Връзки за достъпност

Извънредни новини
Дим се издига след атака на украински дрон в Тверска област в Русия на 18 септември.
Дим се издига след атака на украински дрон в Тверска област в Русия на 18 септември.

на живо Войната: Украински дрон порази оръжеен склад в руската Тверска област

Тя е най-голямата страна в Европа, но сега е сама срещу агресията на руската армия. В тази хроника следим всичко по темата.

Рано сутринта на 24 февруари 2022 г. Русия нападна Украйна.

Най-важното до момента:

  • САЩ и Великобритания дават на Украйна 1,5 млрд. долара помощ

  • Русия удари град Конотоп в Сумска област в Украйна

  • САЩ може да разрешат на Украйна да удари Русия с ракети ATACMS

  • Москва твърди, че е превзела 4 селища в Източна Украйна

  • Украински дронове удариха многоетажни сгради край Москва, загина жена

12:52 26.6.2023

Байдън и Зеленски обсъдиха контраофанзивата и похода на "Вагнер" в Русия

Президентите на САЩ и Украйна Джо Байдън и Володимир Зеленски проведоха телефонен разговор в неделя. Двамата са обсъдили развитието на украинската контраофанзива, както и събитията, свързани с „похода за справедливост“ на Евгений Пригожин и частната армия „Вагнер“.

Американският президент е препотвърдил подкрепата на Вашингтон за Киев и продължаването на пакетите с военна, икономическа и хуманитарна помощ.

Зеленски е настоял страната му да получи далекобойни оръжия, които да подкрепят отбраната и контраофанзивата на украинската армия.

„Координирахме и позициите си преди срещата на НАТО във Вилнюс“, каза Зеленски.

Украинският президент е провел разговор и с канадския премиер Джъстин Трюдо. Двамата са обсъдили ситуацията в страната, както и събитията от последните дни в Русия.

17:20 25.6.2023

Руски ракетен удар засегна 25-етажен блок в Киев и уби петима души

Петима души са убити в украинската столица Киев при руска ракетна атака, съобщиха кметът на града Виталий Кличко в неделя.

При ракетния обстрел е засегнат 25-етажен блок в Соломянски окръг в Киев. Първоначално се съобщаваше за три жертви, но впоследствие спасителните екипи намериха още две тела под развалините в сградата.

Украинските власти съобщават, че 20 ракети са били изстреляни срещу Киев в нощта на 24 юни. Част от тях са прехванати от украинската противоракетна отбрана.

Това е най-смъртоносният руски въздушен удар срещу Украйна през последните дни. Последните масирани ракетни удари бяха в средата на юни, когато десетки хора загинаха в Одеса, Краматорск, Константинивка и Кривой рог.

10:28 25.6.2023

Украинската армия настъпва по три направления и отбелязва "тактически напредък"

Украинската армия настъпва срещу руските сили по три основни направления в Южна и Източна Украйна през последните дни. Това съобщи Министерството на отбраната на Великобритания в редовния си бюлетин за войната. Според Лондон силите на Киев отбелязват “стабилен тактически напредък”.

“През последните дни украинските сили се пренастроиха и отново предприеха големи настъпателни операции по три основни направления в Южна и Източна Украйна”, пише в бюлетина, публикуван в неделя сутринта.

Според Лондон те “използват опита от първите две седмици на контранастъплението, за да усъвършенстват тактиката за нападение върху дълбоката, добре подготвена руска отбрана”.

“Украинските части постигат постепенен, но стабилен тактически напредък в ключови области”, се посочва още в бюлетина.

Британското военно министерство отбелязва още, че руските сили също правят опит за настъпателни действия в района на Кремина, Луганска област.

Новините идват на фона на началото на настъплението на армията на Киев срещу руските сили. Целта на Украйна е да си върне незаконно окупираните от руската армия украински територии. Плановете за украинското настъпление се пазят в тайна.

18:12 24.6.2023

Украйна очаква нейни пилоти да започнат да се обучават за изтребители F-16 още през юли

Украйна очаква още следващия месец да започне международната програма за обучение на украински пилоти на изтребители F-16. Това съобщи министърът на отбраната Олексей Резников, цитиран от Ройтерс.

Киев казва, че има нужда от западни военни самолети на фона на настъплението си срещу руските сили, което цели да освободи окупираните украинските територии.

Държавите членки на НАТО Дания и Нидерландия ръководят усилията на международна коалиция за обучение на пилоти, развиване на подходяща инфраструктура и впоследствие - снабдяване на Украйна с изтребители F-16.

Програмата ще започне с обучение на украински пилоти, защото то отнема време. По думите на Олексей Резнков обученията могат да започне веднага щом програмата за снабдяване на страната му с изтребители бъде окончателно одобрена.

“Оптимистично мога да кажа, че обученията могат да започнат още през юли”, каза министърът.

13:12 24.6.2023

Германия ще даде на Украйна още 45 танка “Гепард”, които Киев използва срещу иранските дронове

Германия ще даде на Украйна още 45 танка “Гепард” до края на годината, съобщиха германската информационна агенция ДПА.

Планът на Берлин е съобщен от командира на ситуационния център за Украйна на германското Министерство на отбраната генерал Кристиан Фройдинг в интервю за Ди Велт, взето преди ден.

Досега Германия е доставила 34 танка “Гепард” на Украйна. Предстои в следващите седмици да бъдат дадени още 15 бронирани машини.

“В допълнение към това искаме да доставим още 30 танка “Гепард” към края на годината в координация със САЩ”, каза Фройдинг.

“Гепард” са снабдени с мобилни противовъздушни установки. Армията на Украйна ги приспособи за унищожаване на ирански дронове, с които Русия атакува украински позиции и цивилни цели.

Германски гепарди в Украйна срещу иранските дронове на Русия
please wait

No media source currently available

0:00 0:03:38 0:00

00:49 24.6.2023

Основателят на руската частна военна компания "Вагнер" Евгений Пригожин обвини ръководството на руското Министерство на отбраната за ракетни удари по тилови лагери на неговите наемници.

Пригожин призова военното ръководство “да бъде спряно” и обяви “марш на справедливостта”, в който по думите му могат да се включат 25 000 бойци на “Вагнер”.

Последва реакция от Националния антитерористичен комитет на Русия, който обяви, че Федералната служба за сигурност (ФСБ) е образувала наказателно дело за “призив за въоръжен бунт”.

12:53 23.6.2023

Двама американски сенатори внесоха двупартийна проекторезолюция, в която се предупреждава Русия, че ако използва ядрено оръжие срещу Украйна, това ще се смята за атака срещу НАТО. Досега американските военни и представители на Белия дом многократно казаха, че все още не виждат признаци на подготовка на Русия за ядрен удар и съответно не възнамеряват да променят нивото на бойна готовност на ядрените сили на САЩ.

12:50 23.6.2023

Украйна съобщи, че е спряла руско ракетно нападение срещу военно летище

Украинската противовъздушна отбрана е свалила 13 руски крилати ракети в петък сутринта, съобщиха украинските военновъздушни сили. Ракетите са се насочвали към летище в Хмелницка област в Западна Украйна. Те са били изстреляни от стратегически бомбардировачи, намиращи се над Каспийско море.

Освен това е бил свален и дрон от неустановен вид, съобщава генералният щаб на украинската армия.

09:07 22.6.2023

Ракети удариха мостове към Крим

Украинската армия е извършила ракетна атака по мостовете на пътя, водещ през залива Сиваш към Крим. Мостовете са повредени и през тях не могат да минават автомобили. За това съобщи ръководителят на администрацията на окупираната от Русия част на Херсонска област Владимир Салдо в своя телеграм канал. Ударът е по мостовете край Чонгар.

Все още няма официално потвърждение от украинските власти, но снимките от пораженията в моста бяха публикувани и от телеграм канала Оперативний ЗСУ, който е на украинската армия.

