Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Огромна победа." Парламентът прие по-тежки наказания за престъпления по хомофобски подбуди


Участници в София Прайд през 2023 г. Снимката е илюстративна
Участници в София Прайд през 2023 г. Снимката е илюстративна

Парламентът прие промени в Наказателния кодекс (НК), които предвиждат по-тежки наказания за някои престъпления от омраза по хомофобски подбуди.

Убийството, телесната повреда, отвличането и противозаконното лишаване от свобода ще се наказват с по-тежки присъди, когато са извършени по подбуди, свързани със сексуалната ориентация на потърпевшия. Предвиждат се и по-тежки наказания за подбуждане към дискриминация, насилие или омраза на това основание.

Предложенията бяха подкрепени в петък от ГЕРБ, „Продължаваме промяната - Демократична България“ (ПП-ДБ) и ДПС.

Няколко организации за защита на правата на ЛГБТИ общността приветстваха промените.

“Това е огромна победа на ЛГБТИ движението в България. В последните 20 години това беше една от големите теми на всички правозащитници, които имаха за фокус напредъка на ЛГБТИ правата в България”, написа организация “Действие”.

“Това е първата значима законодателна промяна в полза на ЛГБТИ+ хората в България след приемането на Закона за защита от дискриминация”, написа фондация “Глас”.

Организациите припомнят няколко случая на посегателства с хомофобски подбуди от последните години, чиито извършители биха получили по-тежки присъди, ако тези текстове бяха в сила.

Сред тях е убийството на студента Михаил Стоянов в Борисовата градина през 2008 г. от група, която е “прочиствала” парка от гей мъже. Майката на Стоянов осъди България в Европейския съд по правата на човека заради липси в законодателството при санкционирането на престъпления по хомофобски подбуди.

Друг такъв случай е нападението срещу Галя Петкова в София през 2019 г., която беше пребита, защото “прилича на гей”.

През 2021 г. общностният център “Рейнбоу хъб” в София беше потрошен от група хора, предвождани от Боян Расате, а активистката Глория Филипова беше ударена.

Приетите в петък промени бяха внесени между първо и второ четене на поправките в Наказателния кодекс в правната комисия. Депутатите Надежда Йорданова, Петър Кьосев и Стою Стоев от парламентарната група на ПП-ДБ предложиха включването на хомофобските подбуди в НК като утежняващо вината обстоятелство.

Петър Кьосев мотивира промените, като припомни убийството на Михаил Стоянов в Борисовата градина.

“Това е следствие не на лошо правоприлагане, а на лошо законодателство“, каза Кьосев.

Активисти и правозащитници, подкрепящи ЛГБТИ общността, от години се борят за подобни законодателни промени. Ежегодното шествие за правата на ЛГБТИ общността София Прайд призовава за записването на хомофобските подбуди като утежняващо вината обстоятелство при престъпления от 2008 г.

За първи път предложение за по-тежки наказания за убийство и тежка телесна повреда по хомофобски подбуди имаше в предишното Народно събрание. Те бяха внесени от Министерство на правосъдието и група народни представители от ПП и ДБ, но не бяха гласувани.

“Любов и музика”. Хиляди се включиха в София Прайд въпреки дъжда
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:25 0:00

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Мери, която свири на пиано, за да се научи да чува
please wait

No media source currently available

0:00 0:05:24 0:00
XS
SM
MD
LG