Връзки за достъпност

Извънредни новини

Кристалина Георгиева е новият шеф на МВФ


Кристалина Георгиева
Кристалина Георгиева

Управителният съвет на Международния валутен фонд одобри в сряда Кристалина Георгиева за управляващ директор на финансовата институция. Това се случи, след като на изслушването тя убеди членовете на борда, че е подходяща за пост.

Гласуването в значителна степен беше символично. От самото начало българката беше подкрепена от френския президент Еманюел Макрон и имаше одобрението на САЩ, отбелязва Ройтерс. Георгиева, която до момента беше вторият човек в йерархията на Световната банка, става първият управляващ директор на МВФ от развиваща се икономика и втората жена начело след Кристин Лагард, която се оттегли на 12 септември.

Георгиева има репутация на лидер, който е прям, защитава равнопоставеността на жените и се бори с климатичните промени, изброява "Ройтерс", подчертавайки “дясно-центристките” й възгледи. Новият директор ще ръководи кредитна институция с близо 1 трилион долара, но в сложен момент за световната икономика и търговия - основно заради търговската война между САЩ и Китай, ръста на протекционизма и оттеглянето на Вашингтон от редица установени международни структури.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG