Връзки за достъпност

Извънредни новини

70 сътрудници на ДС участват в изборите. Сред тях са кандидати на БСП, "Възраждане", ДПС и ГЕРБ-СДС


Папки на бившата Държавна сигурност и силуети. Колаж.
Папки на бившата Държавна сигурност и силуети. Колаж.

Общо 70 сътрудници на Държавна сигурност (ДС) и разузнавателните служби на Българската народна армия (БНА) по време на комунистическата власт фигурират в листите за депутати за 50-то Народно събрание. 9 са кандидати за европейския вот, който ще се проведе заедно с парламентарния на 9 юни.

Те са издигнати от 20 партии и коалиции, като от сегашните парламентарни формации такива кандидати имат БСП, ГЕРБ-СДС, ДПС и „Възраждане“, съобщи сайтът dsbg.com. Данните вече са публични, след като Комисията по досиетата огласи проверките за предстоящите тази година избори.

Проверени са общо 2316 кандидати за Народното събрание, които подлежат на проверка. Разпределението е следното според решението на комисията:

  • БСП - 5 сътрудници;
  • ГЕРБ-СДС - 3 сътрудници;
  • ДПС - 2 сътрудници;
  • "Възраждане" - 1 сътрудник.

Сред извънпарламентарните партии най-много кандидати, които са свързани с ДС, има коалиция „Левицата“, в която влизат партия АБВ, основана от бившия президент Георги Първанов, и „Движение 21“ на бившата депутатка от БСП Татяна Дончева, както и други партии. С 5 сътрудници е ВМРО-БНД.

Проверката на кандидатите за Европейски парламент е обхванала 147 души, като Комисията по досиетата е установила за 9 лица, че са с принадлежност към тоталитарните комунистически служби. От тях сред парламентарно представените партии представители имат само от "БСП за България" - 2-ма души.

Държавна сигурност е името, под което са известни репресивните структури на комунистическия режим - тайните служби за разузнаване и контраразузнаване до 10 ноември 1989 г.

Освен че организира вътрешния шпионаж в страната, ДС въдворява в лагери хора, обявени за "врагове на народа" и дори прави опити за покушения над критици на режима. Най-известното реализирано убийство е това на писателя и журналист Георги Марков в Лондон през 1978 г.

ДС провежда и т.нар. "активни мероприятия" като насилствената смяна на имената на българските мюсюлмани.

Обяснено. От кого може да "открадне" гласове Ваня Григорова
please wait

No media source currently available

0:00 0:01:31 0:00
  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

XS
SM
MD
LG