Връзки за достъпност

Извънредни новини
Жени и деца се евакуират от град Рилск в Курска област, 9 август 2024 г.
Жени и деца се евакуират от град Рилск в Курска област, 9 август 2024 г.

на живо Войната: Русия евакуира два района в Курска област

Тя е най-голямата страна в Европа, но сега е сама срещу агресията на руската армия. В тази хроника следим всичко по темата.

Рано сутринта на 24 февруари 2022 г. Русия нападна Украйна.

Най-важното до момента:

  • САЩ и Великобритания дават на Украйна 1,5 млрд. долара помощ

  • Русия удари град Конотоп в Сумска област в Украйна

  • САЩ може да разрешат на Украйна да удари Русия с ракети ATACMS

  • Москва твърди, че е превзела 4 селища в Източна Украйна

  • Украински дронове удариха многоетажни сгради край Москва, загина жена

09:39 4.7.2023

Русия обвини Украйна за нова атака с дронове, летище "Внуково" затвори временно

Руските власти съобщиха за атака с няколко дрона по цели близо до правителственото летище "Внуково-3" сутринта на 4 юли. Министерството на отбраната твърди, че е извършена "терористична атака" с пет дрона срещу обекти в Нова Москва и Московска област. Според ведомството дронове са унищожени, няма жертви и щети. Летището обаче беше временно затворено, а полети пренасочени към други летища.

Кметът на Москва Сергей Собянин директно обвини Украйна, че е извършила поредно нападение с дронове срещу руската столица и региона. А говорителят на руското външно министерство Мария Захарова написа в Телеграм, че „опитът на киевския режим да атакува района, включително летището, което приема и чуждестранни полети, е поредният акт на тероризъм". Според нея "Зеленски извършва тези атаки с оръжия, доставени от Запада или закупени със западни средства“.

През последните месеци зачестиха атаките на територията на Русия, която през февруари миналата година предприе пълномащабната инвазия. Киев приветства тези нападения, но не поема отговорност за тях.

08:44 3.7.2023

Нова нощна атака на Русия, украинските сили свалиха 11 въздушни цели

В нощта срещу понеделник руските военни атакуваха Украйна с дронове "Шахед" и крилати ракети "Калибър". Според украинските военни осем дрона са изстреляни от югоизточна Украйна, три крилати ракети са изстреляни от Черно море.

Силите за противовъздушна отбрана действаха в различни региони на Украйна, всички въздушни цели са унищожени, пише пресслужбата на военновъздушните сили.

В района на Киев през нощта е действала противовъздушната отбрана, фрагменти от безпилотни самолети-камикадзе са паднали върху жилищни къщи, а в резултат на атаката е ранен мъж.

22:30 2.7.2023

Киев ще започне разминиране на Черно море

Украйна предупреди за необходимостта от разминиране на Черно море. Киев покани покани страните от НАТО да се присъединят към нея в програма за обезвреждане на мините. Украинските военни казаха, че операцията ще започне при първа възможност.

След унищожаването на язовир „Нова Каховка“ броят на мините се е увеличил драстично.

22:25 2.7.2023

Мощeн взрив избухна в Южна Русия близо до военновъздушна база

Мощна експлозия избухна в Краснодарския край в Южна Русия близо до военновъздушна база, предадоха ТАСС и ДПА, като се позоваха на местни медии. На снимки, публикувани в Телеграм, се виждат голям кратер в град Приморско-Ахтарск на брега на Азовско море и облак от дим.

Няма жертви. Властите разследват случая, каза губернаторът на Краснодарския край Вениамин Кондратиев. Този руски регион има излаз на Азовско море и е близо до украинския полуостров Крим, който е анексиран от Русия.

10:25 2.7.2023

Русия атакува Киев с дронове през нощта

Русия извърши нощна атака с дронове срещу Киев след 12-дневно прекъсване, съобщи Ройтерс. По предварителна информация системите за противовъздушна отбрана на украинската столица са унищожили всички цели.

