Връзки за достъпност

Извънредни новини
Воронежката област на Русия е честа цел на украински удари. През юни експлозия в депо за гориво предизвика пожар
Воронежката област на Русия е честа цел на украински удари. През юни експлозия в депо за гориво предизвика пожар

Войната: Пожар в оръжеен склад в руската област Воронеж предизвика евакуация на местни жители

Тя е най-голямата страна в Европа, но сега е сама срещу агресията на руската армия. В тази хроника следим всичко по темата.

Рано сутринта на 24 февруари 2022 г. Русия нападна Украйна.

Най-важното до момента:

  • Украйна и Русия се атакуват с дронове;

  • Киев е изстрелял първата произведена в Украйна балистична ракета, каза Зеленски;

  • Русия нанесе нови удари над Украйна и повреди важни енергийни обекти;

  • С над 100 ракети и 100 дрона. Русия атакува повече от половината украински региони;

  • Украйна контролира още две населени места в Курска област, каза Зеленски.

09:07 26.7.2023

Руските войски са разрушили напълно 180 училища в Украйна

Руските войски са разрушили напълно 180 училища в Украйна. Над 300 учебни заведения са разрушени, повече от 1300 са повредени и подлежат на експертна оценка дали могат да бъдат възстановени, съобщи украинският министър на образованието и науката Оксен Лисовий.

Министърът съобщи, че украинското правителство е отпуснало 1,5 милиарда гривни за изграждане на бомбоубежища преди началото на следващата учебна година. Три четвърти от училищата разполагат с бомбоубежища на различно равнище и с различно качество.

Наш приоритет е да възобновим присъственото обучение, където това е позволено предвид съображенията за сигурност. В областите, които са близо до бойните действия, занятията ще се провеждат онлайн, каза министър Лисовий.

17:53 25.7.2023

Западни медии многократно са писали, че Китай, въпреки декларираната си позиция на неутралитет по отношение на войната на Русия с Украйна, доставя на Москва военно оборудване и провизии.

Китай отхвърля всички обвинения във военна подкрепа за Русия. Преди дни официалният представител на Министерството на външните работи на Китай Мао Нин каза, че Пекин не доставя оръжие на страните в конфликта.

17:51 25.7.2023

По време на инспекция в неделя екипът на МААЕ е видял "няколко мини, разположени в буферната зона между вътрешните и външните бариери на обекта".

17:50 25.7.2023

Русия редовно бомбардира украински градове, по-специално Киев, с дронове и ракети.

14:15 25.7.2023

Украйна ще продължи с атаките по Крим и Керченския мост

Украйна ще продължи с атаките по окупирания от руските сили полуостров Крим, както и срещу Керченския мост, който свързва полуострова с континенталната част на Русия. Това каза украинският министър на отбраната Олексий Резников.

Думите му идват, след като в последните дни първоКерченският мост беше затворен след като част от него беше унищожена, а в понеделник руски военен склад в Крим беше нападнат с дронове. Москва обвинява Киев и за атаките.

„Всичко това са официални цели, защото така се намалява техният [на Русия] капацитет да се бият срещу нас и ще ни помогне да спасим животи на украинци“, каза Резников в интервю за Си Ен Ен и добави, че атаките срещу логистични линии е „нормална тактика“.

Той добави, че Русия действа като „терористична страна“ заради постоянните атаки срещу жилищни сгради и цивилна инфраструктура, които водят до жертви.

Коментарът му идва, след като в последната седмица Русия започна масирани нападения срещу украински пристанища, които се използват за складирани и износ на зърно. Под интензивна атака попадна и черноморският град Одеса.

09:49 25.7.2023

Дете загина след руски обстрел с касетъчни бомби в Константиновка

Вечерта в понеделник руските войски обстрелваха с касетъчни бомби град Константиновка в района на Донецк. Двама души са убити, включително 10-годишно дете, а още седем души, сред които четири деца, са ранени, каза Павел Кириленко, началник на Донецката областна военна администрация.

"Стреляха от зенитни оръдия "Смерч" с касетъчни боеприпаси - точно такова оръжие, което се използва за "унищожаване на живата сила на противника". Сред ранените има деца на възраст от пет до 12 години", каза той. По думите му едно от ранените деца е в тежко състояние, то е "транспортирано в съседна област за оказване на висококвалифицирана медицинска помощ".

Обстрелът е станал в понеделник около 19 часа по местен водоем, на който почиват хората. Руските войски редовно обстрелват Донецка област. Въпреки показанията и доказателствата, Москва отрича да е атакувала цивилни от началото на пълномащабната си инвазия в Украйна през февруари 2022 г.

15:41 24.7.2023

Руската армия атакува украинското пристанище Рени в Одеска област, съобщи областната военна администрация, цитирана от БТА. Градът е разположен на река Дунав, по която минава границата между Украйна и Румъния. Букурещ осъди атаката.

15:40 24.7.2023

Русия съобщи за нападение с дронове в центъра на столицата Москва сутринта в понеделник и обвини армията на Украйна за предполагаемата атака. В същия ден назначените от Русия власти в незаконно анексирания полуостров Крим обвиниха Украйна за атака с дронове срещу склад за боеприпаси.

09:51 24.7.2023

Блинкен отчете напредък на настъплението на Украйна на фронта

Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен отчете напредък на настъплението на украинската армия на фронта срещу руските сили. В интервю за американската медия Си Ен Ен, излъчено в неделя, той каза още, че Русия “отдавна се е провалила” в постигането на целите си във войната срещу Украйна.

“Украйна вече си е върнала около 50% от [територията], която първоначално беше окупирана”, каза Блинкен, без да уточни на какво се основава тази оценка.

“Това са сравнително начални дни на контраофанзивата”, каза още той и добави, че предстоят тежки битки през следващите няколко месеца.

Настъплението на Украйна срещу руските сили, които са окупирали украински територии, започна преди повече от шест седмици. Армията на Киев е постигнала успехи, но според някои наблюдатели напредъкът е по-бавен от очакваното.

Президентът Володимир Зеленски каза в края на юни, че напредъкът срещу руските сили е “по-бавен от желаното”. Киев отдава това и на забавените доставки на военна помощ от западните си партньори.

Блинкен каза още, че Русия се е провалила в изпълнението на целите си във войната срещу Украйна.

“Целта беше да изтрие Украйна от картата, да елиминира независимостта ѝ, суверенитета ѝ, да я включи в [територията си]”, каза той в интервюто. “Това се провали преди много време”.

09:22 24.7.2023

Изминаха повече от шест седмици от дългоочакваната мащабна контраофанзива на Украйна. Надеждите за нея бяха да промени решително хода на 17-месечната руска инвазия. Контраофанзивата обаче се развива бавно, а това притеснява Запада.

10:43 23.7.2023

Зеленски каза, че ще има 'възмездие за руските терористи" заради атаката срещу катедралата в Одеса

Президентът на Украйна Володимир Зеленски каза, че Украйна със сигурност ще даде отговор на „руските терористи“ заради ударите, които те нанесоха по Одеса.

Той направи това в Телеграм, където публикува и снимки, показващи последиците от последния масиран удар по града.

През нощта в събота срещу неделя руска ракета нанесе тежки поражения върху най-голямата православна катедрала в пристанищния украински град Одеса. По неокончателни данни един човек е загинал, а 19-ма са били ранени.

"Ракети срещу мирни градове, срещу жилищни сгради, срещу катедрала... Не може да има оправдание за руското зло. Както винаги, това зло ще загуби. И със сигурност ще има възмездие за руските терористи за Одеса. Те ще усетят това възмездие", написа Зеленски.

Той поясни, че се осигурява помощ на всички засегнати от тази поредна, по думите му, терористична атака.

По време на ракетната атака през нощта руските сили са поразили Одеска област с най-малко пет вида ракети - "Калибър", "Оникс", Х-22, "Искандер-К" и "Искандер-М", съобщават украински медии.

През изминалата седмица Русия атакува Одеса в 4 поредни дни като взриви складове за зърно и други цивилни инфраструктури.

13:47 22.7.2023

Унищожаването на Кримския мост е цел на Украйна, каза Зеленски

Кримският мост, който свързва Русия с окупирания Крим, трябва да бъде неутрализиран. Това каза украинският президент Володимир Зеленски в петък по време на дистанционното си участие във Форум по сигурността в Аспен, Колорадо.

Мостът над Керченския проток се „използва за доставка на боеприпаси за война и това се прави всеки ден“, каза още Зеленски.

"Затова е разбираемо, че разрушаването му е нашата цел. Всяка цел, която носи война, а не мир, трябва да бъде неутрализирана", допълни той.

Той вижда моста като продължение на руската окупация на Крим. Зеленски нарече структурата „вражески обект, построен извън закона, извън международните закони и всички приложими норми“.

Мостът беше повреден на 16 юли при атака, която според Русия е извършила Украйна. Според Москва са използвани дронове.

16:57 21.7.2023

Германия предаде на Украйна първите 10 танка Leopard 1A5

Германия предаде на Украйна първите десет танка Leopard 1A5, съобщи министерството на отбраната на Германия. Киев очаква общо над 100 танка Leopard 1 от германската страна.

Според съобщението новият пакет военна помощ включва още 20 картечници MG3 за танкове и бронирани машини, както и снаряди с калибър 155 мм, радари, камиони Zetros и 100 000 комплекта за първа помощ.

По-рано на срещата на върха на НАТО във Вилнюс Германия съобщи, че ще прехвърли на Украйна две установки Patriot, 40 пехотни машини Marder, 25 танка Leopard 1A5, пет ремонтни машини Bergepanzer 2 и 20 000 артилерийски боеприпаса.

12:08 21.7.2023

Близо 20 000 затворници, вербувани от "Вагнер", са загинали на фронта

Близо 20 000 затворници, вербувани от "Вагнер", са загинали на фронта в Украйна. Това съобщи британското разузнаване в петък в рамките на ежедневната си сводка.

Според данните на министерството на отбраната на Великобритания "Вагнер" е привлякъл най-малко 40 000 мъже, излежаващи присъди в руски затвори, да служат на страната на Русия срещу Украйна. Последните от тях би трябвало да бъдат освободени от служба в петък.

"Значителен брой от затворниците, които сега трябва да получат амнистия, се очаква да приемат предложението да останат във "Вагнер" като професионални войници", пише още в сводката.

След началото на пълномащабното руско нахлуване в Украйна основателят на "Вагнер" Евгений Пригожин с разрешението на руските власти започна да набира затворници в колониите за участие във войната. Според самия Пригожин само в битките край Бахмут са загинали около 10 000 бивши затворници.

11:52 21.7.2023

Руски ракети удариха зърнени терминали в Одеска област. Има ранени

Руски ракети поразиха зърнени терминали на земеделско предприятие в Одеска област рано сутринта в петък. Най-малко двама души са били ранени, съобщи областният ръководител Олех Кипер, цитиран от Ройтерс.

"Врагът е унищожил 100 тона грах и 20 тона ечемик", написа Кипер в Телеграм.

Това е четвърти пореден ден, в който Русия атакува цели в Южна Украйна. В четвъртък трима души бяха убити, а 27 ранени след руски удари по украинските пристанищни градове Одеса и Николаев. По-рано в сряда украинският президент Володимир Зеленски каза, че Русия обстрелва градовете, от които Украйна изнася зърно за целия свят.

10:30 20.7.2023

Русия нанесе удари по украинските пристанищни градове Николаев и Одеса рано сътринта в четвъртък, съобщиха украинските власти, цитирани от Франс прес. Ранени най-малко 11 души.

09:49 20.7.2023

Белият дом предупреди, че Русия ще обвини Украйна за свои атаки над цивилни кораби

Русия възнамерява да атакува търговски кораби, превозващи зърно от Украйна през Черно море, и да обвини за това Киев, каза в сряда говорител на Белия дом, цитиран от Франс прес.

Руската армия може да разшири обсега на мишените си и да започне да поразява търговски кораби, каза пред Франс прес Адам Ходж, говорител на американския Съвет за национална сигурност. Той добави, че тези предположения са базирани на разсекретени разузнавателни данни, с които разполагат САЩ. Според информацията Русия също така е поставила допълнителни морски мини в подходите към украинските пристанища.

Вашингтон отправя това предупреждение, след като Москва каза, че преустановява участието си в сделката за износ на украинско зърно през Черно море и след като руските сили нанесоха удари по зърнени складове на пристанището на Одеса.

09:23 19.7.2023

2000 души в Крим са евакуирани след пожар във военен склад

В Крим гори склад за боеприпаси, съобщи Радио Свобода. Мястото се намира до град Стари Крим и по него са били нанесени най-малко три удара с ракети или дронове. Прекратено е движението по близката магистрала "Таврида", възможна е евакуация на около 2000 жители от околните населени места, съобщи шефът на руските окупационни власти Сергей Аксьонов.

Русия засега не посочва причината за експлозиите. Украинските власти засега не са коментирали случая.

Сергей Аксьонов допуска, че евакуацията може да засегне 4 населени места, намиращи се около склада за боеприпаси.

Складът е дълбоко в тила на руската армия. От него до най-близката точка на фронтовата линия има около 230 километра. От тази пролет Украйна разполага с оръжие, способно да изстреля ракети с подобен обхват.

07:57 19.7.2023

Русия второ денонощие нанася удари по Одеса

Южното пристанище Одеса беше подложено за втора поредна нощ на руски обстрел, съобщи Ройтерс. Това е едно от основните пристанища за износ на зърно от Украйна.

Новината идва ден след като Русия се оттегли от сделката за безопасен износ на зърно в Черно море. Решението предизвика безпокойство за бъдещето на зърнените доставки и нарастване на цени на храните.

09:37 18.7.2023

Руските военни удариха пристанищата в Одеса и Николаев

В понеделник вечерта руската армия атакува пристанищните градове Николаев и Одеса. Това стана малко след като Русия се оттегли от сделката за износ на украинско зърно от пристанища, блокирани след руската инвазия в Черно море. Решението ѝ дойде на фона на атака на украинската армия с дронове срещу Кримския мост, който е стратегическа инфраструктура за Русия.

Украинската армия съобщи, че през нощта руските военни са атакували Одеса с шест ракети "Калибър" от Черно море, като всички те са били свалени от украинската система за противовъздушна отбрана. Отломки от свалени ракети и взривната вълна са повредили съоръжения на пристанищната инфраструктура и няколко частни къщи. Един човек е ранен. През нощта над Одеска област са били свалени 21 дрона "Шахед".

В Николаевска област е обявена въздушна тревога. Украинските военни казаха, че са свалили четири руски дрона. След акцията началникът на регионалното военно управление Виталий Ким съобщи, че пожарът е потушен, но не уточни къде точно е възникнал. Украински и руски източници съобщиха за пожара в пристанището в Николаев. Няма информация за жертви.

Руският ръководител на анексирания Крим Сергей Аксьонов съобщи във вторник сутринта, че през нощта в източната част на полуострова са били свалени девет украински дрона, а други 19 са били потиснати от системи за електронна война. Аксьонов не уточни кои обекти са атакувани. На изток от полуострова се намира Кримският мост, който беше частично разрушен в понеделник от украински дронове.

Радио Свободна Европа отбелязва, че е трудно бързо да се проверят твърденията на двете воюващи страни.

Заредете още

XS
SM
MD
LG