Връзки за достъпност

Извънредни новини

Политици и институции в България осъдиха покушението срещу Тръмп


Снимката е направена минути преди Доналд Тръмп да започне своето изявление в Пенсилвания в събота.
Снимката е направена минути преди Доналд Тръмп да започне своето изявление в Пенсилвания в събота.

Президентът Румен Радев, партийни лидери, както и държавни институции осъдиха опита за покушение срещу бившия американски президент Доналд Тръмп.

Срещу вероятния кандидат за президент на Републиканската партия беше извършен атентат в събота по време на предизборно събитие в Пенсилвания. Тръмп беше уцелен от стрелец, който ФБР идентифицира като 20-годишен местен жител, но не пострада сериозно. Един зрител беше убит, а двама други ранени.

В неделя българските политици и институциите осъдиха атаката и призоваха за опазване на демокрацията. Това съобщи БТА и обобщи част от изявленията.

„Политическото насилие е неприемливо и несъвместимо с демокрацията", бе посочено в позиция на Министерския съвет във фейсбук.

Моментът, в който 20-годишен стрелец простреля Доналд Тръмп
please wait

No media source currently available

0:00 0:01:14 0:00

„Дълбоко сме шокирани от ужасяващото нападение срещу бившия президент на САЩ Доналд Тръмп по време на събитие от предизборната му кампания“, написаха от Министерството на външните работи в социалната мрежа "Х".

Държавният глава Румен Радев каза, че категорично осъжда опита за убийство на Тръмп.

„Насилието и омразата заплашват демократичния процес и са неприемливи“, написа той в профила си в "Х".

„Насилието няма място в цивилизования и демократичен свят“, каза лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов.

„Всички трябва да си дадем ясна сметка, че езикът на омразата само разделя обществата ни“, написа той в профила си във Фейсбук.

„Насилието никога не може да бъде решение на политически различия. Стрелбата срещу бившия президент Доналд Тръмп е недопустим акт“, написа в пост във фейсбук съпредседателят на ПП-ДБ Кирил Петков.

„Възраждане“ изразява пълната си подкрепа за Доналд Тръмп и осъжда политическото насилие във всичките му форми, се казва в позиция на лидера на партията Костадин Костадинов.

„Огромна тревога буди ескалацията на политическото противопоставяне и грубото посегателство срещу живота на световен политически лидер, какъвто е кандидатът за президент на САЩ Доналд Тръмп“, каза председателят на ДПС Делян Пеевски в изявление, изпратено до медиите.

„Политическото насилие няма място в обществото ни, особено в 21-ви век, когато сме призвани да разрешаваме различията си с диалог и уважение“, гласи изявление до медиите, подписано от председателя на ДПС Джевдет Чакъров и група народни представители.

„БСП остро осъжда всяко насилие над личността, всяко посегателство над политическите права на гражданите да избират и да бъдат избирани, над свободния и честен изборен процес“, заявиха от социалистическата партия.

„Изказвам пълната си подкрепа към свободата на изразяване, свободата на словото и свободата да си различен, в сегашните обстоятелства на противопоставяне, което явно е взело връх в почти всички страни по света", написа лидерът на „Има такъв народ“ Слави Трифонов в пост във Фейсбук.

Световни лидери, сред които и представители на европейските институции, също изразиха притеснение от стрелбата срещу Тръмп и му пожелаха бързо възстановяване.

Световни лидери също осъдиха стрелбата по Доналд Тръмп.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

XS
SM
MD
LG