Връзки за достъпност

Извънредни новини

Коя е Камала Харис и какви са шансовете ѝ да победи Тръмп


Камала Харис и Джо Байдън през март 2024 г.
Камала Харис и Джо Байдън през март 2024 г.

Тя може да стане първата цветнокожа жена, номинирана за кандидат-президент САЩ. Коя е Камала Харис?

В неделя, 21 юли, американският президент Джо Байдън се оттегли от предизборната битка „в най-добър интерес на моята партия и страната“. Той подкрепи своята вицепрезидентка Камала Харис за кандидат на демократите в следващите избори.

Сега остава 59-годишната Харис да получи номинацията на Демократическата партия. Това се очаква да стане на конгреса на партията, който започва на 19 август в Чикаго. Макар че тя в момента е фаворит, все още не е ясно дали и други кандидати няма да се опитат да спечелят номинацията на демократите.

Всичко това е безпрецедентно в историята на САЩ. Досега не е имало друг президент, който в последния момент да се откаже от кандидатирането си за втори мандат, без да е принуден да го стори заради разследване или нарушение на законите. Но не е имало и друго: интензивно изследване на физическата годност на президента Байдън и на способността му да победи Доналд Тръмп, след като той говори несвързано и изглеждаше объркан по време на дебата помежду им на 27 юни. В това се бяха усъмнили и демократи в Конгреса, и донори на партията.

Евентуалната номинация на Харис изцяло би преобразила надпреварата с Доналд Тръмп.

Очаква се тя да обърне предизборния дебат към теми, съществени за Америка и света: имиграционната реформа, правото на аборт, помощта за Украйна срещу агресията на Русия. От това как ще го направи зависи резултатът в онези щати, които гласуват променливо - например Пенсилвания, Мичиган и Уисконсин. Именно там избирателите биха могли потенциално да определят кой ще спечели.

Тръмп вече определи Харис като представител на „радикалната левица“ на Демократическата партия.

Демократите традиционно описват Тръмп като заплаха за демокрацията, но сега може и да смекчат езика си, поне за известно време, след опита за убийство на републиканския кандидат този месец.

В хипотетичното засега състезание между Харис и Тръмп социологическите проучвания са противоречиви, като някои показват, че Харис леко води пред Тръмп, а други – че тя изостава.

Вицепрезидентката

Байдън беше възложил на Харис да поеме дипломацията с латиноамериканските страни, като насочи политиката си към забавяне на потока от мигранти към южната граница на САЩ. Когато встъпи в длъжност Джо Байдън облекчи имиграционните правила от ерата на Тръмп, което предизвика засилен поток от мигранти към страната. Камала Харис се съсредоточи върху справянето с първопричините за проблема – бедността и липсата на възможности за работа в родните им страни – но се сблъска с критики от републиканците, а дори и от среди в собствената ѝ партия, за това, че ѝ е отнело седмици, за да се реши да посети границата.

Портфолиото на Харис включва също и защитата на правото на глас, както и на репродуктивните права на жените. След решението на Върховния съд, което отмени т. нар. закон Роу срещу Уейд, превръщащ правото на аборт в коституционно право, тя пътува из страната, за да подкрепи кандидатите на Демократическата партия за изборите за Конгрес през 2022 г.. Тогава тя обещаваше да даде приоритет в работата си на защитата на правото на аборт. На тези избори демократите се справиха по-добре от очакваното отчасти и заради загрижеността на американците относно спорното решение на Върховния съд.

Като вицепрезидент Харис направи повече от дузина задгранични пътувания и се срещна с над 150 световни лидери. През юни дори представляваше САЩ на форума за мир в Украйна в Швейцария. Въпреки това тя все още не се възприема като международен държавник от избирателите, коментират политически анализатори. Харис ще има шанс да демонстрира познанията си по външна политика, която е сред основните предизборни теми на фона на войните в Украйна и Газа, в пряк дебат с Тръмп, който потенциално да промени имиджа ѝ сред избирателите.

Вицепрезидентката Камала Харис (вляво) и председателката на долната камара на американския парламент Нанси Пелоси вдигат украинското знаме преди речта на украинския президент Володимир Зеленски. 21 декември 2022 г.
Вицепрезидентката Камала Харис (вляво) и председателката на долната камара на американския парламент Нанси Пелоси вдигат украинското знаме преди речта на украинския президент Володимир Зеленски. 21 декември 2022 г.

Харис може да спечели гласове и като заеме различна позиция от сегашната президентска администрацията по някои външнополитически въпроси, казват експерти. Байдън беше отблъснал част от избирателите си, по-специално младите прогресисти, с изпращането на оръжия за Израел. В много американски университети през пролетта избухнаха студентски протести срещу подкрепата за Израел. Харис, която не е тясно свързана с проблема, може да се опита да спечели избиратели с по-критична позиция към израелските удари в Газа.

Засега не е ясно как полът и етническата принадлежност на Харис ще повлияят на шансовете ѝ за изборите през 2024 г. Докато някои американци казват, че страната не е готова за жена президент, тя потенциално може да си върне част от афроамериканските избиратели, които са се разочаровали от Демократическата партия.

Дъщеря на имигранти

Камала Деви Харис е родена на 20 октомври 1964 г. в добре образовано семейство в Оукланд, Калифорния, по време на расови вълнения в САЩ.

Майка ѝ Шямала Гопалан е биолог, емигрирала в Съединените щати няколко години по-рано от Индия, за да учи в престижния Калифорнийски университет Бъркли.

Баща ѝ, Доналд Харис, се премества в Калифорния от Ямайка през 1961 г., за да учи икономика в Бъркли и става професор в Станфорд – друг от най-добрите университети в САЩ.

Самата Камала Харис учи в университета Хауърд, окръг Колумбия, който завършва със степен по политически науки и икономика. След това продължава образованието си в юридическия факултет на Калифорнийския университет.

Харис бързо печели име в правната общност на Калифорния, като през 2003 г. дори побеждава началника си, за да стане окръжен прокурор на Сан Франциско. Като окръжен прокурор от 2004 г. до 2011 г. тя показва, че има твърди позиции по отношение на престъпността, като увеличава процента на присъдите за углавни престъпления и престъпления с трафик на наркотици. Това ѝ помага да спечели изборите през 2010 г. за главен прокурор на Калифорния.

Шестте ѝ години като главен прокурор на най-големия по население щат в САЩ съвпадат с расови вълнения, предизвикани от полицейски стрелби срещу цветнокожи в други щати, включително Ню Йорк и Мисури, което води до призиви за реформи и в Калифорния.

Камала Харис е избрана в Сената на САЩ през ноември 2016 г., като става едва втората чернокожа жена в историята на САЩ, спечелила място в горната камара на Конгреса. Тя е работила в четири комисии на Сената, включително разузнаването, бюджета, съдебната власт, както и вътрешната сигурност и държавните въпроси, което ѝ дава известен ограничен опит с външната политика.

Ако бъде номинирана, Харис ще трябва да намери подходящ партньор за вицепрезидент, който да я допълни, и да привлече избиратели - особено в решаващите щати.

Форум

XS
SM
MD
LG