Връзки за достъпност

Извънредни новини
Спътникова снимка показва изглед към склада за боеприпаси след експлозията в Торопец, Русия
Спътникова снимка показва изглед към склада за боеприпаси след експлозията в Торопец, Русия

на живо Войната: Сателитни снимки показват разрушенията след удара по руски военен склад

Тя е най-голямата страна в Европа, но сега е сама срещу агресията на руската армия. В тази хроника следим всичко по темата.

Рано сутринта на 24 февруари 2022 г. Русия нападна Украйна.

Най-важното до момента:

  • САЩ и Великобритания дават на Украйна 1,5 млрд. долара помощ

  • Русия удари град Конотоп в Сумска област в Украйна

  • САЩ може да разрешат на Украйна да удари Русия с ракети ATACMS

  • Москва твърди, че е превзела 4 селища в Източна Украйна

  • Украински дронове удариха многоетажни сгради край Москва, загина жена

08:50 12.8.2024

Зеленски поиска вдигане на ограниченията за удари срещу Русия с далекобойни оръжия

Президентът на Украйна Володимир Зеленски поиска от Запада да вдигне ограниченията, наложени на Киев, за удари с далекобойни оръжия дълбоко в територия на Русия.

Новината идва на фона на украинското сухопътно настъпление в руската Курска област. То доведе до обявяване на извънредно положение и масова евакуация на руснаци в областта. Москва отговори със засилване на ракетните удари и атаките с дронове срещу големите украински градове.

„Руснаците нямат географски ограничения върху използването на подобни оръжия от началото на войната. Цялата територия на страната ни е под постоянна заплаха от атака“, написа Зеленски в Екс.

Той добави, че украинците са „много благодарни“ на партньорите на страната за доставката на отбранителни системи и самолети.

„Въпреки това, за да можем наистина да спрем руския терор, ни трябват смели решения от партньорите ни, решения, които ще вдигнат забраните върху нашите отбранителни действия“, каза още Зеленски и добави, че ако бъде разрешено използването на делекобойни оръжия, войната ще се доближи до края си.

11:51 11.8.2024

Ракетен обстрел срещу Киев взе жертви. Дронове атакуваха и други региони

Руските сили нанесоха ракетни атаки през нощта срещу неделя срещу Киев, убивайки най-малко двама души, съобщиха украинските власти.

Държавната служба за извънредни ситуации съобщи, че 35-годишен мъж и 4-годишният му син са открити мъртви сред развалините на сграда. Други трима, включително 13-годишно дете, са били тежко ранени при атаката.

Пет други региона са били атакувани от руски дронове, информираха военновъздушните сили на Украйна.

Градовете в Украйна редовно са подложени руски въздушни удари с ракети и дронове. През последните дни сред много украинци нарастват опасенията, че Москва може да засили въздушните си нападения в отговор на нахлуването на украински войски в граничния регион Курск.

11:47 11.8.2024

Украинският президент Володимир Зеленски за пръв път коментира навлизането на украински военни на руска територия по време на редовната си вечерна реч в събота. Той заяви, че главнокомандващият украинската армия Олександър Сирски го е информирал за "напредването на войната в територията на агресора". Зеленски добави, че страната му доказва, че е "способна да осигури справедливост" и да окаже "натиск върху агресора".

08:18 11.8.2024

Украйна атакува газова платформа в Черно море, използвана за кибератаки от Русия

Военноморските сили и военното разузнаване на Украйна са атакували и нанесли щети на нефункционираща газова платформа в Черно море, използвана от руските сили, предаде Ройтерс.

Украинските медии съобщиха, че по време на нападението са загинали поне 40 руски войници. Киев твърди, че платформата е била използвана от руските сили за кибератаки с цел подправяне на GPS данни, за да направят опасна навигацията за цивилни.

Говорителят на Въоръжените сили на Украйна Дмитро Плетенчук каза, че половин ден преди нападението руските сили са разположили на платформата оборудване и военни служители. По думите му по-рано платформата е била използвана от руските сили, за да се предизвикат смущения в навигацията на превозващите зърно товарни кораби.

Агенция Ройтерс отбелязва, че не е била в състояние да провери тази информация чрез независими източници, а Москва към момента не е отговорила на запитване за коментар.

11:28 10.8.2024

Русия въведе режим на контратерористична операция в пограничните си области с Украйна Брянск, Курск и Белгород, съобщиха руските държавни агенции в ранните часове на събота. Тази мярка идва ден, след като руските власти обявиха извънредно положение от федерален мащаб в Курска област. Вече пети ден там се водят сражения между украински и руски военни, след като Украйна предприе мащабно сухопътно настъпление.

