Връзки за достъпност

Извънредни новини
Камелия Нейкова, председателка на ЦИК.
Камелия Нейкова, председателка на ЦИК.

Кампанията: Всичко е наред с машинното гласуване, каза председателката на ЦИК

След като през март ГЕРБ и ПП-ДБ не постигнаха съгласие за ротация, партиите не успяха да сформират ново редовно правителство. Така се стигна до шести поредни парламентарни избори за страната през последните три години.

Президентът Румен Радев назначи служебно правителство начело с премиера Димитър Главчев, което да организира провеждането на предстоящия вот. Той ще се състои на 9 юни и ще бъде „две в едно“, като българските избиратели ще могат да гласуват за:

  • Български парламент
  • Европейски парламент
11:23 10.5.2024

Пеевски се срещна с европейски посланици

Съпредеседателят на ДПС Делян Пеевски, който е санкциониран от САЩ за корупция по глобалния закон "Магнитски", се срещна с посланиците на страните членки на Европейския съюз (ЕС). Това съобщи пресцентърът на ДПС в четвъртък.

Домакин на дискусията е било Белгийско председателство на ЕС в България.

През последните две години Пеевски претърпя трансформация от политик, който последователно отсъства от парламента и е избягван от останалите партии и западни дипломати заради обвиненията и санкциите му за корупция, до основен говорител на властта. Той беше и партньор в управлението на ГЕРБ и ПП-ДБ, като изтъкваше общите евроатлантически ценности на трите формации.

Делегацията на ДПС начело с Делян Пеевски на срещата с европейските посланици, 9 май 2024 г.
Делегацията на ДПС начело с Делян Пеевски на срещата с европейските посланици, 9 май 2024 г.

14:59 8.6.2024

Всичко е наред с машинното гласуване, каза председателката на ЦИК

Централната избирателна комисия (ЦИК) не подготвя отмяна на машинното гласуване. Това заяви пред бТВ председателката на комисията Камелия Нейкова по повод лансираните от ГЕРБ и ИТН спекулации за нередности с хартията за машините.

"Всичко е наред с машинното гласуване. Ще се обърна отново към тези, които смятат, че ЦИК подготвя отмяна на машинното гласуване. Това категорично не е вярно. Машините са тръгнали за страната. Ние дадохме разрешение през вчерашния ден и в днешния ден секционните избирателни комисии ще ги получат подготвени, инсталирани за вота утре", каза в събота Нейкова.

ЦИК разпореди на да унищожат хартиените ролки за изборните машини, използвани на изборите през миналата година. Столичната община обаче не го направи, защото в съда се води дело за резултатите от кметския вот в столицата.

Заради жалбата на Ваня Григорова срещу победата на Васил Терзиев магистратите разпоредиха ролките да не бъдат унищожавани. Това беше използвано от ГЕРБ и ИТН, за да твърдят, че резултатите от машинното гласуване в София могат да бъдат манипулирани.

14:19 7.6.2024

"Възраждане" е похарчила най-много пари за реклама

"Възраждане" е партията, похарчила най-много средства за политическа реклама преди шестите парламентарни избори за последните 3 години. Партията е изразходила близо 500 хиляди лева, като голяма част от тях са насочени към бТВ, Нова и Евроком.

Това показва изследване на "Института за развитие на публичната среда". Според него партиите общо са похарчили 2,5 млн. лева за реклама. Сумата е близка до тази, която те са изразходвали при предишните избори през април 2023 г.

На второ място след "Възраждане" е „Продължаваме промяната-Демократична България“ с малко над 370 хиляди лева, а на трето най-малката партия в предходния парламент – „Има такъв народ“.

ГЕРБ остава на четвърто място с 211 хиляди лева, а след нея се нареждат партията на Стефан Янев „Български възход“ и БСП. ДПС е на 22-а позиция.

Медиите, които са получили най-много от тези средства с цел политическа реклама, са Евроком с 566 хиляди лева, следван от БНТ с 492 хиляди лева и Нова с 345 хиляди лева.

