Връзки за достъпност

Извънредни новини

Пълна промяна. Какво стана с "Има такъв народ" за 4 години


Лидерът на "Има такъв народ" Слави Трифонов, колаж
Лидерът на "Има такъв народ" Слави Трифонов, колаж

Когато бяха най-големи, сами се отказаха от властта. Днес са малки, но искат да управляват. Дойдоха "да изчегъртат" ГЕРБ. Сега твърдят, че вече са го направили и новият им опонент е ПП-ДБ. В икономиката бяха десни, а вече обещават намаляване на цените. Как се стигна до тази пълна промяна на ИТН?

За четирите години от съществуването си партията на шоумена Слави Трифонов "Има такъв народ" (ИТН) пет пъти отказва да управлява.

Два пъти получава от президента Румен Радев проучвателен мандат за съставяне на правителство, но го връща неизпълнен. Дори веднъж участва в управлението, но разтурва коалицията с "Продължаваме промяната" (ПП), "Демократична България" (ДБ) и БСП и изпраща България на предсрочни парламентарни избори.

Днес партията, която винаги досега предпочита да е опозиция, иска да получи мандат за съставяне на правителство.

Партията на Слави Трифонов се появи със заявката "да изчегърта" партията на Бойко Борисов ГЕРБ. Сега твърди, че вече го е направила и няма да откаже подкрепата ѝ при евентуален мандат за правителство на ИТН.

Когато беше най-голяма парламентарна сила, ИТН представи дясна икономическа програма - политика на ниски данъци и осигуровки, стимулиране на инвестициите и предприемачеството. Сега шестата, предпоследна, парламентарна сила популистки обещава да намали цените на хранителните продукти и тока.

В обобщение, за по-малко от 4 години партията на Слави Трифонов претърпява пълна промяна:

  • от върнати мандати до желание да управлява;
  • от "изчегъртване" на ГЕРБ до сочене на ПП-ДБ като основен опонент;
  • от дясна икономическа програма до обещания за по-евтини храни и ток.

Какви са метаморфозите на ИТН през годините?

Иска ли ИТН да управлява

Още от първите парламентарни избори, в които участва, ИТН е - с едно изключение - парламентарно представена партия. За тези близо четири години, белязани от пет предсрочни избора, ИТН на два пъти получава от президента проучвателен мандат за излъчване на правителство.

На редовните избори за народни представители през пролетта на 2021 г. формацията влиза ударно - втора по резултат след ГЕРБ. Получава втория проучвателен мандат, предлага за премиер шахматистката Антоанета Стефанова. Но връща мандата - без дори да предложи състав на кабинет.

На следващите избори - предсрочните през лятото на 2021 г., ИТН става първата политическа сила. Тогава предлага състав на самостоятелно правителство, но не получава подкрепа от потенциалните си коалиционни партньори ДБ и "Изправи се.БГ! Ние идваме!". Така мандатът на ИТН се проваля още преди да се стигне до гласуване в парламента.

На изборите през ноември 2021 г. популярността на партията на Слави Трифонов рязко спада, но тя участва в управлението в коалиция с ПП, ДБ и БСП. След половин година Трифонов изтегля партията от властта под претекст, че има разминавания с политиките спрямо Северна Македония. Коалицията се разпада, правителството е свалено с вот на недоверие с гласовете на ИТН, ГЕРБ, ДПС и "Възраждане".

Преди насрочването на нови предсрочни парламентарни избори тогава се появява шанс правителство да бъде съставено с третия мандат, който получава БСП. Но изненадващо и рязко Слави Трифонов прекратява участието на ИТН в преговорите, като обвинява бившите си коалиционни партньори от ДБ в "лицемерие".

Следват избори - през октомври 2022 г., на които ИТН губи доверието на избирателите си до степен да не успее да премине 4-процентната бариера за влизане в парламента. Но новото тогава 48-о Народно събрание (НС) не се задържа дълго.

На изборите през април 2023 г. ИТН отново е парламента - като опозиция на правителството на ПП-ДБ, подкрепено от ГЕРБ и ДПС.