09:11 10.8.2024

Украйна нападна окупираната от Русия ивица Кинбурнска коса в Черно море

Украинските специални части са нападнали в петък окупираната от Русия ивица Кинбурнска коса в Черно море, предаде Ройтерс като се позова на информация на украинското военно разузнаване.

Украинските сили казват, че са унищожили 6 руски бронирани превозни средства, при което са били убити около 30 военнослужещи.

Кинбурнската коса се намира в Николаевска област в Южна Украйна. Тя се се врязва в Черно море и беше превзета от руските сили в началото на пълномащабната инвазия през февруари 2022 г.

Според председателя на военната администрация на Николаевска област Виталий Ким контролът на Кинбурнската коса позволява на руските сили да блокират работата на пристанищата.

16:16 9.8.2024

Руската армия обстрелва Константинивка, има загинали

Най-малко 11 души са загинали, а близо 40 са ранени в резултат на обстрел на руската армия на град Костантинивка в Донецка област. Това съобщи украинското министерство на вътрешните работи.

Ръководителят на Донецката областна военна администрация Вадим Филашкин уточни, че ударът по града е нанесен с ракета въздух-земя X-38, а не с барутна артилерия, както беше съобщено по-рано.

"Русия ще понесе отговорност за този терор и ние ще направим всичко, за да може светът да продължи да бъде с Украйна, да подкрепя нашата отбрана и да спасява живота на нашите хора", каза Филашкин.

Украинските канали в Телеграм пишат, че ударът е дошъл по супермаркет "Екомаркет". Възникнал е пожар. На заснетите кадри се виждат разрушени постройки и автомобили.

"Ударът по супермаркета в Константинивка е поредният терор на руснаците. Войната срещу мирното население е всичко, което те умеят да правят", написа в Телеграм ръководителят на канцеларията на украинския президент Андрий Ермак.

Министерството на отбраната на Русия все още не е коментирало нападението.

13:24 8.8.2024

Украйна евакуира селища близо до границата с руската Курска област

Украинските власти са разпоредили евакуацията на жители от 23 населени места в украинската Сумска област. Тя се намира близо до границата с руската Курска област, където трети ден се водят ожесточени сражения, след като украински войски нахлуха в Русия.

Мярката засяга около 6000 души, сред които над 400 деца. Те ще бъдат прехвърлени на безопасно място, каза заяви управителят на Сумска областта Володимир Артюх.

08:37 7.8.2024

Киев съобщи за над 50 руски удара за денонощие. Расте броят на ранените в Харков

Генералният щаб на украинската армия съобщи в сряда, че през изминалото денонощие Русия е извършила над 50 въздушни удара по територията на Украйна. В района на Покровск, Донецка област, пък са извършени 25 нападение, предаде БНР.

При въздушни удари в Харковска област бяха засегнати жилищни сгради и поликлиника. Броят на ранените там нарасна до 8 души, сред които и 8-месечно бебе, съобщи БТА.

Според украинските власти при атаката са разрушени сгради и поликлиника, изпочупени са прозорци и има щети по фасадите на жилищни сгради. Щети са нанесени и на десетки цивилни автомобили.

Руските сили атакуваха във вторник сутринта и жилищна сграда в центъра на Харков. Според украинската агенция Укринформ Русия нанася удари по областта с балистични ракети „Искандер“.

07:22 7.8.2024

Русия твърди, че е отблъснала атака на 300 украински военни срещу Курск

Руското министерство на отбраната обвини украинската армия, че е атакувала нейни позиции в района на Курска област в Русия на 6 август, докато Украйна заяви, че нейните сили са свалили дронове, ракета и хеликоптер над Сумска област от другата страна на границата.

Руското министерство съобщи, че до 300 бойци от 22-ра механизирана бригада на Украйна, подкрепени от 11 танка и повече от 20 бронирани бойни машини, са атакували позициите на руските части близо до селищата Николаево-Дарино и Олешня в Курска област, която граничи със Сумска област в Североизточна Украйна.

Руските медии цитират Федералната служба за сигурност (ФСБ), че руските сили са се справили с въоръжена "провокация" от Украйна.

Москва твърди, че нейните сили са отблъснали атаката с артилерийски огън, бойни самолети и дронове, а украинските сили са се оттеглили след понесени загуби. Твърденията не могат да бъдат независимо проверени.

