Връзки за достъпност

Извънредни новини

Китай продава военно оборудване на Русия, пише Политико


Дронът Yi Long на китайската авиация.
Дронът Yi Long на китайската авиация.

Русия купува военни стоки от Китай - дронове, каски и бронежилетки. Това пише изданието Политико, като се позовава на данни на митниците.

Западни медии многократно са писали, че Китай, въпреки декларираната си позиция на неутралитет по отношение на войната на Русия с Украйна, доставя на Москва военно оборудване и провизии.

Китай отхвърля всички обвинения във военна подкрепа за Русия. Преди дни официалният представител на Министерството на външните работи на Китай Мао Нин каза, че Пекин не доставя оръжие на страните в конфликта.

Разследващите журналисти установяват, че сумата на доставките надхвърля 100 млн. долара. Освен това износът на кевлар за бронежилетки се е увеличил с близо 70% и надхвърли 225 млн. долара.

Киев също купува военно оборудване от Китай, но доставките на китайски стоки за Украйна са намалели с 61% до 5 млн. долара, пише изданието.

Мениджърът по продажбите на китайския производител на бронежилетки Shanghai H Win казва пред репортери в телефонен разговор, че компанията получава много заявки за своите продукти от дистрибутори. По думите му компанията не може да изнася стоки директно за Русия.

В същото време на сайта на Shanghai H Win е публикувана снимка на купувач с вид на европеец. На въпрос на Политико откъде е човекът на снимката представител на компанията казва, че е трудно да се назове държавата. След разговора снимката е изтрита.

Разследващите журналисти са анализирали документите и са идентифицирали веригите за доставки. Получените данни им позволяват да заключат, че покупките обикновено се извършват от компании еднодневки.

Досега Пекин не е осъдил руската агресия срещу Украйна и отказва да наложи санкции на Русия заради инвазията през февруари 2022 г. Пекин няколко пъти се въздържа при гласуване на резолюции на ООН, които призовават Москва да изтегли армията си от украинската територия.

От началото на войната Европейският съюз се опитва да убеди китайския президент Си Дзинпин да окаже натиск върху руския президент Владимир Путин, така че той да прекрати военната си инвазия в Украйна.

През февруари Китай публикува предложение с 12 точки за войната в Украйна, което призовава за прекратяване на огъня и мирни преговори, но не и за изтегляне на руската армия от Украйна. Кремъл приветства предложението, а западните съюзници на Украйна го критикуваха с аргумента, че той облагодетелства единствено Русия.

През март Си Дзинпин посети Москва и се срещна с Путин.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Мери, която свири на пиано, за да се научи да чува
please wait

No media source currently available

0:00 0:05:24 0:00
XS
SM
MD
LG