Връзки за достъпност

Извънредни новини

Кандидатурата на Мария Габриел бе одобрена от евродепутатите


Мария Габриел по време на изслушването в Европейския парламент
Мария Габриел по време на изслушването в Европейския парламент

Двете ресорни комисии в Европейския парламент - по култура и образование и по индустрия, одобриха Мария Габриел за поста на комисар с ресор “Иновации и растеж”. Това съобщиха източници от европаралмента.

“Поглеждам към вчерашните силни представяния на Фил Хоган и Мария Габриел. И двамата са точните хора на точното място и единодушното им одобрение е повече от заслужено”, написа в Туитър председателят на Европейската народна партия Манфред Вебер. Информацията за одобрението беше съобщена и от евродепутата Асим Адемов (ЕНП).

Съветът на председателите на комисии ще обяви официално резултатите от изслушванията на 17 октомври. Гласуването за одобрението на пълния състав на Комисията ще се проведе на 23 октомври по време на пленарната сесия на Европарламента в Страсбург.

“Проблемът, пред който може да се изправи Габриел, е преди всичко финансов”, коментира пред журналисти евродепутатът Илхан Кючук.

Според представителя на социалистите в Европейския парламент Петър Витанов е трудно да се говори дали бъдещата позиция, която ще заеме Мария Габриел, е понижение, “защото ресорът е много важен, но трудностите може да дойдат от ограничените правомощията на комисарите”.

“Мария Габриел вдигна летвата за оставащите изслушвания”, смята съпартиецът й - евродепутатът Андрей Ковачев. Според него тя се е представила много добре на изслушването и има капацитета да се справи, въпреки че в ресора й влизат и науката, и иновациите, и образованието, и културата, и младежта. “Това е бъдещето на нашия континент и трябва да се погрижим за реализирането на младите не само в академичната среда, но и в индустрията”, каза Ковачев. ​

Мария Габриел беше изслушана в Европарламента в понеделник. В продължение на 3 часа тя отговаря на повече от 50 въпроса. Габриел се обяви за повече средства за научните изследвания и обеща да работи за “осребряването на европейското познание”. Според нея “изтичането на мозъци” трябва да спре и младите да останат в своя регион. “Ще работя за преодоляване на пречките, които възпрепятстват обучението в друга държава и свободното движение на учещи. Една такава пречка е отсъствието на европейска студентска карта. Ще насърчавам трансграничното обучениe”, обеща Габриел.

  • 16x9 Image

    Ивайло Везенков

    Ивайло Везенков е журналист в Свободна Европа от 2019 до 2021 година. Завършил е Българска филология в Софийския университет "Св. Климент Охридски". Първите си стъпки като журналист прави в радиото. Работил е в бТВ и Би Ай Ти. През 2016 и 2017 г. е стипендиант на Fulbright в Аризонския държавен университет. Специализирал е в CNN.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG