Връзки за достъпност

Извънредни новини
Камелия Нейкова, председателка на ЦИК.
Камелия Нейкова, председателка на ЦИК.

Кампанията: Всичко е наред с машинното гласуване, каза председателката на ЦИК

След като през март ГЕРБ и ПП-ДБ не постигнаха съгласие за ротация, партиите не успяха да сформират ново редовно правителство. Така се стигна до шести поредни парламентарни избори за страната през последните три години.

Президентът Румен Радев назначи служебно правителство начело с премиера Димитър Главчев, което да организира провеждането на предстоящия вот. Той ще се състои на 9 юни и ще бъде „две в едно“, като българските избиратели ще могат да гласуват за:

  • Български парламент
  • Европейски парламент
20:16 19.5.2024

Борисов иска да стане президент, а Пеевски - премиер, каза Асен Василев

Бойко Борисов иска да стане президент, а Пеевски – премиер, каза съпредседателят на „Продължаваме промяната“ Асен Василев пред Нова телевизия. По думите му този план е бил изречен пред него от съпредседателя на ДПС Делян Пеевски. Разговорът се е провел през март, когато вече е станало ясно, че няма да има ротация в правителството. Василев не отговори на въпроса дали разговорът се е провел насаме или пред свидетели.

Думите му идват в момент, в който се усилва налагането на Пеевски като приемлива политическа фигура. Преди десет дни той имаше среща с европейски посланици, а откакто кампанията започна името му се споменава от ГЕРБ в контекста на бъдещо съвместно управление.

Пеевски е санкциониран за корупция от САЩ и Великобритания.

Асен Василев отхвърли обвиненията в това, че ПП-ДР са „изпрали“ образа на Пеевски, като са допуснали той да подкрепя правителството. Василев каза, че по-скоро ПП-ДБ „са се оцапали“.

10:55 21.5.2024

ПП разпространи запис, в който лидерите ѝ обсъждат събиране на пари за реклама

"Продължаваме промяната" (ПП) разпространи запис от разговор между ключови фигури в партията, в който те се чуват как обсъждат събирането на пари за предизборна реклама в медиите. От ПП твърдят, че той е направен преди парламентарните избори през 2023 г.

"Здравейте приятели, пускаме ви запис, от който ще разберете, че на изборите през 2023 не успявахме да съберем пари, за да си финансираме кампанията. Сега положението е същото, затова и сме обявили дарителска кампания", посочват от ПП с уточнението, че "другият извод, който се налага, е че българските служби ни следят и подслушват".

Записът беше публикуван първо в таблоидния сайт "Афера" в понеделник, който разпространи и стенограма от него, която силно наподобява стенограмите, които службите изготвят при прослушване на записи от специални разузнавателни средства. В записания разговор се чуват гласовете на Кирил Петков, Асен Василев, Николай Денков и Лена Бориславова.

Сайтът "Афера" във вторник разпространи втори запис, в който се чуват гласовете на Петков и Василев, заедно с трети мъж. Обсъжданата тема е "президентът с кеша". След излизането на втория запис, от ПП реагираха с декларация, в която се казва, че "в записите със съмнително качество се чуват накъсани фрази и изрази, удобно подбрани за създаване на определени внушения".

14:16 21.5.2024

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов повече няма да подкрепя реформи, предложени от други партии, но е готов на разговори с всички формации, които подкрепят програмата на ГЕРБ. Това се разбра от думите му по време на представянето на управленските приоритети на партията му във вторник.

14:50 21.5.2024

Пеевски предупреди Борисов, че от ПП-ДБ искат да го "пенсионират"

Съпредседателят на "Демократична България" Христо Иванов е искал да стане президент с подкрепата на ДПС, да "ликвидира" "Продължаваме промяната" и да "пенсионира" лидера на ГЕРБ Бойко Борисов, за да оглави еднолично дясното политическо пространство.

Това каза във вторник в парламента съпредседателят на ДПС Делян Пеевски. Изказването му беше в отговор на твърдение на съпредседателя на ПП Асен Василев, че Борисов иска да стане президент, а Пеевски - премиер.

Депутатът от ДПС каза още, че Василев е търсил подкрепата на движението, за да стане вицепремиер в последния кабинет, а след ротацията на премиерския пост между Николай Денков и Мария Габриел, на свой ред да стане премиер.

