Връзки за достъпност

Извънредни новини

Кремъл и руската църква не харесаха церемонията по откриване на Олимпиадата в Париж


Лейди Гага участва в церемонията по откриване на олимпийските игри
Лейди Гага участва в церемонията по откриване на олимпийските игри

Висши представители на властта в Кремъл и руската църква критикуваха церемонията по откриване на Летните олимпийски игри в Париж.

Това се случва на фона на факта, че участието на Русия е строго ограничено заради инвазията в Украйна. Руснаци и беларуси могат да участват на Олимпиадата само в индивидуални спортове, и то не под националните си флагове. Международният олимпийски комитет (МОК) въведе и процедура за проверка, която трябва да изключи от участие всеки публично подкрепил войната или руската армия.

„В една от бившите християнски столици на европейската цивилизация се извършва културно и историческо самоубийство“, каза Вахтанг Кипшидзе, говорител на Руската православна църква.

Изказването му не е изключение в публичното говорене на Москва. Президентът Владимир Путин превърна очернянето на ЛГБТ общността в основен стълб на своите политически призиви за запазване на „традиционните“ аспекти на руското общество. Миналата година руският Върховен съд обяви „движението“ на ЛГБТ за екстремистко, като проправи пътя към строги наказания за нарушителите.

Да кастрираш прасе. Какво е "изправителна" терапия за гей хора в Русия
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:38 0:00

Говорителката на руското външно министерство Мария Захарова разкритикува една от сцените в церемонията, която някои оприличиха на „Тайната вечеря“ на Леонардо да Винчи. Тя каза, че това е „подигравка със свещената за християните история“. Тя обвини организаторите на церемонията, че са показали Христовите апостоли „като травестити“. „Явно в Париж са решили, че ако олимпийските пръстени са разноцветни, можеш да превърнеш всичко в един гигантски гей парад“, каза Захарова.

Захарова нарече събитието „нелепа церемония по откриването на открито, [която] принуди гостите да седят с часове под проливен дъжд“ и каза, че организаторите е трябвало да помислят за „засяване на облаците“, за да се опитат да променят времето.

Т.нар. „засяване на облаци“ е спорна технология, която обаче е свързана с предизвикването, а не със спирането на валежи.

В събота унгарският премиер Виктор Орбан също критикува церемонията по откриване на игрите.

Френският президент Еманюел Макрон каза, че логистично сложната и „визуално зашеметяваща“ церемония по откриването е „накарала нашите сънародници да се гордеят изключително много“.

От няколко години руските състезатели имат ограничения за участие в международни състезания. През 2020 г. Русия получи забрана да участва в олимпиадите и световното по футбол заради доказана системна манипулация на допинг проби. Наказанието изтече през 2022 г. Тогава Русия нахлу в Украйна и това доведе до нови санкции за състезателите. В крайна сметка МОК разреши на 14 руски и 11 беларуски спортисти да се състезават под неутрален статут в Париж в състезания по колоездене, гимнастика, вдигане на тежести и борба.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

XS
SM
MD
LG