Връзки за достъпност

Извънредни новини

Прокуратурата не видя престъпление в атаката на привърженици на "Възраждане" срещу прожекция в Пловдив


Протестиращи привърженици на "Възраждане" пред LUCKY Дом на киното в Пловдив, 14 юни 2023 г.
Протестиращи привърженици на "Възраждане" пред LUCKY Дом на киното в Пловдив, 14 юни 2023 г.

Проверката на прокуратурата, която започна след като през юни привърженици на партия “Възраждане” неуспешно опитаха да провалят прожекция в Пловдив, не е довела до образуване на разследване. Това съобщи пред "Сега" районният прокурор на Пловдив Петър Петров.

При този случай привърженици на проруската партия масово нахлуха в Дома на киното в Пловдив в опит да осуетят прожекция на филма "Близо", който беше част от програмата на София Прайд Филм Фест.

Впоследствие от Пловдивската районна прокуратура казаха, че водят проверка дали филмът съдържа порнографски материали с непълнолетни лица, но също така събират данни и за “евентуално извършени престъпления от общ характер” от протестиращи.

Сега от думите на прокурор Петър Петров пред "Сега" става ясно, че проверката е приключила, без да бъде образувано досъдебно производство още през септември. Обвинението не е събрало достатъчно данни нито за извършено хулиганство от симпатизантите на "Възраждане", нито че са разпространявани порнографски материали, какъвто беше сигналът до прокуратурата от противниците на филма.

Атаката срещу прожекцията в Пловдив дойде само дни, след като по подобен начин беше саботирано излъчването на “Близо” в София. Впоследствие привърженици на “Възраждане” и футболни фенове атакуваха и прожекция на същия филм във Варна, след което от МВР съобщиха, че разследват хулиганство.

Историята във филма "Близо" на белгийския режисьор Лукас Донт проследява живота на 13-годишните момчета Лео и Реми. През лятото двамата са неразделни приятели, но в началото на учебната година съучениците им започват да отправят подигравки към тях и изразяват съмнения, че имат интимна връзка. Реми прекратява приятелството им и Лео се самоубива.

"Близо" печели Голямата награда на журито на фестивала в Кан. Номиниран е още за "Оскар" и "Златен глобус".

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

XS
SM
MD
LG