"Аз споделих на г-н Борисов, че искат да го пенсионират. Затова сега му казвам и днес - ако той някога смята да управлява с тези пуделчета и те ходят да му драскат на вратата в Банкя, да знае - те идват със зестра много каруци кеш", каза още Пеевски.

17:34 21.5.2024

ПП-ДБ иска ДАНС да провери кой подслушва централата ѝ. Иванов отговори на Пеевски

Лидерите на ПП-ДБ призоваха служебният премиер Димитър Главчев да разпореди на ДАНС да извърши проверка кой е подслушвал партийната централа на коалицията. Повод за този призив станаха записи, разпространени от таблоидния сайт "Афера", правени по време на кампанията за миналите парламентарни избори.

Междувременно съпредседателят на ПП-ДБ Христо Иванов отхвърли твърдението на лидера на ДПС Делян Пеевски, че е търсил неговата подкрепа, за да се кандидатира за президент.

По думите на Иванов атаките от Пеевски към него са провокирани от неудовлетвореното желание на депутата от ДПС името му да бъде извадено от списъка със санкционирани за корупция по американския глобален закон "Магнитски".

"Дадох си сметка, че г-н Пеевски няма да престане да ме атакува, понеже съм свидетел на неговите изключително унизителни опити - заставайки буквално на четири крака, да се моли на всички хора, които смята, че имат връзки с Америка по всякакъв начин, да излезе от списък с Магнитски", каза Иванов във вторник.

15:41 22.5.2024

Партиите харчат по-малко за реклама. Най-много са дали ГЕРБ, ПП-ДБ и "Възраждане"

През първите 10 дни от кампанията за изборите за Народно събрание и Европейски парламент на 9 юни партиите и коалициите са похарчили общо 587 357 лв.

Това показва, че те драстично са ограничили разходите си за предизборна реклама в сравнение с предишни кампании, става ясно от мониторинга, изготвен от Института за развитие на публичната среда и публикуван в платформата ''Отворен парламент''. В изследването са включени общо 9 телевизии, 3 радиостанции, 11 вестника и 16 сайтове и агенции.

Засега първото място по размер на похарчени средства се държи от ГЕРБ-СДС със 173 192 лв. На второ място са доскорошните им партньори в управлението от ПП-ДБ с изразходвани 125 106 лв. На трето място е проруската "Възраждане" с похарчени 109 099 лв.

Най-голяма част от партийните средства е отишла в БНТ - 138 767 лв., следвана от телевизия Евроком със 137 204 лв. и вестник 24 часа с 68 283 лв. От двете големи частни телевизии у нас – бТВ и Нова ТВ, само първата е обявила един договор с ДПС на стойност от 1600 лв.

За реклама във Фейсбук най-много средства е отделила коалицията ПП-ДБ - 19 636 евро, следвана от ИТН - 4100 евро и ''Възраждане'' с 67 евро.

14:47 23.5.2024

Българите в чужбина ще могат да гласуват в 769 секции в 60 държави

Българите в чужбина ще могат да гласуват в 769 секции в 60 държави на изборите на 9 юни за Народно събрание и Европейски парламент. На изборите през 2023 г. секциите в чужбина бяха 737.

Най-много секции традиционно ще има в Турция – 166. В четири от тях ще има избори „2 в 1“, съобщи Светлан Стоев, постоянен секретар на Министерството на външните работи.

Във Великобритания ще има 118 секции, като в четири от тях ще има възможност за гласуване и на двата вида избори.

"Във Германия чупим рекорда със 103 избирателни секции, където ще може да се гласува и за представители в Народното събрание, и за Европейски парламент. След това идват Испания, САЩ, Гърция, Италия, Нидерландия, Белгия, Канада, Австрия, Франция", изброи Стоев.

В 245 избирателни секции в чужбина ще има машинно гласуване. В Турция са 109, в Германия – 36, в Обединеното кралство – 31, в Испания – 13, а в САЩ – 10.

08:57 25.5.2024

Изтича крайният срок за заявленията за гласуване по настоящ адрес и с подвижна урна

До събота избирателите, които искат да гласуват по настоящ адрес, могат да подадат писмено искане до общината, в която е регистриран този адрес, за да бъдат вписани в избирателните списъци за българските и за европейските избори в съответната секция. Заявлението за гласуване по настоящ адрес може да бъде подадено и по електронен път през интернет страницата на Главна дирекция „ГРАО“ в МРРБ.