Пътят е неизползваем. Салдо предполага, че ударът е бил нанесен с ракети Storm Shadow, които бяха дарени на Украйна от Великобритания и Франция.

Пътят през Чонгар е най-краткият маршрут от Крим към Мелитопол и по-нататък към южния фронт, където украинската армия сега се опитва да напредне.

09:41 21.6.2023

Въздушна тревога на територията на цяла Украйна. Свалени са над 30 дрона

През нощта на територията на цяла Украйна беше обявена въздушна тревога. Причина за това е била атака с безпилотни летателни апарати.

Сирените са известили за нападение в регионите на Суми, Полтава, Черкаска, Житомир, Кировград. Тревога беше обявена и за столицата Киев и западните райони на страната.

Руската армия съобщи за успешни удари срещу оръжейни складове по територията на цялата страната.

Президентът Володимир Зеленски съобщи, че противовъздушната отбрана е свалила над 30 дрона.

„Всеки такъв руски удар, всяка руска терористична атака е причина окупаторите да губят шанс да останат на украинска земя. В момента нашите войни много активно унищожават врага на юг и на изток, те физически прочистват Украйна. И това ще продължи”, каза Зеленски.

По-рано от министерството на отбраната, както и от генералния щаб в Киев съобщиха за напредък на украинската контраофанзива на юг и изток на фронта.

08:49 21.6.2023

"Основният удар предстои". Украинските войски настъпват на юг

Настъплението на украинските войски на юг продължава по план, има "известно напредване", но "ожесточените боеве продължават". Това каза в понеделник вечерта заместник-министърът на отбраната на Украйна Ганна Маляр. В общастите Купянск и Лиманск украинските войски са в отбрана, добави тя в Телеграм.

"Задачите, поставени пред военните, се изпълняват и се извършва постепенно движение във всички направления, откъдето започна настъплението. Но, разбира се, основният удар предстои", каза зам.-министърът на отбраната.
Генералният щаб на въоръжените сили на Украйна съобщи, че украинските военни продължават настъплението си в района на Мелитопол и Бердян.

15:23 20.6.2023

Над 9000 цивилни украинци са убити от началото на войната по данни на ООН

От пълномащабното нахлуване на Русия в Украйна през февруари 2022 г. досега са убити 9083 украински цивилни граждани, а други 15 779 са ранени в различна степен. Това се казва в доклад от юни на Службата на Върховния комисар на Организацията на обединените нации (ООН) по правата на човека, съобщи Радио Свобода.

Най-големият брой цивилни жертви към 18 юни 2023 г. е регистриран в Донецка и Луганска област, по-голямата част от които бяха незаконно анексирани от Русия миналата година. На територията на тези региони, която все още е под украински контрол, са убити 4105 души, а 5861 са ранени. В окупираната от Русия част са жертвите са 718, а пострадалите 2521 души, сочат данните от доклада.

Повечето от цивилните са ранени при използването на взривни оръжия с широкообхватно въздействие. ООН уточнява, че реалните данни за жертвите може да са много по-високи.

През февруари Юрий Билоусов - ръководител на военния отдел в Генералната прокуратура на Украйна, ка в интервю за The Independent, че при военните действия може да са загинали до 100 000 украински цивилни граждани.

11:13 20.6.2023

Русия отказа на Организацията на обединените нации (ООН) да позволи достъп до засегнатите от наводнения части на Южна Украйна, за да бъде оказана помощ. Кремъл се позова на "много въпроси" за сигурността и много "други нюанси".

"Призоваваме руските власти да действат в съответствие със задълженията си по международното хуманитарно право. Не може да се отказва помощ на хората, които се нуждаят от нея", каза хуманитарният координатор на ООН за Украйна Денис Браун.

09:14 20.6.2023

Украйна вече се защитава със системата САМП/Т от руските ракети и дронове

Система за противовъздушна отбрана САМП/Т (SAMP/T) със среден обсег е доставена на Украйна, съобщи френският президент Еманюел Макрон. Френско-италианската система, смятана за еквивалент на американската "Пейтриът" вече е в действие и "защитава ключови съоръжения и човешки животи в Украйна", каза той четири месеца, след като обеща на Киев доставката.

САМП/Т, известна и като МАМБА, е първата противоракетна европейска система с по-голям обсег и ще помогне на Украйна да се предпази от атаки на руски дронове, балистични ракети и самолети. Нейните пускови установки са оборудвани с ракети Астер с обсег около 100 км.

Междувременно Русия предприе и през изминалата нощ широкообхватна въздушна атака срещу столицата Киев и градове от източната до западната част на страната. В някои райони сирените за въздушно нападение са били задействани в продължение на няколко часа. Генералният щаб на украинските въоръжени сили съобщи, че по предварителна информация системите за противовъздушна отбрана са свалили 28 от 30 дрона "Шахед" иранско производство, които Русия използва от началото на войната.

Военната администрация на Лвов - град с около 700 000 жители на 70 км от границата с членуваща в НАТО Полша, съобщи, че руските сили са поразили "критична инфраструктура", вследствие на което е избухнал пожар.

11:07 19.6.2023

Украйна казва, че напредва с "деокупацията" в района на Донецк

Сраженията в Украйна са интензивни на няколко фронта според информация на Киев и Москва.

Руските сили се фокусират в южна Украйна, в Донецка област. В същото време Киев продължава да се опитва да си възвърне територии в региона, като част от „стъпките към деокупация“.

Украинският президент каза през нощта в събота, че „Русия ще загуби всичко, заради което разрушават бъдещето на своята държава“. Според него Украйна ще успее да си възвърне окупираните от руските сили територии.

„Нашата армия се движи – позиция по позиция, стъпка по стъпка, ние напредваме“.

Според украинската армия през уикенда е имало над 20 сблъсъка между руската и украинските сили. Според тяхната информация е имало и 59 въздушни атаки през последните 24 часа.

Руски военни официални лица, цитирани от международни медии, казват, че Украйна е стреляла няколко пъти и в град от руска страна в Белгородска област.

13:24 18.6.2023

Русия е взривила язовир "Нова Каховка" според доказателства на Ню Йорк Таймс

Разрушаването на язовирната стена на "Нова Каховка" е резултат от вътрешна експлозия, предизвикана от Русия, твърди изданието Ню Йорк Таймс.

Позовавайки се на инженери и експерти по експлозиви, разследване на медията е открило доказателства, които предполагат, че на 6 юни е детониран експлозивен заряд в проход, минаващ през бетонната основа на язовира, унищожавайки конструкцията му.

„Доказателствата ясно сочат, че язовирът е бил срутен от експлозия, предизвикана от страната, която го контролира - Русия“, пише изданието.

Отделно от това екип от международни правни експерти, подпомагащи разследване на украинските прокурори, даде своя предварителна констатация в петък, че е „много вероятно“ срутването в Херсонска област на Украйна да е причинено от експлозиви, поставени от руснаци.

Кремъл обвинява Киев в саботиране на стената на водноекелтрическата централа, за да отреже ключов източник на вода за Крим и да отвлече вниманието от „колебливото“ според тях контранастъпление срещу руските сили.

От своя страна Украйна обвинява Русия, че е взривила язовирната стена от съветската епоха, която е под руски контрол още от първите дни на нейната инвазия през 2022 г. Според украинските власти целта на това е била да се отприщят наводнения в голяма част от бойното поле, които да унищожат земеделска земя и да прекъснат гражданското водоснабдяване.

Засега няма независима проверка на твърденията на двете страни за причината за експлозията.

"Екоцид". Хиляди риби са мъртви заради взрива на украинския язовир
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:44 0:00

12:42 16.6.2023

Загинаха цивилни при руски обстрел в три украински района

Двама души загинаха, а други двама бяха ранени през изминалото денонощие в Херсонска област заради руски обстрел, съобщи началникът на областното военно управление Александър Прокудин.