13:25 7.6.2024

В последния ден на предизборната кампания ГЕРБ и "Има такъв народ" (ИТН) обвиниха Столичната община (СО) и кмета Васил Терзиев в опит да повлияят на изборите. Общината определи това като "манипулативни твърдения" и отрече да има опит за вмешателство.

09:30 7.6.2024

Победа за ГЕРБ и близки резултати до четвърто място, прогнозират "Галъп" и "Тренд"

Битката за второто място в новия парламент остава и вероятно ще се реши на самите избори. Това показват нови социологически проучвания на "Галъп Интернешънъл" за БНР и на "Тренд".

И двете социологически агенции прогнозират първо място за ГЕРБ с голяма преднина от около 10%.

Изследване на "Тренд" за Нова
Изследване на "Тренд" за Нова

На второ място засега е "Продължаваме промяната-Демократична България" (ПП-ДБ) с 15,3% според "Тренд" и 15,7% според "Галъп". На трето и четвърто място засега се нареждат "Възраждане" и ДПС. Според социологическите агенции трите партии имат разлика от само две стотни помежду си.

"Разликите са в рамките на статистическата грешка и подредбата на изборите би могла да е различна", пише "Тренд".

Очаква се в парламента да влязат още две партии - БСП с около 8% и "Има такъв народ" с около 6%.

Засега и двете социологически агенции прогнозират, че партия "Солидарна България", от която се кандидатират Ваня Григорова и Мая Манолова, остава под 4-процентовия праг с малко над 3%.

16:00 6.6.2024

По билбордове на "Продължаваме промяната-Демократична България" е стреляно с оръжие

По няколко предизборни билборда на "Продължаваме промяната - Демократична България" (ПП-ДБ) е стреляно с огнестрелно оръжие. За това съобщи пресцентърът на коалицията в четвъртък.

Дупка от оръжие по билборд на ПП-ДБ
Дупка от оръжие по билборд на ПП-ДБ

Пресцентърът казва, че поне три билборда на бул. “България” в района на кръстовищата с бул. “Гоце Делчев” и бул. “Тодор Каблешков” са с дупки от оръжие. На единия от тях са установени шест следи от изстрели. Билборди на бул. "Черни връх" също са засегнати.

"Особеното е, че на всички тях са залепени и стикери, които агитират за партията на Васил Божков “Център” с номер 8", пише пресцентърът.

От изпратените снимки се вижда, че на един от билбордите стикерите са залепени върху името на кандидат-депутата, който се рекламира, както и върху неговия номер за преференция.

Билбордите вече са изчистени и поправени.

08:48 6.6.2024

ПП-ДБ, "Възраждане" и ДПС са почти равни, прогнозира "Алфа рисърч"

Ново проучване на "Алфа рисърч" прогнозира почти изравнени резултати на ПП-ДБ, "Възраждане" и ДПС на второто, третото и четвъртото място на предстоящите на 9 юни парламентарни избори. Изследването е направено сред 1000 души между 1 и 4 юни и беше представено в ефира на БНТ в четвъртък.

Прогнозните данни на "Алфа рисърч" показват отново 6-партиен парламент, разпределен по следния начин: първо място за ГЕРБ с 25,1% подкрепа, второ за ПП-ДБ с 15,4%, трето за "Възраждане" с 15,2%, четвърто за ДПС с 14,8%, пето за БСП с 8,1% и шесто за ИТН с 6,2%.

Шанс за преминаване на 4-процентнтата бариера за влизане в Народното събрание би могла да има и коалицията "Синя България", която към момента получава 3,3% подкрепа.

42 на сто от избирателите са заявили интерес за участие в изборите, а 12% са решили за кого да гласуват. Половината от тях смятат да подкрепят някоя от големите партии, а другата половина - някоя от малките.

13:42 5.6.2024

ПП-ДБ няма да участва в преговори, доминирани от Пеевски и Борисов, каза Денков

„След изборите „Продължаваме Промяната – Демократична България” (ПП-ДБ) няма да участва в процес, който се води от ГЕРБ и ДПС“. Това каза бившият премиер от коалицията Николай Денков в интервю за Нова телевизия.