"Поредната вражеска атака срещу Киев", написа в Телеграм полковник Сергий Попко, който оглавява военната администрация на Киев. "Към този момент няма информация за евентуални жертви или щети", пише той.

Засега няма информация за мащаба на нападението. В Киев, неговите околности и в редица региони в Централна и Източни Украйна, беше обявена тревога за въздушно нападение в продължение на около час след 02:00 часа местно време.

22:47 1.7.2023

Испанският премиер Педро Санчес посети Киев и обеща 55 млн. евро помощ за Украйна

Испанският премиер Педро Санчес пристигна в Киев в деня, в който страната му пое ротационното председателство на Съвета на ЕС до края на годината.

Той каза, че страната ще предостави нова помощ в размер на 55 млн. евро на Украйна. Средствата имат за цел да подпомогнат "финансирането на малки и средни предприятия в Украйна", каза испанският премиер.

Това е третата визита на Санчес в Украйна след началото на руската инвазия в страната през февруари миналата година.

18:38 1.7.2023

Целта на украинската армия е да приближи Крим и да започне преговори до края на годината

Директорът на ЦРУ Уилям Бърнс е бил на тайно посещение в Украйна по-рано този месец, съобщава Вашингтон пост. По време на посещението е била обсъдена украинската стратегия за връщане на окупираната от Русия територия и започване на преговори за прекратяване на огъня с Москва до края на годината.

„Директорът Бърнс наскоро пътува до Украйна, както прави редовно от началото на агресията на Русия“, казва американски официален представител, цитиран от изданието.

Според Вашингтон пост от украинското военно командване са обсъдили с Бърнс целта си да си върнат значителна територия до есента и да преместят артилерия и ракетни системи по-близо до граничната линия на контролирания от Русия Крим. Целта е след това да започнат преговори с Москва за първи път след прекъсването на мирните преговори през март миналата година. „Русия ще преговаря само ако се почувства застрашена“, казва високопоставен украински служител.

ЦРУ отказа коментар за оценката на Бърнс за перспективите на украинската офанзивата.

16:57 30.6.2023

Киев праща допълнително войски на север след пристигането на Пригожин в Беларус

Президентът на Украйна Володимир Зеленски каза в петък, че е наредил на военните си командири да подсилят северния военен сектор на Украйна. Новината идва след информацията, че лидерът на наемническата групировка "Вагнер" Евгений Пригожин е пристигнал в Беларус.

Зеленски каза, че е имал среща с представители на правителството и военното ръководство, на която е изслушал доклад на разузнаването и силите за сигурност за ситуацията в северната съседка на Украйна - Беларус. В краткия си пост в канала той не споменава името на ръководителя на "Вагнер".

От вторник Евгений Пригожин е в изгнание в Беларус по силата на сделка с президента на страната Александър Лукашенко, като това сложи окончателен край на бунта на неговите наемници в Русия, отбелязва Ройтерс.

През последните дни се появиха спекулации, че ЧВК "Вагнер" може да открие своя нова база на беларуска територия в празен военен комплекс близо до град Осиповичи, на 90 километра от столицата Минск.

12:15 30.6.2023

Украинските военни казаха в петък, че са постигнали "известен успех" в боевете в източната част на Донецка област на фона на съобщения за тежки сражения в различни части на страната.

09:04 30.6.2023

Руските войски атакуваха Украйна с ракети и безпилотни самолети

В нощта срещу петък руските войски отново обстрелваха Украйна с балистични ракети С-300 и безпилотни самолети-камикадзе "Шахед". Съобщава се за експлозии в Запорожие и Николаев. Секретарят на градския съвет на Запорожие Анатолий Куртев каза, че ситуацията след експлозиите в града е стабилна. "Хората и къщите не са засегнати. Градските служби работят както обикновено", написа той в канала си в Телеграм.

