Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Тихият отличник". Какво иска Пеевски от тези избори


Колаж на съпредседателя на ДПС Делян Пеевски и снимка от предизборно събитие на движението.
Колаж на съпредседателя на ДПС Делян Пеевски и снимка от предизборно събитие на движението.

ДПС тръгна на избори със заявка да е "заедно с хората", но лидерът му е с тях само от плакат на стената. Делян Пеевски уж трябва да "увеличи електоралното присъствие", но истинските цели изглежда са санкционираният за корупция политик да получи легитимация, а ДПС - официална власт.

Преди няколко седмици ДПС влезе в предизборната кампания със слогана "Заедно с хората". Само няколко месеца по-рано начело на партията за първи път в 34-годишната ѝ история застана лидер, който не е от турски етнически произход - Делян Пеевски.

Формално Пеевски дели председателския пост с дългогодишния депутат и бивш министър Джевдет Чакъров, но изглежда, че основното послание на движението е, че вече Пеевски е ДПС и обратното.

За да е ясно, че силният човек е санкционираният от САЩ и Великобритания за корупция Пеевски, той е начело на листата за парламентарните избори на 9 юни в "бастиона" на ДПС - Кърджали. Там винаги досега водачът е лидерът на партията.

От началото на кампанията обаче само Пеевски всъщност не е "заедно с хората". Плакатът му се нареди до лика на почетния председател Ахмед Доган на стената, но на терен и двамата липсват.

Пеевски остава "виртуален" образ - изявите му идват от съобщения за срещи с посланици, синдикални лидери и медийни появи на парламентарни заседания в София. От тях личи опит партията да представя свои решения като национални, а самият Пеевски да бъде легитимиран - въпреки присъствието му в санкционни списъци за корупция.

Всичко това налага няколко въпроса:

  • променя ли се ДПС с Пеевски начело и как;
  • опитва ли партията да надхвърли ролята си на балансьор;
  • защо Пеевски не участва в кампанията по места?

Свободна Европа изпрати въпроси до пресцентъра на ДПС за планирани изборни срещи с участие на съпредседателя, но до публикуването на текста не получи отговори.

Според бившия политик от ДПС Корман Исмаилов и социоложката от агенция "Насока" Елена Дариева зад поведението на партията личат поне две цели:

  • легитимиране на санкционирания за корупция Пеевски;
  • официално участие на ДПС във властта след изборите.

Променя ли се ДПС начело с Пеевски

Още след изненадващата оставка на Мустафа Карадайъ преди местните избори 2023 г. и издигането на Пеевски и Чакъров до позицията на съпредседатели, ДПС даде индикации, че ще иска да има ключова, но и видима роля в управлението на страната.

По-важно е именно да е „видима“, защото и досега движението имаше ключова роля, но в сянка. За ролята в реалната власт може да се съди от изказвания на бивши членове на ДПС, сигнали за облагодетелстване на фирми, които са близки до членове на партията, по думи на магистрати, включително и на бившия главен прокурор Иван Гешев, след като беше свален от поста - за това колко силно е влиянието на партията в съдебната система.

Това влияние е подчертавано и от най-силната фигура в партията – Ахмед Доган. То се чете в репликите му за успех на бизнеса „най-много с моя усмивка“ или за това кой е „инструментът във властта, който разпределя порциите“.

ДПС официално не е попадало в управлението от 2013 г., когато участва с министри в кабинета с премиер Пламен Орешарски от БСП. В последвалите два мандата на ГЕРБ, а и след това, движението значително се сближи с партията на Бойко Борисов. То също така подкрепяше последния редовен кабинет в България с премиер Николай Денков и гласуваше с мнозинството на ГЕРБ и „Продължаваме промяната – Демократична България“ (ПП-ДБ).

Според ПП-ДБ желанието им да изолират Пеевски и ДПС от решенията, свързани с формирането на състава на държавни регулатори и органи на съдебната система, е причината да се стигне до пети поред предсрочни избори.

Според бившия депутат и бивш председател на младежката организация на ДПС Корман Исмаилов именно това е основният мотив, с който Доган е замислил и организирал движението – „за да си гарантира старините“. Според него това продължава да е основната роля на партията.

Доган стои в дълбока защита и сянка, защото е подредил верните хора, които го обслужват

„ДПС отдавна е приключило с целите и принципите си, с които е било основано. Доган стои в дълбока защита и сянка, защото е подредил верните хора, които го обслужват. Той е тотално недосегаем“, каза Исмаилов пред Свободна Европа.

По думите му сега Доган е поставил Пеевски на водещо място, защото „той се вписва в тази формула и има идентични качества“.

Формално Пеевски беше избран наравно с другия съпредседател на движението Чакъров. Това равенство обаче не личи по нищо – нито в комуникацията на партията, нито в решенията, които взема, нито в начина, по който медиите отразяват участието ѝ в политическия живот.

