Връзки за достъпност

Извънредни новини

Милена Славова не е извършила дискриминация срещу ЛГБТ общността, реши ВАС


Милена Славова във Върховния административен съд през септември.
Милена Славова във Върховния административен съд през септември.

Рок певицата Милена Славова не е извършила дискриминация по признак „сексуална ориентация“ към ЛГБТ общността, реши Върховният административен съд (ВАС). ВАС отмени решение на Административен съд София-град (АССГ).

До делото се стигна, след като през юни 2021 г. Милена Славова споделя във Фейсбук предизборен клип на националистическите партии ВМРО, „Воля“ и НФСБ, тогава обединени в коалицията „Българските патриоти“.

Във видеото има кадри от София Прайд - ежегодно шествие за правата на ЛГБТ общността, придружени от надписа: „Над християнска Европа тегне опасност“. В публикацията си към клипа Милена пише: „Сигурна съм, че не подкрепям гей парадите! Горко на нормалните хора, задушаваме се вече от наглостта и парадирането на разни извратеняци.“ Милена прави подобни изказвания и в телевизионно участие.

Впоследствие ЛГБТ организация „Действие“ се обръща към Комисията за защита от дискриминация (КЗД) заради думите на Милена. „Става въпрос за обиди и унизително отношение към представители на ЛГБТ общността“, каза преди месец за Свободна Европа адвокат Деница Любенова.

КЗД не намира нарушение. От “Действие“ подават жалба против решението на КЗД пред Административен съд София – град. Той уважава жалбите и връща акта на комисията за ново произнасяне. Милена Славова и Комисията за защита от дискриминация от своя страна подават касационни жалби пред Върховния административен съд против решението на Административен съд София-град.

В крайна сметка върховните магистрати приемат, че цялостното поведение на Славова демонстрира, че тя прави разграничение между „участници в гей паради“ и „лица с хомосексуална ориентация“.

"В неодобрението на гей парадите, изразено с ярък езиков изказ, не се забелязва вложен смисъл за отричане на правото на самоопределение на част от участниците в гей парадите. Това очевидно не е с цел накърняване достойнството на конкретно лице поради неговата сексуална ориентация, а още повече това неодобрение е в състояние да създаде по принцип враждебна, принизяваща, унизителна, обидна или застрашителна среда спрямо лица с хомосексуална ориентация като обособена група", пише в решението на ВАС.

Общественото положение на Милена Славова не предполага притежаване или стремеж към придобиване на официална публична власт, чрез която тя да е в състояние да налага мнението си при регулиране на обществени отношения, включително и относно провеждането на гей паради, пише съдът.

Според съдиите публичният образ "на човек с алтернативно на общественото мнение, също априори изключва възможността тя да създава стереотип на обществено поведение, което стигматизира група лица на основаната на сексуалната им ориентация".

Пънк и рок звездата Милена Славова беше символ на свободата и демокрацията от началото на 90-те години на миналия век. С музиката и участието си в демонстрациите от 1990 г. тя се превръща в една от попкултурните емблеми на началото на българския преход след падането на комунизма.

Преди месец в подкрепа на певицата беше организиран протест от националистически Фейсбук страници. Партия ВМРО и сдружение „Род“, което заедно с БСП събираше подписи за референдум срещу т.нар. „джендър идеология“, също заявяват съпричастност.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG