Връзки за достъпност

Извънредни новини

Украинските военни твърдят, че "стават все по-силни". Тежките сражения продължават


Украински войници обстрелват руски позиции от окоп на фронтовата линия в района на Запорожието, юни, 2023 г.
Украински войници обстрелват руски позиции от окоп на фронтовата линия в района на Запорожието, юни, 2023 г.

Украинските военни казаха в петък, че са постигнали "известен успех" в боевете в източната част на Донецка област на фона на съобщения за тежки сражения в различни части на страната.

Новината идва на фона на двудневна среща на върха в Брюксел, на която лидерите на Европейския съюз (ЕС) отправиха послание за подкрепа, а 27-те членки на блока обещаха "устойчива военна подкрепа за Украйна толкова дълго, колкото е необходимо".

Сутринта в петък украинският генерален щаб съобщи, че "основните усилия" на Русия продължават да са съсредоточени в районите около Лиман, Бахмут и Мариинка, където "продължават тежките боеве".

Киев съобщи, че "тежките сражения" продължават, но украинските войски оказват натиск върху руските сили по фланговете на Бахмут, който е под контрола на Русия.

Според щаба украинските сили "постигат успехи [и] стават все по-силни" и "изтласкват [руснаците] от по-рано завзетите позиции".

Радио Свободна Европа (RFE/RL) не може да потвърди информацията за боевете в районите на най-тежките сражения.

През нощта беше съобщено за удари с руски безпилотни самолети и ракети в редица райони. Анатолий Куртев, секретар на градския съвет на Запорожие в близост до местната атомна електроцентрала - най-голямата в Европа, както и военните съобщиха, че няма пострадали цивилни, нито големи щети от нощната руска атака там.

"Нощта отново беше неспокойна, но от тази сутрин ситуацията в Запорожие е стабилна", каза Куртев в Телеграм.

В четвъртък губернаторът на Запорожка област съобщи, че властите провеждат учения за бързо реагиране в района на атомната електроцентрала, за да усъвършенстват координационните усилия в случай на "извънредна ситуация".

Наскоро Киев обвини Русия, че планира "терористична" атака в съоръжението, което контролира от началото на инвазията.

Посланикът на Русия в ООН Василий Небензя каза в четвъртък, че е изпратил писмо до Съвета за сигурност на ООН и до генералния секретар на ООН Антонио Гутериш, за да ги увери, че "не възнамеряваме да взривяваме тази АЕЦ, нямаме намерение да го правим".

Също така в четвъртък Международният валутен фонд съобщи, че изпълнителният му съвет е приключил прегледа, който ще позволи на Украйна незабавен достъп до близо 900 млн. долара в подкрепа на държавния ѝ бюджет. Паричната помощ чрез т.нар. разширен механизъм на фонда беше одобрена през март.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Мери, която свири на пиано, за да се научи да чува
please wait

No media source currently available

0:00 0:05:24 0:00
XS
SM
MD
LG