Изтича и срокът, в който избирателите с трайни увреждания могат да подадат писмено искане - Приложение № 30 за Европейския парламент или Приложение № 31 за Народното събрание, от изборните книжа, за да бъдат вписани за гласуване с подвижна избирателна кутия. Такова искане може да бъде подадено през интернет страницата на съответната община с електронен подпис, както и чрез упълномощено лице или по пощата.

12:16 25.5.2024

Русия опитва да повлияе на изборите за Европейския парламент, каза военният министър

Русия цели да повлияе директно на предстоящите избори, каза служебният министър на отбраната Атанас Запрянов в първия ден на пролетната сесия на Парламентарната асамблея на НАТО, която продължава до 27 май в София. По-късно Запрянов уточни, че говори за изборите за Европейския парламент (ЕП), а не за Народно събрание (НС), които също ще се проведат на 9 юни.

"България е цел на хибридната агресия на Русия, ние сме във фокуса на активни процеси и кампании на дезинформация, опитващи се да повлияят на вътрешнополитическите ни процеси", каза министърът. "По отношение на Русия българската държава е подготвена и очаква такива дейности по дезинформация във връзка с предстоящите избори (...) и сме изключително внимателни".

"Имаме предвид европейската резолюция от 25 април т.г. за нови сигнали за влияние и намеса на Русия спрямо евроизборите", добави Запрянов.

09:24 26.5.2024

Пеевски обвини Радев, че "плаши хората" с изказвания за натовски войски в Украйна

Лидерът на ДПС Делян Пеевски, санкциониран за корупция по глобалния закон "Магнитски", обвини президента Румен Радев в "опит за насаждане на страхове" при изказване за войната в Украйна.

"Недопустимо и безотговорно е от страна на президента Румен Радев да плаши хората с откровено неистински заплахи за участие на натовски войски за потушаване на войната в Украйна", написа Пеевски в своя позиция в неделя.

"Всеки опит за насаждане на страхове по този начин проявява или желание за нерегламентирана намеса в хода на предизборната кампания, или изпълнение на целите на руската пропаганда и хибридна война", добавя той. "Пред нас като парламентаристи никога не е стоял подобен избор, нито някой е имал подобно намерение".

В събота Радев каза по време на официално посещение в Унгария, че прекратяването на войната "няма да стане с повече оръжие, няма да стане [и] с изпращането на войски от държави членки на НАТО". Няма западни страни, които са обявили, че планират изпращане на свои войски в Украйна, нито има взети парламентарни решения за такава стъпка. Единствено френският президент Еманюел Макрон допусна в някакъв момент в бъдеще това да се окаже необходимо.

18:11 27.5.2024

Кирил Петков отхвърли каквато и да било коалиция с Пеевски и Борисов след изборите

След изборите на 9 юни "Продължаваме промяната" "по никакъв начин" няма да влиза в коалиция с лидерите на ДПС Делян Пеевски и на ГЕРБ Бойко Борисов. Това написа в понеделник в профила си във Фейсбук съпредседателят на ПП Кирил Петков.

Обещанието му идва две седмици преди да се проведе вотът "2 в 1" - предсрочни избори за български парламент и вотът за Европейски парламент. Преди това в продължение на 9 месеца управляваше правителство с министри на ПП-ДБ и ГЕРБ, което беше избрано с подкрепата на ДПС.

ПРез това време Делян Пеевски, който е санкциониран за корупция по глобалния закон "Магнитски", се превърна в един от основните говорители на властта. Той участваше и в повечето законодателни инициативи на ПП-ДБ и ГЕРБ.

"След тези избори по никакъв начин няма да бъдем в коалиция с Пеевски и Борисов", написа сега Кирил Петков.

"За 9 месеца разбрахме, че тяхната визия и маниер на управление е коренно различна от нашата мечта за България. Средно положение няма", добави той.

През март правителството на Николай Денков подаде оставка след неуспеха на преговорите между ПП-ДБ и ГЕРБ за ротация. Оттогава Денков, Петков и други от ПП-ДБ започнаха да говорят по-остро за лидерите на двете формации, като Денков дори нарече Пеевски "най-голямото зло, което се случва на България".

