Връзки за достъпност

Извънредни новини

Украйна атакува руско летище в Крим. Руски и украински канали съобщават за експлозии и жертви


Комбинирани спътникови изображения на военното летище Saky край село Новофедоровка
Комбинирани спътникови изображения на военното летище Saky край село Новофедоровка

Руско военно летище в окупирания полуостров Крим е атакувано с ракети, предизвикали експлозии и пожар в петък сутринта, съобщават украински медии и руски канали в Телеграм. По-късно украинският генерален щаб потвърди информацията.

Новината идва на фона на нови руски атаки върху украински енергийни съоръжения.

Украинският телевизионен канал „Суспилне“, съобщава за експлозии в градовете Саки и Евпатория в Крим, позовавайки се на местни жители. Според тях е имало "много силни експлозии" на място в Саки, където се намира намира руско военно летище.

Кримският канал „Вятър“ в съобщава в Телеграм, че е бил ударен склад за боеприпаси на летището и цитира източник, според когото са били взривени ракети и самолети.

Руският канал Астра в Телеграм, съобщава, позовавайки се на източници от службите за спешна помощ в окупирания Крим, че летището и складът за боеприпаси са били атакувани с ракети с далечен обсег АТАКМС, което е предизвикало пожар. Двама руски войници са получили рани от шрапнели според съобщението.

Астра съобщи също, че ракета АТАКМС е поразила руски обект на противовъздушната отбрана в района на Саки, като е унищожила радарна станция. Позовавайки се на неназовани източници, тя съобщи, че от Украйна са били изстреляни общо четири ракети АТАКМС, като две от тях са били свалени от руската противовъздушна отбрана.

Информацията не можа да бъде потвърдена незабавно по независим път.

Министерството на отбраната на Русия не споменава за ударите по Крим, като казва само, че противовъздушната ѝ отбрана е свалила шест украински безпилотни самолета - четири над Ростовска област и два над Курска област.

Военното летище Саки, близо до село Новофедоровка, е било обект на ракетни удари няколко пъти досега. Там се намира 43-ти изтребителен авиационен полк на Русия, който поддържа руските войски в Южна Украйна и разполага с бомбардировачи Су-24 и изтребители Су-30.

Окупираният Крим е използван от руските военни като относително безопасен плацдарм за ракетни атаки срещу Украйна от началото на войната през февруари 2022 г.

През април САЩ започнаха да доставят версии на мощната балистична ракета с голям обсег на действие АТАКМС, която може да достигне до 300 км, като на практика може да порази всяка от над 100-те руски военни цели в Крим.

Доставчикът на енергия „Укренерго“ съобщи в петък, че са били поразени съоръжения в областите Житомир и Чернигов.

Украинските военновъздушни сили съобщиха отделно, че противовъздушната им отбрана е свалила поне 20 руски дрона над Херсонска, Сумска, Житомирска и Черниговска област.

По-рано през седмицата Русия нанесе удари по съоръжения в украинското пристанище Измаил на река Дунав, близо до границата с Румъния, което накара алианса да изпрати изтребители F-18, за да наблюдават ситуацията.

В петък румънското външно министерство е привикало руския шарже д'афер от руското посолство в Букурещ, според изявление на министерството.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

Най-ново видео

Мери, която свири на пиано, за да се научи да чува
please wait

No media source currently available

0:00 0:05:24 0:00
XS
SM
MD
LG