Връзки за достъпност

Извънредни новини

Русия e управлявала "център за изтезания" в Херсон, сочи доклад на Хюмън райтс уоч


Портрет на руския президент Владимир Путин е поставен върху стол в център за предварително задържане в Херсон, за който Украйна твърди, че е бил използван от руските войници за измъчване на хора.
Портрет на руския президент Владимир Путин е поставен върху стол в център за предварително задържане в Херсон, за който Украйна твърди, че е бил използван от руските войници за измъчване на хора.

Руските сили са управлявали "център за изтезания" и други подобни съоръжения в Херсон, в които незаконно са задържали и изтезавали украински цивилни, твърди доклад на международната правозащитна организация Хюмън райтс уоч, публикуван в четвъртък.

Русия окупира южния украински град Херсон през март миналата година. Украйна си върна контрола върху него след продължително контранастъпление през ноември.

В доклада си сега Хюмън райтс уоч съобщава, че предполагаемият център за изтезания се е намирал на улица "Теплоенерхетикив". Други подобни центрове за задържане са били разположени в сграда на общината, местно училище и хангар на летището.

Според жертви, интервюирани от правозащитната организация, окупационните сили са нанасяли побои над задържаните, подлагали са ги на електрошок и са ги заплашвали със смърт или осакатяване.

"Отговорните за тези ужасяващи действия не трябва да остават ненаказани", каза Юлия Горбунова, старши изследовател на Хумън райтс уоч в Украйна.

"А жертвите и техните семейства трябва да получат обезщетение за страданието си и информация за онези, които все още са в неизвестност", добави тя.

До момента Москва не е коментирала доклада. В миналото руските официални власти казваха, че силите им в Украйна не атакуват цивилни, въпреки доказателства за противното.

Докладът на Хюмън райтс уоч е базиран на интервюта с 34 местни жители и е продължение на подобен доклад, публикуван през юли 2022 г.

Интервюираните разказват, че цивилните са били отвлечени по подозрения, че предоставят или изразяват подкрепа за украинската армия или правителство. Твърди се също, че руските сили са взели най-малко трима задържани цивилни със себе си, когато са се изтеглили от района заради украинската контраофанзива през ноември 2022 г.

Според Хюмън райтс уоч много от предполагаемите действия представляват военни престъпления. В доклада се отбелязва, че "всички страни във въоръжения конфликт в Украйна са задължени да спазват международното хуманитарно право", включително Женевските конвенции.

На 4 април Съветът на ООН по правата на човека гласува с огромно мнозинство за удължаването и разширяването на мандата на разследващ орган, който да разследва възможни военни престъпления в Украйна.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Мери, която свири на пиано, за да се научи да чува
please wait

No media source currently available

0:00 0:05:24 0:00
XS
SM
MD
LG