Ръководителят на Николаевската областна държавна администрация Виталий Ким каза, че над града е била свален дрон "Шахед", отломки от който са паднали върху жилищна сграда. Избухнал е пожар, който бързо е потушен. Няма жертви сред населението.

Командването на военновъдушните сили на Украйна съобщи, че през нощта срещу петък руските войски са изстреляли в Украйна 13 дрона "Шахед" и четири балистични ракети С-300. Целта на руската армия, според командването, са военни и инфраструктурни обекти в района на Запорожие. Украинските сили за противовъздушна отбрана са свалили 10 от дроновете, последиците от атаката се установяват.

17:47 29.6.2023

Службата за сигурност на Украйна (СБУ) е задържала в сряда човек, заподозрян, че е помогнал на Русия да осъществи ракетния удар в Краматорск, съобщи съобщи украинският президент Володимир Зеленски в Телеграм.

17:45 29.6.2023

Украйна твърди, че е изтласкала руските части от няколко сектора на фронта

Украинските въоръжени сили са изтласкали руските части с повече от километър в няколко сектора на бойния фронт, предаде ДПА. "Сега инициативата във военните действия е на украинска страна, като става въпрос най-вече за района на все още контролирания от Русия град Бахмут", написа в "Телеграм" заместник-министърката на отбраната на Украйна Ханна Маляр. Руските сили "се опитват да удържат позициите си, провеждат контраатаки", но "постепенно се оттеглят след понесени загуби", каза тя.

Маляр съобщи за настъпление към селата Клишчиевка и Курдюмивка, разположени югозападно от Бахмут. Командващият сухопътните войски на Украйна Олександър Сирски също потвърди за успехи на украинските войски в близост до Бахмут.

Управителят на Херсонска област в Южна Украйна съобщи, че двама цивилни са били убити, а други двама - ранени при руски обстрел на бежански център в Херсон, предаде Ройтерс. 71-годишна жена е била убита, а други двама са били ранени при руски удари в южния град Билозерка, в южната част на Херсон на 29 юни, съобщиха регионалните власти. При нападението са били повредени най-малко 12 жилищни сгради.

Също така украинският генерален щаб съобщи, че през предходното денонощие са се състояли 40 бойни сблъсъка, главно в районите на Лиман, Бахмут и Марийка в западната част на Донецк.

15:23 28.6.2023

Трима цивилни са загинали след руски обстрел в Харковска област

Трима цивилни украински граждани са загинали след руски обстрел в Харковска област в сряда, съобщи пресслужбата на Генералната прокуратура на Украйна. Загиналите са в община Вовчан в Чугуевския район.

Руската армия е обстреляла и село Куриловка в Купянския район на Харковска област. Там един цивилен гражданин е бил ранен, като лекарите все още се борят за живота му, съобщи ръководителят на местната военна администрация Олег Синегубов.

Харковска област е подложена на руски обстрел почти всеки ден. Москва, въпреки свидетелствата за противното, отрича да атакува цивилни цели.

09:06 28.6.2023

САЩ обяви нов пакет от военна помощ за Украйна в размер от 500 млн. долара

Във вторник министерството на отбраната на САЩ обяви нов пакет от военна помощ за Украйна в размер от 500 милиона долара.

Съобщава се, че пакетът включва „ключови способности за подкрепа на контранастъпателните операции на Украйна, укрепване на противовъздушната отбрана, за да се помогне на Украйна да защити своя народ, и допълнителни бронирани превозни средства, противотанкови системи, боеприпаси и друго оборудване, за да се помогне на Украйна да отблъсне агресивната война на Русия“.

По-специално пакетът включва допълнителни боеприпаси за системите за противовъздушна отбрана Patriot; противовъздушни комплекси Stinger; допълнителни боеприпаси за HIMARS; артилерийски снаряди с калибър 155 mm и 105 mm; 30 бойни машини на пехотата Брадли; 25 бронетранспортьора Stryker; ракети TOW; противотанкови системи Javelin и AT-4; малки оръжия и над 22 милиона патрона, малки оръжия и гранати.