10:45 6.8.2024

Масирана руска атака срещу Украйна. Свалени са 4 ракети и 15 дронове

Украинската противовъздушна отбрана е свалила 4 ракети и 15 щурмови дронове, изстреляни от Русия срещу областите Киев, Херсон, Николаев и Хмелницки рано на 6 август, съобщиха Военновъздушните сили на страната.

Две от свалените руски ракети са били балистичните "Искандер" ракети и две - крилати ракети Х-59.

В района на Киев падащи отломки от дронове са нанесли щети на гражданска инфраструктура, включително жилищни сгради, бензиностанции и офиси, съобщи губернаторът на региона Руслан Кравченко. Той добави, че няма данни за жертви.

15:19 5.8.2024

Поне един Су-34 и военни складове са унищожени в Ростовска област, твърди Киев

Най-малко един руски боен самолет Су-34 и складове за боеприпаси са били унищожени при украински удар по руска военна база в Ростовска област, съобщи Главното разузнавателно управление на украинското министерство на отбраната.

„Данните от космическото разузнаване показват, че изтребител-бомбардировач Су-34 е бил унищожен в резултат на пожар на военното летище в Морозовск на 3 август“, се казва в изявление на разузнаването.

Оттам посочват още, че на сателитни изображения се вижда, че още два самолета Су-34 вероятно са били повредени при експлозията на съоръжението за съхранение на авиационни боеприпаси.

Авиобазата в Морозовск се намира на около 265 км източно от фронтовата линия. Русия засега на коментира информацията.

Това е вторият път, когато Украйна твърди, че е ударила авиобазата в Морозовск. На 5 април украински източници казаха пред Радио Свободна Европа, че най-малко шест руски военни самолета са били унищожени при масирана украинска атака с дронове.

08:22 5.8.2024

Киев съобщи за тежки боеве с руските сили. Зеленски иска помощ за сваляне на руски ракети

Украинският генерален щаб съобщи за тежки боеве с руските сили, като най-активно е настъплението на Русия по Покровското направление.

Междувременно украинският президент Володимир Зеленски е разпоредил да се подготви среща в рамките на Съвета НАТО - Украйна, на която да бъде поставен въпросът за евентуална помощ от съседни страни в свалянето на руски ракети.

Над 100 стълкновения е имало на фронта, като руснаците са извършили повече от 40 въздушни удара, задействани са над 500 дронове камикадзе, твърди Киев.

При украински нападения в контролирания от Русия град Олешки в южната част на Херсонска област са били ранени 14 души, съобщи назначен от Русия официален представител на местната власт.

В Луганск, контролиран от Русия град в Североизточна Украйна, назначеният от Русия губернатор заяви, че украинските сили са изстреляли 12 ракети по различни цели, осем от които са били прехванати.

10:18 4.8.2024

Украйна е потопила руска подводница до Севастопол

Украинските военни съобщиха в събота, че са потопили подводница в контролирания от Русия Севастопол.

"Руска подводница отиде на дъното на Черно море", написа украинското министерство на отбраната в социалната мрежа Х. Според министерството става дума за ударна подводница B-237 "Ростов на Дон".

Според Генералния щаб на Украйна са били повредени също четири пускови установки на ПВО системата "Триумф" (С-400) в окупирания полуостров Крим.

Според назначените от Русия власти на Севастопол системите за ПВО са отбили масирана въздушна атака в Крим в петък вечерта, като отломките от свалени дронове и ракети ATACMS са паднали в различни части на града близо до жилищни сгради.

09:47 3.8.2024

Русия обстрелва Одеска област с ракети и дронове

Украинският град Одеса и областта са били атакувани с ракети и дронове в ранните часове след полунощ, съобщават местните канали в приложението Телеграм. Въздушна тревога е обявена в 01:20 ч., а в продължение на поне един час в района е имало силни експлозии.

Българите в Одеска област наброяват над 150 000 души и са трети по численост според официалното преброяване в Украйна през 2001 г.

09:32 3.8.2024

Дронове удариха петролни бази и жилищна сграда в Русия

Петролни депа край Ростов и Белгород са се запалили в нощта на 3 август след атака с дронове. Два безпилотни самолета са ударили жилищна сграда в град Орел, съобщават местните власти и жители. Те обвиняват Украйна за ударите.

Ростовска област е била атакувана от 55 украински дрона през нощта, каза областният управител Василий Голубьов. Според него в резултат на ударите са били повредени „редица складове в районите Каменски и Морозовски". Няма жертви.

