Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Реалност в нашето небе". Украйна представи първите си изтребители F-16


Володимир Зеленски говори по време на церемонията, на която бяха представени първите изтребители F-16 на украинските ВВС, 4 август 2024 г.
Володимир Зеленски говори по време на церемонията, на която бяха представени първите изтребители F-16 на украинските ВВС, 4 август 2024 г.

Украинските Военновъздушни сили (ВВС) получиха първите изтребители F-16, които се очаква да бъдат от ключово значение в защитата на страната от руските сили, които предприеха пълномащабна инвазия през февруари 2022 г.

Военните самолети бяха представени по време на церемония по отбелязването на Деня на ВВС на въоръжените сили в Украйна в присъствието на президента Володимир Зеленски. Той говори на фона на новите изтребители, които вече са маркирани с украинските символи. Мястото на събитието беше запазено в тайна от съображения за сигурност.

„Сега това наистина е реалност, реалност в нашето небе, F-16 в Украйна“, каза Зеленски. „Проведохме стотици срещи и преговори за укрепване на способностите на нашата авиация, за укрепване на способностите на нашата противовъздушна отбрана, нашите отбранителни сили.“

Един от новите бойни самолети F-16 на украинската армия.
Един от новите бойни самолети F-16 на украинската армия.

Зеленски благодари на партньорите на Киев, сред които отличи най-вече Нидерландия и САЩ - за тяхната помощ при предоставянето на F-16 на Украйна. Той не уточни колко F-16 са в момента в Украйна, но каза, че военновъздушните сили "вече са започнали да ги използват за нашата страна".

„Все още не мога да кажа подробно какви задачи ще изпълняват или вече са изпълнявали нашите първи самолети F-16... Засега в Украйна има редица пилоти, които вече са обучени. Но това не е достатъчно “, добави президентът.

От началото на пълномащабното нахлуване на Русия украинските власти искат от Запада да предостави модерни изтребители F-16. През 2023 г. няколко държави, със съгласието на САЩ, потвърдиха, че имат готовност да прехвърлят такива самолети в Киев.

На 31 юли Bloomberg съобщи, че първите F-16 са пристигнали. По неофициални данни става въпрос за шест машини, предоставени от Нидерландия.

Украинският президент Володимир Зеленски наблюдава полета на изтребители F-16, 4 август 2024 г.
Украинският президент Володимир Зеленски наблюдава полета на изтребители F-16, 4 август 2024 г.

Украинският главнокомандващ Олександър Сирски заяви, че с първата партида F-16, която получи, Украйна ще може по-успешно да противодейства на руските атаки.

Тази година Украйна ще може да използва за бойни действия не повече от 10 изтребителя, съобщава "Ню Йорк таймс", като се позовава на анонимен представител на администрацията на американския президент президент Джо Байдън.

Информацията от Вашингтон е, че по-голям проблем за Киев в момента не е бавната доставка на изтребители, а недостигът на обучени пилоти. До края на годината трябва да бъдат доставени още 20 от обещаните от западните партньори общо 79 изтребителя.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

XS
SM
MD
LG