Пакетът за помощ за сигурността е 41-вият, одобрен от САЩ за Украйна след пълномащабното руско нахлуване през февруари 2022 г., на обща стойност над 40 милиарда долара.

09:02 28.6.2023

"Брутални удари". Руски ракети поразиха центъра на Краматорск, има загинали и ранени

Най-малко 8 души загинаха, а други 56 са ранени, след като руски ракети удариха търговска зона в центъра на​ Краматорск късно във вторник. Украинският град се намира западно от фронтовата линия в Донецка област.

По данни на украинската служба за спешна помощ сред убитите има най-малко три деца. Ръководителят на Донецката военна администрация Павло Кириленко каза пред украинската телевизия, че руските ракети са атакували, когато районът е бил претъпкан с цивилни. Той съобщи още, че многобройни къщи, магазини, кафенета и други заведения в близост до мястото на удара са били повредени.

16:34 27.6.2023

Русия е задържала стотици цивилни от началото на войната, съобщи ООН

Русия е задържала повече от 800 цивилни от началото на войната през февруари 2022 г. и е екзекутирала 77 от тях. Това съобщи наблюдателната мисия на ООН в Украйна, цитирана от Ройтерс.

Докладът на ООН е основан на 70 посещения в центрове за задържане и на повече от 1000 интервюта. В него се казва, че Украйна също е нарушила международното право като е задържала произволно цивилни, но това се е случвало в значително по-малък мащаб.

„Документирахме над 900 случая на произволно задържане на цивилни, включително деца и възрастни хора. По-голямата част от тези случаи са извършени от Русия“, каза Матилда Богнер, ръководител на мисията на ООН.

Тя добави, че екзекуциите, които са извършени от Русия, представляват военни престъпления.

Службата е документирала подробно 176 случая на общо 864 цивилни, задържани от Русия. В 90% от случаите е установено, че задържаните са били измъчвани чрез симулиране на даване, токов удар, изолация при високи температури.

ООН документира 75 случая на задържане на цивилни от украинските сили, заявявайки, че промените в наказателния кодекс на Украйна са дали на Киев по-голяма свобода на преценка да извършва подобни практики. В доклада се посочва, че повече от половината от тях също са били подложени на изтезания или малтретиране.

Украйна е предоставила пълен достъп на следователите на ООН с изключение на един случай, докато Русия е отказала какъвто и да е достъп въпреки многократните искания.

16:32 27.6.2023

Украйна напредва в територия, окупирана през 2014 г.

Украинският президент Володимир Зеленски съобщи за напредък на украинските сили на фронта “във всички посоки”. Той каза това във вечерното си обръщение в понеделник, след като през деня посети фронта в Донецка област.

12:59 26.6.2023

Бивш американски командос доброволно се бие за Украйна

Той е бил част от специалните сили на армията на САЩ. Бил е в Афганистан и Ирак. Сега Дейвид Брамлет е в Украйна. Той се сражава 10 месеца като доброволец на страната на Киев и разказва за преживяното на фронта.

12:58 26.6.2023

Украйна твърди, че си е върнала 130 кв. км на юг.

Пълномащабната контраофанзива на Украйна срещу руските сили все още не е започнала, а в момента тече „подготвителна операция“. Това каза военният министър на Украйна Олексий Резников в интервю за американската Фокс Нюз.

12:56 26.6.2023

Снайперист с прякор "Смърт" разказва за последното си сражение

Снайперист от украинската армия с бойното име "Смърт" казва, че е цяло "чудо", че е все още жив след последната битка, в която участва. След нея той си е взел кратка почивка от сраженията на югоизточната фронтова линия близо до Запорожие.

"Чудо е, че още съм жив". Снайперист с прякор "Смърт" разказва за последното си сражение
please wait

No media source currently available

0:00 0:03:09 0:00

Заредете още

XS
SM
MD
LG