Връзки за достъпност

Извънредни новини

Доналд Тръмп призова за единство след атентата срещу него


Доналд Тръмп беше отведен от сцената от агенти на Сикрет сървис, докато дясната страна на лицето му беше видимо окървавена.
Доналд Тръмп беше отведен от сцената от агенти на Сикрет сървис, докато дясната страна на лицето му беше видимо окървавена.

Доналд Тръмп призова американците да се обединят и изрази решителност да участва на Националния конгрес на Републиканската партия. Той започва в понеделник в Милуоки.

"В този момент е по-важно от всякога да бъдем единни", пише той и добавя, че "няма да се страхуваме".

Това е втората му публикация след покушението срещу него и излиза в неговата социална мрежа Truth Social.

В събота куршум уцели дясното ухо на Тръмп по време на предизборно събитие в Бътлър, Пенсилвания. Бившият президент бързо беше ограден и отведен от сцената от агенти на Сикрет сървис.

ФБР съобщи, че разследва случая като атентат и идентифицира стрелеца като 20-годишен американец, който живее в щата Пенсилвания.

Моментът, в който 20-годишен стрелец простреля Доналд Тръмп
please wait

No media source currently available

0:00 0:01:14 0:00

В първата си публикация в социалната мрежа Тръмп потвърди, че е бил "прострелян с куршум, който прониза горната част на дясното ми ухо". Той описва „куршум, който разкъсва кожата" и благодари на Бог за предотвратяването на "немислимото“.

"Ние няма да се страхуваме, а ще останем устойчиви във вярата си и непокорни пред лицето на злобата", пише още той в неделя.

След атентата Тръмп прекара няколко часа в близка болница, след което отпътува за дома си в Ню Джързи. Един от зрителите на събитието обаче беше убит, а други двама бяха ранени.

"Нашата любов е към другите жертви и техните семейства", написа Тръмп за жертвите на стрелбата.

"Молим се за възстановяването на ранените и пазим в сърцата си паметта на гражданина, който беше убит по толкова ужасен начин", се казва още в публикацията му.

В понеделник започва Националният конгрес на Републиканската партия, на който се очаква бизнесменът и бивша телевизионна звезда да получи номинацията на партията.

Атентатът срещу кандидата идва по-малко от 4 месеца преди президентските избори на САЩ, които са на 5 ноември.

От предизборния щат на Тръмп потвърдиха по-рано, че той е добре и че е кацнал на частното летище в Ню Джързи малко след полунощ местно време. Той остава в своя голф клуб и в неделя сутрин.

По-късно в неделя Тръмп благодари още и на поддръжниците си за техните "мисли и молитви".

"Наистина обичам нашата страна, обичам всички вас и с нетърпение очаквам да говоря пред нашата велика нация тази седмица от Уисконсин".

Президентът на САЩ Джо Байдън и политически лидери от всички политически сили осъдиха нападението.

"В Америка няма място за подобен вид насилие", заяви Байдън. "Това е отвратително.", каза той във видео изявление към нацията.

Международни лидери, включително и България, също осъдиха покушението срещу Доналд Тръмп.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

XS
SM
MD
LG