И на последните избори - на 9 юни - ИТН е предпоследната парламентарна сила с 16 депутати, преди "Величие" - с 13. Първа е ГЕРБ с 68 депутати, следвана от ДПС с 47, ПП-ДБ с 39, "Възраждане" с 38 и БСП с 19.

Сега ИТН иска от президента Румен Радев да ѝ даде третия мандат, за да предложи състав на правителство. Представя си "експертно правителство, което да разрешава конкретни проблеми". В събота зам-председателят на партията Тошко Йорданов каза пред Дарик радио, че колегите му приемат подкрепа от всички партии. В сряда на консултации при президента той и колегите му потвърдиха тази позиция и каза, че ще разговарят с всички партии, "независимо от личната ни неприязън към определени хора".

"Ние от ИТН вече си изживяхме детските болести. Трябва да се постъпва практично. Прагматизмът изисква няколко партии да излъчат експертно правителство, което да решава конкретни проблеми. В разговори с няколко партии ще се намерят съответните експерти, не някой да си заплюва определени министерски постове", каза той.

По думите му ИТН ще предложи готов експертен кабинет, но без "ярки политически лица".

Иска ли ИТН да изчегърта ГЕРБ

Създадената през 2020 г. партия на Слави Трифонов идва със заявката да "изчегърта" дългогодишно управляващата партия на Бойко Борисов.

След като побеждава ГЕРБ с малка преднина през лятото на 2021 г., изглежда като да е постигнала това. Но ИТН така и не прави правителство, а успява да развали три поредни парламента, недопускайки - умишлено или не - никой да замести ГЕРБ.

Редовното правителство на Кирил Петков в края на 2021 г. пада от власт - заради оттегляне на подкрепата на ИТН. Разпада се и белязаната от компромиси четворна коалиция, която партията участва с ПП и ДБ, и с БСП. ГЕРБ моментално се възползва от разпада и внася вот на недоверие. Той е успешен. Тогава ГЕРБ дори не прави опит да състави нов кабинет. Има надежда БСП да го направи с третия мандат, което ИТН отново проваля.

Миналата седмица вече в 50-ото НС ИТН подкрепи кандидатката на ГЕРБ за председателка на институцията Рая Назарян и казва, че ако получи третия мандат от Радев, ще търси подкрепа от всичките партии, включително ГЕРБ. Тошко Йорданов пък обяви изчегъртването на ГЕРБ за отминал етап.

"Изчетъртването на ГЕРБ от наша страна беше махането на тоталната власт, която имаха. Бойко Борисов беше император. Вече не е така, отдавна не е така. Откакто ИТН го свали, той не е бил премиер", каза Йорданов в събота.

Сега ИТН посочва друг свой политически опонент - бившите си партньори от ПП и ДБ. Пред Дарик радио Тошко Йорданов определи съпредседателите на ПП Кирил Петков и Асен Василев като "по-голямо зло от Бойко Борисов". Въпреки това той не изключи отново да си партнират.

"Склонни сме да направим идеологически отстъпки на всеки", каза той.

Икономическата програма

ИТН дойде с дясна икономическа програма - политика на ниски данъци и осигуровки за гражданите и бизнеса. Това според партията - тогава - щеше да доведе до по-висока данъчна събираемост и осветляване на икономиката. ИТН искаше и по-голяма свобода за бизнеса и за предприемачеството, както и да повиши българските и чуждестранните инвестиции.

Сега вече "в името на решаване на конкретни проблеми" ИТН е готова да разговаря с всички партии. От формацията на Трифонов дават популистки обещания за намаляване на цените на хранителните продукти и тока, например.

"Няма смисъл от идеологията, а от решаването на конкретни проблеми" каза Тошко Йорданов пред БНР.

"Цените на хранителните стоки нямат нищо общо с идеологията. (...) Цените на електричеството - също", добави той.

Има и нещо, на което ИТН все още държи - промяна в закона за референдумите, която да позволи такива да се провеждат по-лесно и по-често. От партията се върнаха и към стара своя идея - президентска република.

Форум

XS
SM
MD
LG