Връзки за достъпност

Извънредни новини

Кой е Тим Уолз, който иска да стане вицепрезидент на Камала Харис


Губернаторът на Минесота Тим Уолз аплодира президента Джо Байдън, който говори във фермата Дъч Крийк в Нортфийлд, Минесота, 1 ноември 2023 г.
Губернаторът на Минесота Тим Уолз аплодира президента Джо Байдън, който говори във фермата Дъч Крийк в Нортфийлд, Минесота, 1 ноември 2023 г.

Тим Уолз е учител, ветеран, губернатор на щата Минесота. От вторник вече е и кандидат за вицепрезидент на САЩ.

Тогава той беше официално избран от Камала Харис за кандидат за вицепрезидент на Демократическата партия.

Камала Харис получи подкрепата на повечето демократи да бъде кандидат за президент на предстоящите избори, след като в края на юли президентът Джо Байдън реши да се оттегли от надпреварата.

Харис разполагаше с ограничено време да организира кампанията си и да избере свой кандидат за вицепрезидент. Това допълнително усили интереса към личността му.

Кой е Уолз

Уолз навлиза в надпреварата с богат законодателен опит и идеи, определяни като прогресивни. Той е работил 12 години в Конгреса, преди да стане губернатор на Минесота през 2018 г.

През последната седмица Уолз доби популярност с това, че определи кандидата на Републиканската партия Доналд Тръмп и неговия подвластник Джей Ди Ванс като "странни".

Това се възприе като нова комуникационна предизборна стратегия на демократите, след като няколко представители на партията, включително Харис, също използваха подобни изказвания. "Той е просто странен, чудат пич", каза Уолз за Тръмп по време на събитие за набиране на средства в понеделник.

Би Би Си пише, че Уолз би могъл да се хареса на независимите и консервативните избиратели с това, че е от малък град в среднозападния щат Небраска. Минесота е родният щат на съпругата му Гуен.

Уолз говори разбираемо и семпло, а посланията му лесно стигат до избирателите.

Той е ветеран, служил над 20 години в Националната гвардия. Също така е бил преподавател в гимназия и е работил като помощник-треньор по футбол.

Вашингтон пост пише, че в Конгреса Уолз се изявява като "рядко срещан умерен демократ", който подкрепя правото на притежание на оръжие. Преизбран е за конгресмен пет пъти, а след това печели изборите за губернатор с 10 процента преднина пред кандидата на републиканците.

Оттогава политиките му стават по-леви, включително по темата за правото на притежание на огнестрелно оръжие. Този въпрос е една от най-големите вътрешнополитически полемики в САЩ, където нерядко има жертви при открити стрелби на публични места, а понякога и в училища. Преди месец самият Тръмп стана мишена на подобна стрелба по време на свой предизборен митинг.

Как Уолз управлява Минесота

В Минесота под ръководството на Уолз през последните две години бяха приети редица политики:

  • утвърждаване на правото на аборт;
  • разширяване на проверките на миналото при прехвърляне на оръжия;
  • безплатна храна в училищата;
  • безплатно образование в колеж за студенти от бедни семейства;
  • легализация на марихуаната;
  • премахване на изискването за висше образование за 75% от работните места в щата Минесота с подкрепата и на републиканците;
  • право на имигрантите без документи да получат шофьорска книжка
  • защита на хората, които търсят или предоставят здравни грижи за смяна на пола.

Кои са уязвимите точки на Уолз

Част от тези политики са определяни като твърде либерални от критиците на Уолз.

Също така основен недостатък на губернатора спрямо другите двама, които бяха сочени за потенциални кандидати на Харис, е, че идва от щат, който не е от ключово значение за изборния резултат.

Твърдеше се, че Джош Шапиро и Марк Кели - губернатори на Пенсилвания и Аризона, биха донесли повече гласове на Камала Харис.

Уолз е критикуван и от някои от избирателите си в Минесота за начина, по който се е справил с двете най-големи предизвикателства като губернатор на Минесота - пандемията от коронавирус и бунтовете след смъртта на тъмнокожия Джордж Флойд, предизвикана от белокож полицай през 2021 г.

Защо е важен вицепрезидентът

Въпреки че заема втората по важност длъжност в държавата, вицепрезидентът има малко официални задължения. Той или тя е председател на Сената - горната камара на Конгрес, и ръководи заседанията му, като няма право да гласува закони, освен в случаите, когато 100-те гласа са разделени по равно, което се случва рядко.

Вицепрезидентът също така удостоверява резултата от изборите, отчетен от Избирателната комисия. Това е принципно формално задължение, въпреки че през 2021 г. Тръмп опита да убеди бившия си вицепрезидент да отхвърли резултатите, които отчитаха победа за Байдън. Пенс отказа да го направи.

Вицепрезидентът често представляват президента на официални събития като конференции, срещи на върха и други събития.

"Вицепрезидентът официално прави много малко", казва пред Радио Свободна Европа (RFE/RL) Джъстин Вон, професор по политически науки в Университета на Коустъл Каролина.

Най-тежката отговорност на вицепрезидента е да поеме управлението на страната, в случай че президентът стане нетрудоспособен, почине, подаде оставка или бъде принуден да напусне поста си поради престъпления.

В историята на САЩ е имало само два подобни случая. Първият е когато вицепрезидентът Линдън Джонсън полага клетва след убийството на Джон Ф. Кенеди през 1963 г., а вторият е когато Джералд Форд поема президентството от Ричард Никсън, след като той подава оставка

Никсън, представител на Републиканската партия, напуска поради участието си в аферата "Уотъргейт", свързана с проникване в централата на Националния комитет на Демократическата партия във Вашингтон.

По думите на Вон кандидатите за вицепрезидент често виждат в този пост възможна стъпка към президентския пост в бъдеще. Днес ролята на вицепрезидента "е почти всякаква, каквато президентът позволи да бъде, като тя може да бъде много малка и символична или много важна и съществена", казва Вон.

Уолтър Мондейл, Ал Гор, Байдън и Дик Чейни са примери за "активни" вицепрезиденти, които оказват влияние върху политиката, добавя експертът.

Форум

XS
SM
MD
LG