Връзки за достъпност

Извънредни новини

Международната агенция за атомна енергия откри противопехотни мини в Запорожката АЕЦ


Генералният директор на Международната агенция за атомна енергия Рафаел Гроси
Генералният директор на Международната агенция за атомна енергия Рафаел Гроси

Експерти от Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) потвърдиха наличието на мини в близост до Запорожката атомна електроцентрала, окупирана от руските войски. Това се казва в изявление на МААЕ.

Запорожката АЕЦ е най-голямата атомна електроцентрала в Европа и се намира по поречието на река Днепър в Херсонска област.

По време на инспекция в неделя екипът на МААЕ е видял "няколко мини, разположени в буферната зона между вътрешните и външните бариери на обекта".

Мините са разположени в зона с ограничен достъп, недостъпна за персонала на централата. Екипът не е забелязал нито едно от устройствата "в рамките на вътрешния периметър на обекта".

"Наличието на такива експлозиви на площадката е несъвместимо със стандартите за безопасност на МААЕ и ръководството за ядрена сигурност и създава допълнителен психологически натиск върху персонала на централата", каза генералният директор на МААЕ Рафаел Гроси.

Според предварителната оценка на експертите на агенцията експлозията на тези мини не би трябвало да засегне ядрената безопасност на централата.

През последните седмици експертите на МААЕ, които извършиха проверки на територията на станцията, не откриха тежка военна техника.

На представителите на МААЕ обаче продължава да е отказан достъп до покривите на реакторите и до турбинните зали на електростанцията.

В началото на юли украинският президент Володимир Зеленски каза, като се позова на украинското разузнаване, че Русия е поставила експлозиви на покривите на няколко енергоблока на атомната централа. Москва отрича обвиненията.

Ситуацията около централата е причина за безпокойство, откакто руските сили поеха контрола над нея скоро след като Кремъл започна пълномащабната си инвазия в Украйна през февруари 2022 г. Руските сили окупираха по-голяма част от украинската Запорожка област в началото на войната, но не и областния център Запорожие.

ООН многократно предупреждава, че може да се стигне до изтичане на радиация. Делегация на МААЕ посети централата през септември 2022 г. и призова за създаване на зона за сигурност около нея - предложение, което Москва отхвърли.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Мери, която свири на пиано, за да се научи да чува
please wait

No media source currently available

0:00 0:05:24 0:00
XS
SM
MD
LG