Според руското министерство на отбраната през нощта над Ростовска област са били свалени 36 дрона , 17 над Орловска, 9 над Белгород и 8 над Курск. Още два дрона са унищожени над Рязанска област и по един над Воронежка област, Краснодарски край и Азовско море.

В Морозовския район има военно летище, което беше атакувано от дронове, пишат местни жители в социалните мрежи. Горят резервоари с гориво в квартал Каменски, пише Телеграм каналът Астра.

Според областния управител на Белгородска област Вячеслав Гладков в резултат на атаката се е запалила една цистерна в местна нефтобаза. Пожарът вече е потушен и няма жертви. В Орловска област „три дрона бяха унищожени, два дрона удариха жилищна сграда“, написа губернаторът на региона Андрей Кличков. По думите му няма пострадали.

По-късно в събота украинските въоръжени сили потвърдиха, че са нанесли удари по руското летище Морозовск, по петролни складове и други обекти.

11:40 2.8.2024

Поне петима украинци загинаха след руски обстрел и атаки с дронове

Руски обстрел и удари с безпилотни самолети причиниха смъртта на поне петима украинци в четвъртък, предадоха световните агенции. От нападенията са засегнати няколко различни области в Украйна.

Един човек е загинал, а десетима са били ранени в Донецката област след руски артилерийски обстрел, съобщи областният управител Вадим Филашкин.

В Херсонската област Русия е обстреляла общо 20 населени места, съобщи областният управител Олександър Прокудин. При атаката е загинал един човек и десетима са били ранени.

38-годишна жена е убита, а 10-годишно момче е ранено в Харковската област при руски обстрел. В Никопол са загинали 72-годишна жена и нейната 40-годишна дъщеря.

В близост до град Покровск авиационна бомба рани трима души, включително две деца. От няколко седмици руските сили провеждат настъпление към този град.

На този фон украинският президент Володимир Зеленски за пореден път поиска западните съюзници да разрешат на Киев да използва получените от тях ракетни системи с голям обсег на действие с цел унищожаване на военни цели по-навътре в територията на Русия.

08:51 1.8.2024

Литва потвърди, че първата партида F-16 е доставена на Украйна

Първата партида от дългоочакваните изтребители F-16 е пристигнала в Украйна. Това потвърди външният министър на Литва Габриелиус Ландсбергис.

"F-16 в Украйна. Още едно невъзможно нещо се оказа напълно възможно", написа той в Екс (Туитър).

Киев от дълго време призоваваше да му бъдат предоставени такива изтребители. В началото на инвазията украинската армия трябваше да разчита на сравнително малък авиофлот от самолети от съветската епоха и затова добавянето на F-16 се разглежда като жизненоважно подобрение за военновъздушните сили на Украйна.

Дания се ангажира също да дари общо 19 изтребителя, докато Нидерландия обеща да достави 24. Норвегия също каза, че ще дари шест изтребителя F-16 на Украйна.

12:38 31.7.2024

Русия проведе "най-мащабната атака за годината" срещу Киев и обстреля други области в Украйна

Русия проведе „най-мащабната атака за 2024 г.“ срещу украинската столица Киев. За това съобщи военната администрация на града рано в сряда сутринта.

Системите за противовъздушна отбрана на Украйна са свалили десетки руски дронове, насочени срещу Киев, както и една управляема ракета. Въздушната тревога в града е продължила повече от седем часа, съобщи ръководителят на военната администрация на Киев Серхий Попко.

Нападението срещу украинската столица е седмото за този месец, добави Попко. По думите му за момента не се съобщава за жертви или щети в Киев.

Междувременно руски обстрел в Харковска, Донецка и Херсонска област уби най-малко четирима души.

Загинал е жител на град Торецк в района на Донецк, а в близост до Харков са убити двама цивилни, съобщиха управителите на двете области. В град Херсон един човек е загинал, а друг е бил ранен при обстрел откъм река Днепър, съобщи началникът на военната администрация в града.

11:33 31.7.2024

Фронтът в Украйна се развива като в една прокоба от миналата година: нито една от страните не може – и дълго време няма да може – да напредне съществено.

Русия нападна Украйна на 24 февруари 2022 г. и много бързо превзе около 27% от територията ѝ. Месеци по-късно Украйна я отблъсна на много места и Русия контролираше вече около 18% от съседната ѝ държава. Тези "около 18%" бяха същите и през 2023, когато Украйна беше преминала в неуспешно контранастъпление.

Те са същите и днес, когато Русия е в настъпление.

Заредете още

XS
SM
MD
LG