Връзки за достъпност

Извънредни новини

ДПС, 35 години по-късно. Как драматична годишнина съвпадна с купон и благодарности към Пеевски


Джевдет Чакъров, съпредседател на ДПС. Джебел, 19 май 2024 г. Снимката е на изданието 24rodopi.com
Джевдет Чакъров, съпредседател на ДПС. Джебел, 19 май 2024 г. Снимката е на изданието 24rodopi.com

ДПС в Джебел благодари на Делян Пеевски за реализирането на проекти в района и за „промяна на философията на Закона за държавния бюджет“, предаде сайтът rodopi24.com.

Думите бяха произнесени от кмета на общината Неджми Али. Той беше сред десетките гости на празника на града, който започна с политически речи от трибуна, продължи с пазар на местни производители и завърши със светлинно шоу и дискотека със звезди на поп-фолка.

Новината идва на 35-ата година от независими протести на българските турци срещу комунистическата политика на асимилация, наричана от пропагандата „възродителен процес“.

На 19 май 1989 г. стотици жители на района излизат на митинг с вдигнати ръце, за да покажат, че демонстрацията е мирна. Тогавашните Вътрешни войски на МВР потушават протеста, арестуват участниците и после ги експулсират в Турция.

Денят се смята за начало на т. нар. „майски събития“ от 1989 г., които продължават като протести в североизточна България, водят до жертви и са потушени с депортирането на над 300 хил. български мюсюлмани в Турция.

През 1998 година 19 май е определен от Общинския съвет за ден на празник на града, пише БТА. През тази година денят попада и в периода на предизборна кампания.

В неделя съпредседателят на ДПС Джевдет Чакъров призова ДПС да успее на изборите така, че "да участва в управлението по най-достойния начин.

"Ще ни обесят бе, Ахмед". Как първите дисиденти изчезнаха от хоризонта
please wait

No media source currently available

0:00 0:12:41 0:00

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

XS
SM
MD
LG