Връзки за достъпност

Извънредни новини

Може ли Тейлър Суифт да повлияе на изборите за президент на САЩ


Тейлър Суифт на наградите "Златен глобус", Бевърли Хилс, Калифорния, 7 януари 2024 г.
Тейлър Суифт на наградите "Златен глобус", Бевърли Хилс, Калифорния, 7 януари 2024 г.

Тейлър Суифт е музикална сензация, но влиянието ѝ се простира отвъд поп сцената. Американската певица е показала, че може да заема и политически позиции, а много от младите ѝ фенове са склонни да я следват. Въпросът е ще подкрепи ли някого на предстоящите президентски избори в САЩ.

Концертите ѝ предизвикват сеизмична дейност и носят огромни приходи в американската икономика и навсякъде, където пее на живо. Става човек на годината на сп. "Тайм" за 2023 г., има 14 награди "Грами" и стотици милиони фенове. Сега обаче погледите са вперени в поп звездата от Тенеси Тейлър Суифт заради друго.

По време на предварителните избори за кандидат-президенти в Републиканската и Демократическата партия тя изпрати ясно послание към последователите си - "използвайте гласа си". Но не даде заявка за подкрепа за някого. Въпросът е ще го направи ли преди големия вот.

Битката между настоящия държавен глава Джо Байдън и предшественика му на поста, когото победи на последния вот - Доналд Тръмп, е през есента.

Щабовете и на двамата имат отношение към Суифт. Коментаторите на близката до републиканците и Тръмп "Фокс Нюз" настояват, че тя не трябва да се меси в политиката. "Ню Йорк Таймс" пък определи певицата като “най-голямата и най-влиятелна цел за подкрепа” в предизборната кампания на Байдън.

Може ли Тейлър Суифт наистина да повлияе на резултата?

Какво е влиянието на Суифт

Още през септември 2023 г. Тейлър Суифт призова феновете си да се регистрират за президентските избори в САЩ и да гласуват. Няколко часа по-късно сайтът Vote.org - най-голямата нестопанска, непартийна технологична платформа за регистрация на гласоподаватели в страната, получи над 35 000 нови заявки. Много повече спрямо други години. Не е ясно колко от тях са свързани със съобщението на певицата. Но се наблюдава значителен ръст сред регистриралите се млади избиратели.

Републиканците са по-малка част от феновете на певицата. Те са едва 23%, в сравнение с демократите, които надминават 55%, сочат данни на американската компания Morning Consult от март 2023 г. Данните са отпреди световното ѝ турне "Eras" - едно от най-успешните музикални събития в света.

Базата от почитателите на певицата в САЩ е много голяма - 53% от американците казват, че са нейни фенове, а 16% се определят като „запалени фенове“.

Проучване на NBC News от ноември м.г. разглежда мнението за певицата сред регистрирани гласоподаватели. 40% от всички имат положително отношение към нея , 39% са неутрални, а 16% имат негативно мнение.

Докато 53% от демократите са положително настроени към Суифт, този дял сред републиканците се равнява само на 28%, коказва и това изследване. Те заемат и най-голям дял сред гласоподавателите с негативно мнение - 26%.

Певицата би повлияла върху избирателната активност, не толкова върху твърдите гласоподаватели

На фона на тези данни и непредставителна анкета, проведена от "Гардиън" в началото на годината, може да се направи заключение, че ако отправи послание за изборите, певицата би повлияла върху избирателната активност, не толкова върху твърдите гласоподаватели на Байдън и Тръмп. Но ако разликата във вота между двамата кандидат-президенти е малка, електоратът, който би се повлиял от Суифт, може да направи разликата, пише изданието.

Отново "Гардиън" цитира почитателка на Суифт, която казва, че ако певицата даде подкрепа за Байдън, тя самата би призовала останалите фенове: „Идете да гласувате за Байдън“, защото ние сме свързани с Тейлър“.

Тейлър Суифт на годишни награди "Грами", Лос Анджелис, Калифорния, 4 февруари 2024 г. Певицата получи четвъртата си статуетка за албум на годината и влезе в историята като първия изпълнител с толкова награди в категорията.
Тейлър Суифт на годишни награди "Грами", Лос Анджелис, Калифорния, 4 февруари 2024 г. Певицата получи четвъртата си статуетка за албум на годината и влезе в историята като първия изпълнител с толкова награди в категорията.

Според публикацията повечето почитатели на певицата са уверени, че тя подкрепи някого, това би бил настоящият президент. И одобряват такъв ход. Или поне го предпочитат пред алтернативата.

Какво мисли щабът на Тръмп

На този фон поддръжници на Доналд Тръмп обещаха да обявят „свещена война“ на поп звездата, особено ако в крайна сметка застане публично срещу избирането на бившия президент наесен.

Тръмп също така твърди, че е „по-популярен“ от Суифт и че има повече отдадени фенове от нея - поне това казват човек, близък до него, и друг източник, цитирани от сп. "Ролинг Стоун".

