Връзки за достъпност

Извънредни новини

Опит за убийство на Доналд Тръмп. Бившият президент е улучен в ухото и сега е добре


В секундите след стрелбата агенти на Сикрет сървис ограждат Доналд Тръмп, който вече се е скрил зад подиума.
В секундите след стрелбата агенти на Сикрет сървис ограждат Доналд Тръмп, който вече се е скрил зад подиума.

Доналд Тръмп е ранен в дясното ухо по време на предизборен митинг в Пенсилвания, предадоха информационните агенции. ФБР разследва инцидента като "опит за убийство" на бившия президент на САЩ и вероятен кандидат на Републиканската партия за втори мандат.

Един зрител е убит, а други двама са ранени по време на стрелбата в събота.

Заподозреният стрелец също е убит от охранителите на събитието.

Тръмп е прегледан в близка болница и е добре, се съобщава в изявление на предизборния му щаб.

На кадрите от събитието се вижда как Тръмп протяга ръка, за да хване дясното си ухо, преди да приклекне зад подиума. Той точно е започнал да произнася реч в Бътлър в Западна Пенсилвания. Чуват се няколко изстрела и след това има силни писъци сред присъстващите.

Агенти на Сикрет сървис, които са назначени да защитават бившия американски президент, се втурват към сцената и обграждат Тръмп. Когато той се изправя и е отведен от сцената, по дясното ухо и бузата му се вижда кръв. Агентите на Сикрет сървис го вкарват в чакаща кола и напускат мястото.

Малко след стрелбата Тръмп протяга юмрук нагоре.
Малко след стрелбата Тръмп протяга юмрук нагоре.

Докато го извеждат от сцената, 78-годишният кандидат за президент, видимо афектиран от случилото се, се обръща към хората и размахва юмрук във въздуха. Той започва да повтаря "борба, борба, борба!”, съобщават различни медии.

"Невероятно е, че такова действие може да се случи в нашата страна", пише Тръмп в своята социална платформа "Истина" след стрелбата в Бътлър. Градът се намира на около 50 км северно от Питсбърг.

Федералното бюро за разследване (ФБР) е поело разследването на мястото на инцидента, съобщават американски медии. Стрелбата се разследва като опит за убийство.

Ръководителят на комуникациите на Сикрет сървис Антъни Гулиелми съобщи, че стрелецът е бил "неутрализиран" в изявление малко след инцидента.

След като се чуват изстрели Тръмп прикляка зад подиума, след което е заобиколен от агенти от Сикрет сървис.
След като се чуват изстрели Тръмп прикляка зад подиума, след което е заобиколен от агенти от Сикрет сървис.

Стрелбата се случва два дни преди откриването на Националния конгрес на Републиканската партия, на който се очаква бизнесменът и бивша телевизионна звезда да получи номинацията на партията. Президентските избори на САЩ са след по-малко от четири месеца - на 5 ноември.

Пенсилвания се смята за един от ключовите щати, които ще определят изхода от изборите. Вицепрезидентът Камала Харис също беше в щата в събота, за да води кампания за Демократическата партия.

Опонентът на Тръмп, президентът на САЩ Джо Байдън, каза, че е благодарен да чуе, че Тръмп е в безопасност и е добре.

"Моля се за него и семейството му, както и за всички, които са били на митинга, тъй като очакваме допълнителна информация", каза Байдън в изявление.

"В Америка няма място за подобен вид насилие. Трябва да се обединим като една нация, за да го осъдим“, допълни още той.

Полицията не съобщава името на стрелеца, нито посочва мотив.

Агентите на Сикрет сървис първо покриват кандидата за президент, след което го извеждат.
Агентите на Сикрет сървис първо покриват кандидата за президент, след което го извеждат.

В историята на САЩ са били простреляни няколко президенти или кандидати за президент. Последният път това се случва с президент Роналд Рейгън, който е прострелян и тежко ранен, докато напуска събитие в хотел "Хилтън" във Вашингтон през 1981 г.

През 1975 г. президентът Джералд Форд остава невредим при два отделни опита за убийство.

Убити са четирима американски президенти - Джон Ф. Кенеди, Ейбрахам Линкълн, Джеймс Гарфийлд и Уилям Маккинли.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

XS
SM
MD
LG