Връзки за достъпност

Извънредни новини

Руските атаки срещу украински пристанища застрашават достъпа до храна в развиващите се страни, каза ООН


 Последиците от руската атака срещу зърнени терминали в Одеса в петък.
Последиците от руската атака срещу зърнени терминали в Одеса в петък.

Руските атаки срещу украинските черноморски пристанища застрашават достъпа на храна в развиващите се страни, съобщи ООН в петък.

Изказването дойде на четвъртия пореден ден, в който Русия атакува украинските пристанищни градове Одеса и Николаев, от където Украйна изнася зърно за целия свят. По-рано в петък руски ракети поразиха зърнени терминали на земеделско предприятие в Одеска област.

Руските атаки могат „да окажат широкообхватно въздействие върху глобалната продоволствена сигурност, по-специално в развиващите се страни“, каза шефът на ООН по политическите въпроси Розмари ди Карло пред Съвета за сигурност на 21 юли.

Според нея са неприемливи и заплахите, отправени и от Русия, и от Украйна, за атакуване на цивилни плавателни съдове във водите на Черно море.

„Всеки риск от разпространение на конфликт в резултат на военен инцидент в Черно море – независимо дали умишлено или случайно – трябва да бъде избегнат на всяка цена, тъй като това може да доведе до потенциално катастрофални последици за всички нас“, каза още тя.

Руските атаки по зърнените терминали започнаха, след като в началото на седмицата Москва реши да се оттегли от сделката за износ на украинско зърно през Черно море. Според Киев последвалите руски ракетни удари са опит на Русия да разклати глобалната хранителна сигурност.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Мери, която свири на пиано, за да се научи да чува
please wait

No media source currently available

0:00 0:05:24 0:00
XS
SM
MD
LG