запалване на свещите за Празника на светлината – Ханука, който се състоя в Централната синагога в София в неделя.

Радев беше обявил още преди връчването на първия мандат, че ще бави процедурата, за да няма поредни избори в средата на зимата. Той даде първия мандат за съставяне на правителство на ГЕРБ чак на 5 декември - два месеца след вота за парламент.

В сряда Народното събрание отхвърли кандидатурата на Николай Габровски за министър-председател с мандата на ГЕРБ. А "Продължаваме промяната" номинираха бившия министър на образованието Николай Денков за кандидат за премиер на втората по големина парламентарно представена партия.

13:49 18.12.2022

Още от същото. Проучване показа нагласите при нови избори и сериозен спад в доверието към Радев

За първи път от избирането на Румен Радев за президент съотношението между доверие и недоверие към него се стопява до два пункта. А електоралните нагласи показват сходно съотношение на силите в парламента след нови избори, с още по-ниска избирателна активност.

Данните са от представително проучване на агенция "Алфа рисърч", проведено в периода 1 – 13 декември 2022 г., сред 1023 пълнолетни граждани от цялата страна, чрез пряко стандартизирано интервю с таблети. Цел на допитването е да разбере каква е оценката на българите за изминалата година и очакванията им за 2023.

2022 г. бележи траен спад на обществено доверие във всички институции. 48 Народно събрание е първото, което стартира дейността си с минимално обществено доверие от 7% срещу 63% недоверие. За последните 13 години подобно отношение е регистрирано единствено в края на 42 НС, излъчило правителството на Пламен Орешарски (8% доверие срещу 65% недоверие).

Макар да запазва позицията си на най-одобрявана политическа фигура, рейтингът на президента Румен Радев също ерозира. Конфронтацията с партиите, както и нетипичната за президентската институция отговорност за действията на изпълнителната власт, водят до спада на доверие. От началото на втория му мандат през февруари до декември положителните оценки към дейността му спадат от 51% до 36%, а отрицателните нарастват от 23% до 34%.

Два месеца след предсрочните избори през октомври, обществено доверие към партиите също намалява . Тенденцията засяга всички основни политически лидери. Проучването регистрира още по-голямо нежелание на хората за участие в избори и загуба на подкрепа от всички политически сили. Ако изборите бяха следващата неделя, едва 35 на сто от имащите право на глас пълнолетни българи биха гласували.

ГЕРБ запазва водещите си позиции с 23.4%, но губи два пункта от подкрепата си през октомври. Лидерът на партията Бойко Борисов се ползва с 19.6% доверие и 55.7% недоверие.

На втора позиция са „Продължаваме промяната“ със 17.7%. Отливът при тях за последните два месеца е около 2.5 пункта. Партията понася най-сериозни щети от всички от отказа на младите избиратели да гласуват. Спада и одобрението към лидерите Кирил Петков и Асен Василев – от 23 на сто в предишните месеци до 15% - 16% в края на годината. За първи път неодобрението към тях минава границата от 50 на сто.

ДПС е една от партиите с по-слаб отлив на подкрепа. Тя се запазва на обичайните им нива от 10.4%, а доверието в лидера Мустафа Карадайъ е 10.1%. Той обаче се откроява и с най-високо равнище на недоверие сред партийните лидери – 57.4%.

„Възраждане“ също отбелязва относително по-леки загуби. Подкрепата за партията е същото като при вота от октомври - 10.0%, а одобрението за Костадин Костадинов е 13.9% срещу 55.5% неодобрение.

БСП отбелязва спад от 9.3% на изборите през октомври до 8.5% в началото на декември. Корнелия Нинова губи 4 пункта от рейтинга си и вече е с 14.1% доверие срещу 55.1% недоверие.

„Демократична България“ отбелязва спад с около 1 пункт в подкрепата през последните два месеца с 6.5%. Разколебава се и доверието към съпредседателите на коалицията. В края на годината Христо Иванов има 14.5% одобрение срещу 47.9% неодобрение.

„Български възход“ е на границата на 4-процентната бариера с 4.3% подкрепа. Лидерът Стефан Янев обаче продължава да се разглежда като компромисна фигура, с умерено доверие и ниско недоверие – 17.5% срещу 30.8%.

15.2% все още завяват, че биха гласували, но са силно разколебани коя партия да подкрепят.

Електорални нагласи към 18.12.2022 г. според "Алфа Рисърч"
Електорални нагласи към 18.12.2022 г. според "Алфа Рисърч"

08:34 17.12.2022

Николай Денков няма да предлага кабинет, ако не събере подкрепа от останалите партии

"Продължаваме промяната" няма да изпълни мандата за правителство, ако не получи достатъчно подкрепа в парламента още на предварителните разговори с останалите политически партии.

Това каза в петък в предаването "Панорама" по БНТ Николай Денков, който беше посочен за кандидат за премиер от втората по големина парламентарна група в Народното събрание.

"Целта на сглобяването на един кабинет е да мине в Народното събрание и да може да си свърши работата, но каква е работата, която може да обедини политическите партии, предстои да обсъждаме. Ако няма подкрепа и се види, че няма шанс, какъв е смисълът да го вкарваме за обсъждане? Най-добросъвестно обаче ще се опитаме да изградим някаква степен на доверие, която да ни даде шанс да минем през Народното събрание", каза той.

По-рано в петък представители на „Продължаваме промяната“ проведоха съвместна среща с пет от седемте партии в парламента. Разговорът се водеше от бившия министър на образованието, като Кирил Петков и Асен Василев също се включваха.

Заредете още

XS
SM
MD
LG