Връзки за достъпност

Извънредни новини

Пет атаки за две седмици. Русия нападна Киев с дронове и ракети, Зеленски поиска нови оръжия


Украинският президент Володимир Зеленски
Украинският президент Володимир Зеленски

Русия нападна украинската столица Киев с дронове и ракети в нощта на събота срещу неделя, предаде Ройтерс. Това е петата атака на Москва срещу града за последните две седмици.

След нападението украинският президент Володимир Зеленски каза, че страната му има нужда от оръжия с далечен обсег, за да се защити.

Новината идва на фона на бавен, но сигурен напредък на руската армия в инвазията ѝ срещу Украйна, която продължава близо две години и половина. Украинската армия страда от липса на войници, а доставките на оръжия от западните съюзници се бавят.

В неделя военновъздушните сили (ВВС) на Украйна съобщиха в приложението Телеграм, че системите им за противовъздушна отбрана са унищожили 35 от 39-те дрона, изстреляни от Русия през нощта, както и две крилати ракети.

Според информацията от ВВС оръжията са били насочени към 10 различни области на страната.

Не се съобщава за жертви и значителни материални щети при атаката, написа в Телеграм Серхий Попко, началник на военната администрация в Киев.

„Тези систематични атаки с безпилотни самолети, за пореден път доказват, че нашественикът активно търси възможност да нанесе удар по Киев“, каза Попко и добави, че руснаците „изпробват нови тактики, търсят нови маршрути за подход към столицата, опитват се да разкрият местоположението на нашата противовъздушна отбрана“.

Украински военнослужещи използват прожектори, за да търсят безпилотни самолети в небето над Киев по време на руска атака срещу града, 21 юли 2024 г.
Украински военнослужещи използват прожектори, за да търсят безпилотни самолети в небето над Киев по време на руска атака срещу града, 21 юли 2024 г.

„Само през изминалата нощ руската армия е използвала почти 40 [дрона] „Шахед“ срещу Украйна. Важното е, че повечето от тях бяха свалени от нашите защитници“, написа Зеленски в Телеграм.

Президентът добави, че трябва да се унищожат бомбардировачите в руските военновъздушни бази, за да може Украйна да се защити от подобни нападения. Друга задача е придобиването на повече оръжия с далечен обсег на действие, които да бъдат „справедлив отговор на руския терор“, каза още Зеленски.

„Всеки, който ни подкрепя в това отношение, подкрепя защитата срещу терора“, добави президентът.

По време на посещение в Лондон в петък Зеленски поднови призива си към западните съюзници на Украйна да разрешат удари с далечен обсег по Русия.

Страните членки на НАТО, които подкрепят нападнатата от Москва страна, имат различни позиции по въпроса как Украйна може да използва предоставените ѝ от тях оръжия.

Някои държави са съгласни Киев да ги използва за нанасяне на удари по цели на територията на Русия. САЩ обаче позволяват оръжията им да се употребяват само непосредствено до руската граница срещу цели, които подкрепят военните операции на Москва.

Атаките срещу украинската столица през последните две седмици се развиха на фона на срещата на върха на НАТО във Вашингтон в средата на месец юли.

По време на срещата алиансът обяви голям пакет от помощи за Украйна, включително дългоочаквана доставка на американски изтребители F-16 и военна помощ в размер на 43 млрд. долара в рамките на следващата година.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

Най-ново видео

Мери, която свири на пиано, за да се научи да чува
please wait

No media source currently available

0:00 0:05:24 0:00
XS
SM
MD
LG