Връзки за достъпност

Извънредни новини

Русофил и защитник на Кремъл. Кой е Даниил - новият патриарх на България


Даниил Видински беше избран за патриарх на България, 30 юни 2024 г.
Даниил Видински беше избран за патриарх на България, 30 юни 2024 г.

Видинският митрополит Даниил е новият патриарх на Българската православна църква (БПЦ) и Софийски митрополит. Той беше избран в неделя от делегатите на Патриаршеския избирателен църковен събор на балотаж - спечели с три гласа пред Врачанския митрополит Григорий.

Двамата, заедно с митрополит Гавриил Ловчански бяха избрани преди десет дни от Светият Синод за кандидати за патриарх, след като през март почина Неофит.

"Със съзнание за собствено недостойнство, вярвам в Божията промисъл и Божията подкрепа'', каза пред журналисти новоизбраният патриарх.

Патриаршеският църковен събор се проведе в академичната зала на Българската академия на науките. От 140-те делегати на събора - духовници и миряни, присъстваха 138, като за избор на патриарх е необходимо мнозинство от 2/3 от тях.

На първия тур за Врачанския митрополит Григорий гласуваха 64 делегати, за Видинския Даниил - 51, а за Ловчанския Гавриил - 19. Имаше 4 невалидни бюлетини. На втория тур за Даниил гласуваха 69 делегати, за Григорий - 66, имаше и три недействителни бюлетини.

138-те делегати на Патриаршеският избирателен църковен събор се събраха в БАН, 30 юни 2024 г.
138-те делегати на Патриаршеският избирателен църковен събор се събраха в БАН, 30 юни 2024 г.

По-късно в храма "Свети Александър Невски" Даниил получи инсигниите - знаците на патриаршеското достойнство - св. Кръст, и два енголпиона - с Христос Вседържител и с Пресвета Богородица.

Патриарх Даниил получи и зелената патриаршеска мантия, бялата епанокалимавка и патриаршеския жезъл. Мантията е зелена, за да се отличава от червените мантии на Константинополските патриарси, подарявани им от Византийските императори.

Патриарх Даниил отправи молитва и благослови българския народ.

Интронизацията на Даниил в храма "Св Александър Невски", 30 юни 2024 г.
Интронизацията на Даниил в храма "Св Александър Невски", 30 юни 2024 г.

На церемонията присъства и Вселенският патриарх Вартоломей, главният мюфтия Мустафа Хаджи, президентът Румен Радев и вицепрезидентката Илияна Йотова, служебният премиер Димитър Главчев, председателката на парламента Рая Назарян, представители на политическите партии, както и посланичката на Русия в България Елеонора Митрофанова.

Изборът на патриарх идва "в момент на изпитания и смут за цялото човечество", каза Румен Радев в словото си в храма.

"Ето защо обръщаме поглед към патриарх Даниил с надежда да отстоява единството и автокефалността на нашата църква и добруването на отечеството", каза той.

След церемонията Румен Радев прие почетния строй на представителните роти от Националната гвардейска част. Радев и патриарх Даниил положиха венци и отдадоха почит пред Паметника на Незнайния воин.

Състоя се и тържествен марш на представителните роти от Националната гвардейска част, в чест на Даниил имаше и топови салюти.

Церемонията по интронизацията в храма завърши с обща снимка, 30 юни 2024 г.
Церемонията по интронизацията в храма завърши с обща снимка, 30 юни 2024 г.

Кой е Даниил Видински

Видинският митрополит Даниил е роден на 2 март 1972 г. в Смолян със светското име Атанас Николов. Завършва основното и средното си образование в родния си град. Висшето си образование завършва в СУ "Св. Климент Охридски", където започва да учи английска филология, но още на следващата година се пренасочва към Богословския факултет.

От 1997 г. е послушник в Хаджидимовския манастир "Св. вмчк Георги", след две години става монах и е ръкоположен за йеродякон. През 2004 г. е изпратен на послушание в Роженския манастир "Рождество Богородично", където е ръкоположен за йеромонах, а две години по-късно става архимандрит.

През 2008 г. по решение на Св. Синод става епископ в храма "Св. Александър Невски". Назначен е за викарий последователно на Неврокопския митрополит Натанаил и митрополита на САЩ, Канада и Австралия Йосиф. На 4 февруари 2018 г. е избран за Видински митрополит.

Новоизбраният Български патриарх и Софийски митрополит Даниил, епархийските митрополити и епископите на БПЦ се отправят в лития към храм „Св. Александър Невски“, 30 юни 2024 г.
Новоизбраният Български патриарх и Софийски митрополит Даниил, епархийските митрополити и епископите на БПЦ се отправят в лития към храм „Св. Александър Невски“, 30 юни 2024 г.

Даниил е известен с отявлената си русофилия. Той реагира бурно при затварянето на Руската църква в София миналата година и изрази огорчение след решението за изгонването на предстоятеля й архимандрит Васиан и още двама духовници по подозрения в шпионаж.

"В настоящето смутно политическо време държим да напомним, че политическите пристрастия, партии, идеологии, политическите съюзи, коалиции ще преминат", каза тогава Даниил.

И добави, че остава само "Христовата истина и любов, които са основа на личната ни и национална сигурност".

През ноември 2022 г., няколко месеца след началото на руската инвазия в Украйна, Даниил разпространи писмо до духовниците във видинската епархия с напътствия как в литургиите си да включват "особените прошения за мир".

В по-скоро политическо, отколкото духовно говорене, с наратива на путинската пропаганда, Даниил оневинява руските престъпления в Украйна. Сред указанията му присъства размишлението, че има тенденции "за посяване на омраза към едната от воюващите страни, нарочвана за единствен и непровокиран агресор".

През май 2023 г. в Видинската митрополия публикува видео с монолог на Даниил. На записа в продължение на близо час и половина той се опитва да обори изказвания на двама светогорски монаси за отбранителната война в Украйна и правото да защитаваш близките си.

В обръщението си Даниил повтаря основните опорки на руската прораганда и хибридната война, като се позовава на изказванията на експерти по международно право със съмнителна репутация и многократно цитира руската посланичка в България Елеонова Митрофанова.

Българска православна църква не излезе с позиция в нито един от двата случая. Малко преди да почине обаче, патриарх Неофит осъди войната в последното си богослужение за Богоявление, макар и без да споменава директно Русия.

Защо е важно кой ще е патриархът

Патриархът се ползва с първенство по чест пред всички архиереи, но - за разлика от папата в католическата църква - е пръв между равни. Той представлява църквата пред другите вероизповедания и пред властите. Свиква и ръководи заседанията на Светия Синод.

Решението кой ще застане начело на БПЦ е важно, защото от десетилетия тя е под влияние на Руската православна църква (РПЦ) и новият патриарх ще определи дали това ще остане така.

Изборът на българския патриарх се случва на фона на противопоставянето между вселенския патриарх Вартоломей и РПЦ, която той открито критикува за това, че споделя отговорността за войната на Русия в Украйна. Руският патриарх Кирил подкрепя военната агресия на Москва.

Отношенията се обтегнаха и от решението на Вселенския патриарх да даде автономност на Православната църква на Украйна, която Московската патриаршия не признава.

Тогава Даниил Видински атакува публично Вселенския патриарх и подкрепи позицията на Московската патриаршия, а Светият Синод се разграничи от действията му.

Обяснено. Защо е важно кой ще бъде новият патриарх
please wait

No media source currently available

0:00 0:01:57 0:00
  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

XS
SM
MD
LG