„Той е един вид „смокинов лист“ на Пеевски. Ако видите в момента – то е буквално така. Никъде не се чува гласът на Чакъров. Той реално не е съпредседател, няма я тази тежест, тя е само формално и на хартия. Тя е за пред банките, защото Пеевски не може да оперира с банките заради „Магнитски“, каза още Исмаилов.

Ще порасне ли ролята на ДПС след изборите

Целите на ДПС в кампанията, а и като цяло, изглеждат свързани с амбицията движението да надскочи ролята на балансьор и да се превърне в системен играч в управлението. Тази амбиция многократно беше демонстрирана по време на управлението на кабинета "Денков", когато Пеевски се изявяваше като говорител и двигател при вземането на решения в парламента и в Министерския съвет.

ДПС има нова, нараснала претенция, доколко тя е обоснова предстои да видим

„ДПС има нова, нараснала претенция, доколко тя е обоснова предстои да видим“, каза пред Свободна Европа социоложката от агенция „Насока“ Елена Дариева. Като примери за тази претенция тя посочва заявеното от движението в публикувания манифест, с който започна кампанията му. В него се говори за общонационални интереси, обединение и близост с гражданите.

„ДПС иска да излезе от границите, рамките на етническа партия, която представлява интересите на българските турци. Искат вече да надскочат това ниво“, каза още тя.

По думите на Дариева много важен момент в кампанията е била срещата на Пеевски с посланици от страните в ЕС.

„Това по същество е реабилитация на Делян Пеевски, който е санкциониран по „Магнитски“, каза тя.

Само преди дни бившият финансов министър Асен Василев заяви, че в частен разговор самият Пеевски му е казал, че иска да стане премиер, а Бойко Борисов да се пенсионира като президент. Пеевски отвърна на това, че "кой какъв ще бъде го решават хората". По конституция премиерът се избира от Народното събрание.

Според Корман Исмаилов амбицията на Пеевски да стане премиер, а движението официално да бъде част от властта, е свързана с наложените му санкции за корупция.

Очаквам това да бъде следващият премиер на „превзетата държава

„Аз очаквам това да бъде следващият премиер на „превзетата държава“. По всякакъв начин се прави Пеевски да бъде легитимиран, да бъде наложен, да бъде представен като нещо нормално за нашите условия, само тогава, когато има голяма власт в държавата, тези, които са му наложили „Магнитски“, ще му отпуснат каишката“, каза той.

Кампанията на ДПС и кампанията на Пеевски

Макар че движението е едно цяло, погледнато отстрани изглежда, че ДПС и Пеевски водят различни кампании.

Кандидатите за българския и европейския парламент от ДПС по традиция обикалят страната и са по-активни в районите, в които обичайно печелят по-голям брой гласове.

Според Дариева в кампанията ДПС се държи като „тихия отличник“ – кандидатите залагат на преките срещи по места, но отсъстват от изборните студиа.

„Това поведение може да се окаже печелившо“, каза тя и обяснява тази възможност с „непоносимост“ за избирателите да гледат диспутите, които често се превръщат в надвиквания.

ДПС имаше и голямо събитие в Джебел на 19 май, когато беше отбелязана 35-ата година от независими протести на българските турци срещу комунистическата политика на асимилация, наричана от пропагандата „възродителен процес“. В града бяха всички водещи фигури от движението, начело с Чакъров. Но без Пеевски.

Според Дариева това е стратегически ход, „за да не се дразни етническата част от електората на движението за права и свободи, но също така така и не е прецедент“.

Тя дава пример с това, че през годините Пеевски често е правил събития от свое име, на които не присъства. Последно това се случи с няколко празнични вечери - ифтар, в началото на свещения за мюсюлманите месец Рамазан.

Необичайно обаче е това, че Пеевски отсъства от традиционните обиколки на ДПС и в ролята си на лидер - в тези обиколки във всички предизборни кампании досега участват и Доган - преди 2013 г., и бившите председатели Лютви Местан и Мустафа Карадайъ. Отсъствието на Пеевски идва и на фона на това, че заръката на Доган към него, когато го номинира за лидер, беше "да се фокусира предимно в разширяване на електоралното присъствие на ДПС".

Според Корман Исмаилов ръководството на движението от години не се съобрaзява с местните структури и хората и как те евентуално ще гласуват, защото „вече всичко е контролирано икономически, социално, политически“.

„За Пеевски няма никакво значение какво ще говори, как ще говори, къде ще говори, дали ще говори, дали ще ходи някъде, или няма да ходи някъде“, каза още Исмаилов.

  • 16x9 Image

    Николай Лавчиев

    Николай Лавчиев е журналист в Свободна Европа от 2019 година. Учил е социология, журналистика и спортен мениджмънт. Интересува се от международна политика, енергетика и промените в съвременните общества.

Форум

XS
SM
MD
LG