"През изминалото денонощие противникът извърши 54 обстрела, като изстреля 223 снаряда от минохвъргачки, дронове, самолети, а също така нанесе ракетни удари. Врагът е изстрелял 37 снаряда по град Херсон. Руските военни са се прицелили в жилищните квартали на населените места в района", написа той в Телеграм. По-късно Прокудин добави, че през нощта срещи петък руската армия е обстреляла град Новоберислав с ракетен и артилерийски огън, двама души са загинали и там.

В същото време началникът на военното управление на Донецк Павло Кириленко съобщи, че в четвъртък 10 жители на района са били раненислед обстрел от руски войски. "Противникът извърши 71 атаки на 14 населени места в района" За нощен обстрел съобщи и егиона: 61 с артилерия по Гуляйпол, Зализничный, Новодаровка, Билогири и 10 със зенитни оръдия по Левадни, Олхивски, Червони, Камянски и други села на фронтовата линия. Добавени са 24 сигнала за унищожаване на жилища и имущество на хора“, пише той в телеграма.

За нощен обстрел съобщи и началникът на областната военна администрация на Днепропетровск Сергей Лисак. "Тази нощ агресорът се насочи към община Марганец от Никополска област. Отново удари с тежка артилерия", написа той.

17:12 15.6.2023

Украйна твърди, че си е възвърнала контрола над територия от 100 кв. км 

Украйна си е възвърнала контрола над територия с площ от над 100 квадратни километра в резултат на своята контраофанзива срещу руските сили, предаде Ройтерс, като се позова на украинския бригаден генерал Олексей Громов.

Той потвърди, че в началните етапи на офанзивата, която Украйна започна миналата седмица, са били освободени седем селища в Донецка и Запорожка области.

Армията е напреднала с до три километра в близост до село Мала Токмачка в запорожкия сектор и до седем километра в близост до село, разположено южно от Велика Новоселка в донецкия сектор, съобщиха официални представители на военните.

Ройтерс отбелязва, че не е успяла да потвърди обстановката на бойното поле от независими източници.

08:21 15.6.2023

Русия нанесе нови удари. Украйна твърди, че окупаторите са понесли тежки загуби

Руската армия нанесе нови масирани ракетни удари по различни украински градове през нощта срещу четвъртък. Местните власти съобщиха за експлозии в Кривой рог, Одеса и Харков. Преди ден бяха обстреляни още Краматорск и Константинивка.

Заради новите удари през нощта беше обявена въздушна тревога в половината от 24-те украински области. В ранните сутрешни часове на четвъртък тревогата беше отменена. Най-дълго тя остана в сила в Одеска област, където отекнаха пет поредици от експлозии.

Междувременно зам.-министъра на отбраната Ханна Маляр написа в Телеграм, че "въпреки фалшивите руски съобщения, които твърдят противното, украинската армия даде много по-малко жертви при своето настъпление в сравнение с окупаторите".

Според нея руските загуби са близо девет пъти повече от украинските при източния град Бахмут, а в Южна Украйна съотношението е над пет към едно.

През последните дни министерството на отбраната на Русия неведнъж обяви, че неговите сили са спрели украинското контранастъпление и са причинили многобройни жертви на другата страна. Руският президент Владимир Путин спомена за "катастрофални загуби" на украинската армия.

Ханна Маляр отхвърли тези твърдения като дезинформационна кампания, целяща да деморализира украинските войници и общество.

11:32 14.6.2023

Руска артилерийска бомбардировка на Сумска област. Седем души са убити

Седем души са загинали в Сумска област при руски артилерийски обстрел, съобщи началникът на регионалното военно управление Володимир Артюх. Областта се намира на границата с Русия.

„Врагът нанесе артилерийски удар по Шосткийския район, в резултат на което бяха убити седем служители на Държавната горска служба“, каза Артюх във видеообръщение. Според властите по време на обстрела хората са пътували в автомобил.

Според местните власти през деня руските войски са обстрелвали с различни видове оръжия осем населени места в Сумска област - Хотинск, Мирополск, Билополск, Зноб-Новгородск, Средино-Будск, Есманск, Новослобидск и Великописаровск.

Заредете още

XS
SM
MD
LG