Връзки за достъпност

Извънредни новини

Съдът в Страсбург призна опазването на климата за защита на човешките права


Председателката на ЕСПЧ Шифра О'Лиъри
Председателката на ЕСПЧ Шифра О'Лиъри

Европейският съд по правата на човека (ЕСПЧ) в Страсбург осъди Швейцария за нарушаване на Конвенцията за правата на човека, съобщи Радио Франс ентернасионал (RFI). Съдът е изслушал асоциация на възрастни жени в Швейцария, според които бездействието на правителството пред измененията в климата застрашава живота им в условията на глобалното затопляне.

Решението на ЕСПЧ във вторник създава прецедент за превръщането на борбата срещу изменението на климата в проблем на правата на човека. Заключението на съда ще окаже влияние върху съдебната практика на 46-те държави членки на Съвета на Европа.

Решението на съда в Страсбург идва на фона на доклад на Европейската обсерватория "Коперник", в който март 2024 г. е отбелязан като десетият от поредица необичайно горещи месеци. Средната температура през март е била с 1,68 °C по-висока от тази за същия период в прединдустриалната епоха, отбелязват климатолозите.

В решението на съда се посочва, че Швейцария е нарушила "правото на живот" и "правото на зачитане на личния и семейния живот", защото не е предприела мерки за борба с изменението на климата и не е спазила предвидените ограничения за емисиите на парникови газове.

Искът е подаден от KlimaSeniorinnen - сдружение на 2500 швейцарски граждани на възраст над 70 години.

Швейцарската природозащитничка Ан Майер нарече решението "историческо" и добави, че активистите ще се погрижат Берн да изпълни решението на съда".

20-годишната шведска екоактивистка Грета Тунберг, която присъстваше на заседанието във вторник, приветства решението на ЕСПЧ.

Според ООН действията на световно равнище не са достатъчни, за да не се допусне повишаване на глобалните температури с 1,5°C спрямо прединдустриалните нива.

За да се ограничи глобалното затопляне до 1,5°C, трябва веднага да се започне намаляване на емисиите на парникови газове, се казва в доклад на ООН, публикуван преди конференцията за климата, която се проведе в Дубай през декември 2023 г. До 2030 г. емисиите трябва да бъдат намалени почти наполовина.

Според изчисленията на учените, ако сегашните условия се запазят, нивото на затопляне може да достигне 2,5-2,9°C. Това ще предизвика природни бедствия в световен мащаб: наводнения и суши, които ще принудят стотици милиони хора да мигрират.

Първото решение на съдиите от ЕСПЧ в областта на екологията официално потвърждава, че екологичните проблеми и негативните промени в околната среда могат да засегнат правата на човека.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

Най-ново видео

Мери, която свири на пиано, за да се научи да чува
please wait

No media source currently available

0:00 0:05:24 0:00
XS
SM
MD
LG