08:28 28.5.2024

Борисов е готов да е премиер само при "голямо мнозинство" на ГЕРБ

Бойко Борисов е готов да бъде премиер само ако партията му ГЕРБ спечели голямо мнозинство в бъдещия парламент. Това се разбра от думите му в понеделник пред симпатизанти в Разград.

"Приемам, че повече искате да ги дразним с това "Борисов - премиер"(...). Но това трябва да е само в краен, краен, много краен случай, и то само ако имаме много голямо мнозинство", каза Борисов.

"Или трябва да се управлява стабилно, или няма да правя нищо. Нямаме ли мнозинство, което от нас да зависи да управляваме така, както хората очакват, няма да поемам отговорност", добави той.

До момента Борисов е бил премиер три пъти. През последните седмици за идеята той да оглави правителство за четвърти път заговориха различни представители на ГЕРБ, сред които заместник-председателят на партията Даниел Митов, бившият министър от ГЕРБ Владислав Горанов, водачката на листата на партията в Пловдив-област Цвета Караянчева.

10:57 28.5.2024

ЦИК реши да бъдат свалени билбордове на ПП-ДБ с Борисов и Пеевски

Централната избирателна комисия (ЦИК) възложи на областните управители да бъдат свалени билбордове в София и Пловдив с лика на бившия премиер Николай Денков, лидера на ГЕРБ Бойко Борисов и съпредседателя на ДПС Делян Пеевски. Те са поставени от "Продължаваме промяната" - "Демократична България" (ПП-ДБ) като част от предизборната кампания за изборите "2 в 1" на 9 юни.

Решението на ЦИК идва, след като от ГЕРБ са подали жалба. От комисията са преценили, че има нарушение на Изборния кодекс, според който се забранява използването на агитационни материали, които "накърняват добрите нрави, честта и доброто име на кандидатите" за изборите. На Денков ще бъде наложена глоба.

На билбордовете е изписан въпросът "Какъв искате да бъде вашият премиер?", като има два варианта - от една страна е Денков, а от другата - Борисов и Пеевски един до друг.

От 13 гласували членове на ЦИК "против" е бил само Цветозар Томов от квотата на ПП-ДБ. Решението на ЦИК обаче не е окончателно и може да бъде обжалвано в съда.

12:19 28.5.2024

ДПС тръгна на избори със заявка да е "заедно с хората", но лидерът му е с тях само от плакат на стената. Делян Пеевски уж трябва да "увеличи електоралното присъствие", но истинските цели изглежда са санкционираният за корупция политик да получи легитимация, а ДПС - официална власт.

16:32 28.5.2024

Ваня Григорова критикува искането за повече присъствие на НАТО в Черно море

Кандидатката за българския парламент от "Солидарна България" Ваня Григорова разкритикува позицията на служебния премиер Димитър Главчев, че е нужно разширяване на присъствието на НАТО в Черноморския регион.

Главчев призова за това ден по-рано по време на обръщението си пред Парламентарната асамблея на НАТО в София. Тогава той потвърди и подкрепата на кабинета му за Украйна.

"Тези, които допускат "разширяване на присъствието на НАТО" в Черно море, може би скоро не са се разхождали край нашето море", написа във вторник Григорова.

"От Варна нагоре - Добрич, Силистра, буквално на гърба на всеки пътен знак е нарисувана Z-ка (руския символ в подкрепа на войната - бел. ред.). Не е лошо министърът на отбраната да се запознае с народа си, преди да прави подобни изявления", написа още тя, въпреки че позицията беше изразена от премиера Главчев, а не от министъра на обраната.

Позицията на Григорова за войната на Русия в Украйна е подобна на тази на БСП и "Възраждане". По-рано тя каза, че „конфликтът в Украйна може да се реши с преговори, не с ескалация“.

Преди местните избори Григорова не отговори на въпроса чий е окупираният от Русия полуостров Крим, както и дали смята руския президент Владимир Путин за агресор.

18:36 28.5.2024

Общо 70 сътрудници на Държавна сигурност (ДС) и разузнавателните служби на Българската народна армия (БНА) по време на комунистическата власт фигурират в листите за депутати за 50-то Народно събрание. 9 са кандидати за европейския вот, който ще се проведе заедно с парламентарния на 9 юни. Те са издигнати от 20 партии и коалиции.