Покрай "опасността" певицата да заеме страна, се появи и конспиративна теория, че тя е е част от тайни правителствени усилия за преизбирането на Джо Байдън. Близо 1 на всеки 5 американци (18%) вярва в това твърдение, сочи проучване на университета “Монмут” от февруари. Теорията се оказва особено популярна - 46% от анкетираните са я чували. 71% от тях се идентифицират или клонят към Републиканската партия, а цели 83% посочват, че е вероятно да подкрепят Тръмп през есента.

Близо три четвърти (73%) от тези, които вярват в конспирацията за Суифт, са уверени, че резултатите от изборите през 2020 г., когато Тръмп загуби от Байдън, са били фалшифицирани.

Тейлър Суифт позира с три награди "Грами" на 58-та церемония в Лос Анджелис, Калифорния, 15 февруари 2016 г.
Тейлър Суифт позира с три награди "Грами" на 58-та церемония в Лос Анджелис, Калифорния, 15 февруари 2016 г.

Тогава певицата подкрепи Джо Байдън и вицепрезидента му Камала Харис, които сега се болят за втори мандат. “Под тяхно ръководство вярвам, че Америка има шанс да започне процеса на оздравяване, от който толкова отчаяно се нуждае”, каза Суифт в интервю за V Magazine преди изборите.

Суифт и политиката преди

Тейлър Суифт решава да отправи политическо послание към феновете си за първи път през 2018 г. Тогава ги призова да гласуват за демократите на междинните избори в родния ѝ щат Тенеси. Те се провеждат малко преди да изтече половината мандат на президента и на тях се избират членове на Конгреса, на Камарата на представителите и на Сената на САЩ.

Тогава певицата се обяви публично против кандидатката за Сената от Републиканската партия Марша Блекбърн.

“Винаги съм и винаги ще гласувам въз основа на това кой кандидат ще защитава и ще се бори за човешките права, които вярвам, че всички ние заслужаваме в тази страна”, написа певицата в социалните си мрежи преди вота.

Суифт упрекна политиките на Блекбърн против равното заплащане на жените, срещу Закона за насилието срещу жени и правата на гей двойките. Тя обаче беше избрана за сенатор и встъпи в длъжност през 2019 г.

Бях наистина разстроена от това
Тейлър Суифт

След това излиза парчето на Суифт "Only The Young". "Написах го след междинните избори, когато имаше толкова много млади хора, които се събраха за своя кандидат, независимо дали е сенатор или конгресмен. Бях наистина разстроена от това, че Тенеси се разви по начина, по който се разви. И исках да напиша песен за това", казва тя пред Variety.

По-късно тя разрешава парчето да бъде използвано в предизборна кампания на кандидат за конгресмен в родния ѝ щат.

В годините певицата застава зад каузи, свързани с човешки права и равенство, подкрепя движението Black Lives Metter след като полицай уби цветнокожия Додж Флойд при арест и това доведе до протести и извън САЩ.

През 2022 г. отново на междинни избори призова феновете си да гласуват чрез социалните мрежи. "Тази година, повече от която и да е година в съвременната история, междинните избори ще засегнат достъпа ни до основните права, основното репродуктивно здравеопазване и способността ни да накараме правителството да работи за нас", написа тогава певицата.

Икономически фактор

Нейното турне “Ерас” (Eras Tour), което започна миналата година, ще се превърне в най-печелившото в историята на музикалните турнета, като се очаква до края на 2024 г. то да ѝ донесе приходи от над 2 милиарда долара. Носи и икономически ръст в САЩ.

Концертите на певицата тласнаха нагоре икономиката на страните, които посещава. Дори високопоставени политически фигури, като президентът на Чили Габриел Борич, са се свързали лично със Суифт, за да я помолят да изнесе турнето си в тяхната страна.

Тийнейджъри си разменят гривни за приятелство преди началото на концерт от Eras Tour в Мексико Сити, Мексико, 13 октомври 2023 г.
Тийнейджъри си разменят гривни за приятелство преди началото на концерт от Eras Tour в Мексико Сити, Мексико, 13 октомври 2023 г.

Само един израз от песента на певицата "You're on your own, kid" - "Направете гривните за приятелство, грабнете момента и го вкусете" - предизвика буквално цунами в продажбите на материали за ръчната изработка на въпросните гривни по света.

А преди изборите за Европейски парламент, които се проведоха на 9 юни в страните от ЕС, дори европейски политици призоваха певицата да отправи послание, за да подпомогне избирателната активност след младите европейци. Тя не го направи, но призивът е показателен какво може да бъде влиянието ѝ.

  • 16x9 Image

    Ивелина Николова

    Ивелина Николова е стажантка в Свободна Европа. Изучава "Журналистика" в СУ "Св. Климент Охридски". Интересува се от социална политика, права на жените, екология и култура.

Форум

XS
SM
MD
LG