Връзки за достъпност

Извънредни новини

Първо искане за напускане на църквата и първи отказ. Какви са реакциите след избора на новия патриарх


Новият български патриарх Даниил
Новият български патриарх Даниил

Избирането на Видинския митрополит Даниил за патриарх доведе до искане за напускане на Българската православна църква (БПЦ) - от страна на игумена на Църногорския манастир, архимандрит Никанор. То обаче беше посрещнато с отказ.

Причината за искането са проруските позиции на новоизбрания патриарх Даниил. Той е известен с противопоставянето си срещу затварянето на руската църква в София и изгонването на предстоятеля ѝ и още двама духовници по подозрения в шпионаж в полза на Русия.

Освен това Даниил заема проруски позиции по отношение на войната в Украйна. Той критикува и Константинополската патриаршия заради подкрепата ѝ за Украинската православна църква, която не се признава от руската.

В понеделник стана ясно и че Вселенският патриарх Вартоломей - главата на Константинополската патриаршия, не е присъствал на общата тържествена литургия с Даниил в София. По програма тя трябваше да бъде отслужена от двамата заедно с митрополити от Светия синод.

На литургията обаче присъстваха редица политически лица - като вицепрезидентката Илияна Йотова, лидера на АБВ Румен Петков, бившия президент Георги Първанов, посланичката на Русия Елеонора Митрофанова.

Молбата за напускане на БПЦ

Първите реакции след избирането на Даниил за нов български патриарх в неделя дойдоха още същия ден. Тогава архимандрит Никанор съобщи, че е подал молба до Даниил да бъде освободен като игумен на Гигинския Църногорски манастир и като клерик на БПЦ.

Причината е несъгласието му с проруските позиции на новоизбрания патриарх Даниил.

В молбата си Никанор пише, че не е съгласен с възгледите на патриарха, не одобрява оспорването от негова страна на авторитета на Вселенския патриарх Вартоломей и не приема позицията му по отношение на руската война в Украйна.

В понеделник обаче архимандритът съобщи, че молбата му не е била приета, а самият патриарх Даниил го покани на разговор.

"Бих посъветвал [Никанор] да се обърне към своя епархийски архиерей, преди да прави публични изявления", каза патриархът в понеделник, след като отслужи първата си литургия.

Без Вселенския патриарх, но с редица проруски български политици

Въпросната първа литургия на новия патриарх Даниил беше отслужена в катедралата "Св. Александър Невски" в София. В нея трябваше да участва и Вселенският патрирах Вартоломей, но той не се появи, въпреки че беше в София ден по-рано за церемонията по избиране на патриарха.

Илияна Йотова, Георги Първанов и Румен Петков на първата света литургия на новия патриарх в понеделник
Илияна Йотова, Георги Първанов и Румен Петков на първата света литургия на новия патриарх в понеделник

В катедралата обаче присъстваха различни политици, известни с проруски позиции. Там бяха например вицепрезидентката Илияна Йотова, лидерът на АБВ Румен Петков, бившият президент Георги Първанов, бившият служебен премиер Гълъб Донев.

Елеонора Митрофанова и Георги Първанов на първата света литургия на новия патриарх в понеделник
Елеонора Митрофанова и Георги Първанов на първата света литургия на новия патриарх в понеделник

Присъстваше и посланичката на Русия Елеонора Митрофанова.

Гълъб Донев на първата света литургия на новия патриарх
Гълъб Донев на първата света литургия на новия патриарх

Какво казаха политиците

След като беше избран, Даниил получи и поздравления от няколко политически лидери.

"Да се надяваме да води Българската православна църква достойно и в услуга на българския народ", каза лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов. "Никога не сме се месили в Църквата, само сме помагали, ще продължим да помагаме", добави той.

Патриархът беше поздравен също от лидера на "Възраждане" Костадин Костадинов, както и от партия "Величие".

Даниил реагира остро при затварянето на Руската църква в София през 2023 г. и изрази недоволство, след като предстоятелят ѝ архимандрит Васиан и още двама духовници бяха изгонени от страната по подозрения в шпионаж.

В края на 2022 г. той разпространи писмо до духовниците във видинската епархия с напътствия как в литургиите си да включват "особените прошения за мир". То беше написано в духа на руската пропаганда и оневиняваше руските престъпления в Украйна. През май 2023 г. в Видинската митрополия публикува видео с монолог на Даниил, в което той повтаря основните опорки на Кремъл и многократно цитира руската посланичка в България Елеонора Митрофанова.

Българската православна църква (БПЦ) от десетилетия е под влияние на Руската православна църква (РПЦ).

Вселенският патриарх Вартоломей открито критикува РПЦ за това, че споделя отговорността за войната на Русия в Украйна. Руският патриарх Кирил подкрепя военната агресия на Москва.

Вартоломей също така даде автономност на Православната църква на Украйна, която Московската патриаршия не признава. Даниил атакува публично Вселенския патриарх и подкрепи позицията на Московската патриаршия. Светият Синод се разграничи от действията му.

Обяснено. Защо е важно кой ще бъде новият патриарх
please wait

No media source currently available

0:00 0:01:57 0:00
  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

XS
SM
MD
LG