22:00 28.5.2024

Предизборна кампания е - по билбордове и плакати се виждат лица на партийни лидери и кандидати за депутати. В един от тях обаче ЦИК видя нещо нередно. Какъв е проблемът?

09:27 29.5.2024

ПП-ДБ обжалва решението на ЦИК за сваляне на билбордове. Денков призова Борисов на дебат

От коалиция „Продължаваме промяната – Демократична България“ (ПП-ДБ) и кандидатът за депутат Николай Денков обжалват пред Върховния административен съд решението на ЦИК да бъдат свалени нейни билбордове, съобщиха от формацията във вторник.

В понеделник ЦИК разпореди на областните управители на София и Пловдив да премахнат билбордовете с надпис "Какъв искате да бъде вашият премиер" със снимка на бившия премиер Денков до тези на лидерите на ГЕРБ и ДПС Бойко Борисов и Делян Пеевски.

Според ПП-ДБ решението на ЦИК е прието в противоречие със закона, без мотиви и не е ясно как са засегнати „добрите нрави, честта и доброто име на кандидатите“ в агитационен материал. Освен това, според коалицията, остава неясно как точно Денков е бил определен като извършител на нарушението. От ЦИК съобщиха, че той ще бъде глобен, но предстои да бъде издадено наказателно постановление, с което да бъде определен размерът на санкцията.

Междувременно от ПП-ДБ публикуваха видеообръщение на Денков, в което той призовава Борисов на дебат. "Разбрах, че Борисов се е разсърдил за един плакат. Защо? Не знам. За да няма сърдити, каня го на публичен дебат по някоя от обществените телевизии", казва той в записа. "И двамата сме били премиери, и двамата сега сме кандидати... нека хората да видят и сами да преценят".

11:10 30.5.2024

"С наши гласове Борисов няма да стане премиер". Иванов изключи управление с ДПС

Съпредседателят на "Демократична България" Христо Иванов излезе с позиция от името на своята партия - "Да, България", в която заяви, че няма да подкрепят Бойко Борисов за премиер. Такава заявка направиха по-рано от ГЕРБ, в коментар за бъдещото правителство след изборите на 9 юни.

"Ние заедно с ДПС и с Делян Пеевски в управление няма да участваме. С наши гласове Борисов няма да стане премиер. Няма да подкрепим връщане на модела на постната пица", се казва в изявлението, публикувано във Фейсбук.

Иванов добавя, че в опозиция ще се чувстват изключително комфортно, но това ще бъде много лошо за България, "защото Путин отново отправя намеци за използване на ядрено оръжие" и "може да се окаже, че целта на много играчи е да стигнем до въпроса за президентска република".

Той отбелязва, че предлагат пакет от реформи по темите правосъдие, служби, регулатори, борба с корупцията, които предлагаха в меморандум през февруари при общото си управление с ГЕРБ-СДС. Ще търсят мнозинства с всеки, който е готов да разговаря за тези реформи, като изключват ДПС, защото Пеевски е заявил, че няма да позволи "да се пипат правосъдието и службите, защото те са си негови бащиния". Според Иванов алтернативата е да "потопим ДПС". "Знаете ли денят, в който Делян Пеевски има 15 депутата, какъв ден е? Изключително светъл ден за българската демокрация", завършва Иванов.

15:36 30.5.2024

В МВР са постъпили 156 сигнала за изборни нарушения до момента

Десетина дни преди края на предизборната кампания в МВР са постъпили 156 сигнала за изборни нарушения. Това каза в четвъртък вътрешният министър Калин Стоянов.

По думите му броят на сигналите е почти равен с този от предишната предизборна кампания. Около два пъти и половина обаче са се увеличили разследванията.

Според Стоянов това означава, че "българите имат по-голямо доверие на МВР, а и агентурата ни много по-рано е започнала работа по тези казуси".

В края на миналата година проучване на агенция"Алфа Рисърч" показа обратната тенденция - че недоверието към полицията отчетливо доминира над доверието (35% отрицателни срещу 22% положителни нагласи и 43%, които нямат нито положителна, нито отрицателна оценка за работата на полицията).

Заредете още

Форум

XS
SM
MD
LG