Връзки за достъпност

Извънредни новини

Комисията по икономика прие на първо четене България да спре да внася руски петрол от март 2024 г.


Лукойл Нефтохим Бургас
Лукойл Нефтохим Бургас

Икономическата комисия прие на първо четене да не се внася руски петрол в България от март 2024 г. Предложението беше направено от "Продължаваме промяната - Демократична България" (ПП-ДБ).

България е единствената държава в Европейския съюз, която получи специално изключение (дерогация) от европейските санкции срещу Русия, заради което може да внася руски петрол по морски път до края на 2024 г.

Новината идва, след като миналата седмица подобен законопроект, но с по-кратък срок беше внесен от ГЕРБ и отхвърлен в пленарната зала. Това доведе до напрежение между ДПС, ГЕРБ и ПП-ДБ, като заради това ДПС и ГЕРБ два пъти саботираха вота на недоверие, на който беше подложено правителството.

В сряда предложението на законопроекта за преждевременното отпадане на дерогацията беше представено от депутата от ПП-ДБ Владислав Панев.

"Виждаме, че едни от целите на дерогацията не се случват - вносът на руски петрол се увеличава от началото на войната досега. Затова смятаме, че срокът може да се съкрати", каза той. Според законопроекта руският петрол трябва да спре да се внася в България най-рано от 1 март и най-късно от 15 март.

Депутатите от "Има такъв народ" и БСП бяха единствените в комисията, които казаха, че няма да подкрепят предложението. Депутатът от БСП Румен Гечев, каза, че то ще предизвика хаос и увеличение на цената на горивата, а след това поиска заедно с петрола да бъдат забранени всички петролни продукти, които се внасят от Русия.

През септември ДПС, ГЕРБ и ПП-ДБ гласуваха руският петрол да спре да се внася в България от октомври 2024 г. В началото на ноември обаче анализ показа, че Русия е получила 1 млрд. евро благодарение на "Лукойл", която се е възползвала от възможността да доставя петрол по море в България, а така е финансирала войната си в Украйна.

Това доведе до искане от страна на ДПС и ГЕРБ за незабавно премахване на дерогацията. Беше внесен и законопроект на ГЕРБ, според който руският петрол трябваше да спре да се внася три дни след приемането на поправката. ПП-ДБ обаче не го подкрепи заради краткия срок, който беше предложен.

Заради противопоставянето между партньорите в управлението беше свикано и извънредно заседание на Съвета по сигурността към Министерския съвет. Изводът от него беше, че спирането на вноса на руски петрол може да се случи най-рано през март.

Междувременно кабинетът беше подложен на вот на недоверие. Два пъти той беше саботиран от ГЕРБ и ДПС именно заради дерогацията за внос на руски петрол в България.

В петък след няколко заплахи, отправени към правителството от ГЕРБ и ДПС, беше постигната договорка за поетапно спиране на вноса на руски петрол с финансовия министър Асен Василев.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

Най-ново видео

Мери, която свири на пиано, за да се научи да чува
please wait

No media source currently available

0:00 0:05:24 0:00
XS
SM
MD
LG