Денков добави, че ПП-ДБ ще се бори за първо или второ място на изборите и няма вероятност коалицията да завърши на по-ниска позиция, а изследванията, които го показват, са неверни.

По думите му за ПП-ДБ е неприемливо да участва в процес за формиране на правителство, който да се води или да бъде доминиран от Делян Пеевски и Бойко Борисов.

Денков беше премиер в последното редовно правителство в България, което управляваше между юни 2023 г. и март 2024 г. То беше съставено с гласовете на ПП-ДБ и ГЕРБ, а тяхното мнозинство беше подкрепено и от ДПС.

09:27 5.6.2024

ГЕРБ има близо 10% преднина пред ПП-ДБ, гласи проучване на „Маркет линкс“

ГЕРБ-СДС ще спечели изборите с 24,7% от гласовете, а на второ място ще остане „Продължаваме промяната – Демократична България“ (ПП-ДБ) с 15,4%. Това показват резултатите от проучване за електоралните нагласи от съвместно проучване на агенция „Маркет ЛИНКС“ и бТВ.

Според данните трета политическа сила ще бъде Движението за права и свободи (ДПС) с 12,3%, а четвърти остават „Възраждане“ с 11,1%.

БСП ще получи 7,5%, а на „Има такъв народ“ (ИТН) ще бъдат на ръба за влизане в парламента с 4%.

Близо 3% се очаква да получи дясната коалицията „Синя България“, а около 1% лявата коалиция „Солидарна България“. „Център“ на Васил Божков се очаква да получи около 2% от гласовете.

„Възможно е избирателната активност да бъде по-висока от тази на изборите през април 2023 г. за Народно събрание, а тази за Европарламента ще е по-висока от тази през 2019 г.“, каза пред бТВ Добромир Живков от „Маркет ЛИНКС“.

Изследването е проведено сред 1004 души над 18 г. в периода 23 май – 2 юни 2024 г. по методи на пряко лично интервю и онлайн анкета.

12:40 4.6.2024

"Недостойно". Христо Иванов иска Румен Радев да спре да се намесва в предизборната кампания

Президентът Румен Радев се намесва в предизборната кампания "с внушения, с които плаши хората". Това каза съпредседателят на "Демократична България" (ДБ) Христо Иванов. Той каза, че така се увеличава подкрепата за "Възраждане" и призова Радев да спре.

Изказването на Иванов идва, след като в понеделник Радев обвини НАТО, че участва във войната на Русия в Украйна и това ще доведе до "ядрен Армагедон". Освен това той нарече партиите с прозападна ориентация "самозвани" и "страхливички".

“Това е недостойно за български офицер и безотговорно за български президент! И го призовавам да спре!”, каза Христо Иванов.

Иванов припомни, че от вече две години Радев не изпълнява конституционното си задължение да свиква Консултативния съвет по национална сигурност. Той добави, че президентът няма интерес от развитието на политиките по отбраната и националната сигурност и се занимава с предизборен популизъм.

09:48 4.6.2024

ИТН показа готовност за участие в преговори за експертно правителство

Според “Има такъв народ” (ИТН) следващото правителство трябва да е експертно. Това съобщи зам.-председателят на партията Тошко Йорданов пред бТВ, като добави, че партията е готова да участва в преговори за подобен кабинет.

„Ако сме първа или втора политическа сила, ще поканим останалите политически партии. Ако не сме, ще трябва нас да ни поканят. Имаме ясна позиция", каза той.

Йорданов каза, че единственият вариант според партията едно такова правителство да получи широка подкрепа, е да решава конкретни проблеми.

"Те трябва да са заявени предварително със срокове и стъпки, а не общочовешки приказки, на каквито се нагладехме, зад които да се правят финансови далавери и глупави, комплексарски промени в Конституцията, които вкараха страната в забавна част“, каза той.

Зам.-председателят на партията съобщи, че подкрепата за ИТН е във възход, след като на изборите през октомври 2022 г. партията остана под 4-процентовия праг. Той изяви готовност ИТН "рано или късно" да заеме второто място, което към момента социологическите проучвания отреждат на "Продължаваме промяната-Демократична България".

18:34 3.6.2024

"Не могат да променят пътя на страната ни". Пеевски поиска Радев да спре "да плаши" хората

България е член на ЕС и НАТО и "никой няма да промени тази ценностна принадлежност". Това каза съпредседателят на ДПС Делян Пеевски.

Изказването на Пеевски идва малко след като президентът Румен Радев обвини НАТО, че участва във войната на Русия в Украйна, а това ще доведе до ескалация и "ядрен Армагедон". Освен това Радев нарече партиите с евроатлантическа ориентация "страхливички".

"Самозванците, които злоупотребяват с доверието на хората, страхливичко поглеждайки на Изток, където са техните кумири, не могат да променят пътя на страната ни", написа пресцентърът на ДПС във Фейсбук от името на Пеевски.

Той казва още, че злоупотребата с толкова важни за хората теми като мира, сигурността и отбранителните способности на държавата са знак за политическа несъстоятелност и безотговорност.

Пеевски поиска президентът Румен Радев "да престане да плаши хората" и го покани на политически терен.

11:38 2.6.2024

Избирателите, които не могат да гласуват за ЕП, ще ползват само хартиена бюлетина

Избирателите, които нямат право да гласуват за Европейски парламент (ЕП), ще могат да гласуват за Народно събрание на 9 юни, но само с хартиена бюлетина, припомни председателката на Централната избирателна комисия (ЦИК) Камелия Нейкова пред БНР.

Причината е, че с машина може да се гласува и на двата вота. Около 480 000 избиратели няма да имат право да упражнят правото си на глас на европейските избори заради адресната им регистрация, но ще могат да гласуват за национален парламент.

Бюлетината за ЕП ще е същата като за Народното събрание, с разликата, че в нея има един независим кандидат и общо 17 кръгчета с преференции. За националния парламент броят на преференциите ще бъде различен в зависимост от изборния район.

"Избирателите, които изберат да гласуват с хартиена бюлетина трябва най-напред да отбележат гласа си в квадратчето с номер на партия или коалиция, а след това - преференция, ако искат да дадат гласа си за конкретен кандидат", напомни и говорителката на ЦИК Росица Матева пред БНТ.

При машинното гласуване гражданите първо трябва да изберат дали искат да участват и в двата вота или само в единия. Следва екран с второ потвърждение, след който няма опция за връщане назад.

10:51 1.6.2024

ЦИК отказа да глоби Пеевски за използване на българското знаме

Централната избирателна комисия (ЦИК) отказа да глоби съпредседателят на ДПС Делян Пеевски за това, че използва в предизборната си кампания националния трибагреник.

Избирателният кодекс изрично забранява гербът и знамето на България, чужди флагове и религиозни символи да бъдат включвани в предизборни агитационни материали.

Въпреки че ДПС разпространява снимка на Пеевски на фона на българското знаме и флага на ЕС, от ЦИК твърдят, че не разпознават цветовете на трибагреника в тях.

В решение на комисията по казуса, цитирано от "Медиапул", се казва, че "не може да бъде направен извод, че използваният в агитационния материал цветови фон, притежава белезите на националното знаме на Република България".

10:17 1.6.2024

Съдът отказа да разгледа жалбата на ПП-ДБ за премахнатите билбордове

Върховният административен съд (ВАС) остави в петък без разглеждане жалбата на ПП-ДБ срещу решението на Централната изборателна комисия (ЦИК) да глоби бившия премиер Николай Денков за билбордовете, на които той е сравнен с Бойко Борисов и Делян Пеевски.

Въпросните плакати с надпис "Какъв искате да е вашият премиер?" бяха заменени с такива, на които лицата на Борисов и Пеевски са премахнати, като са оставени само техните силуети.

Решението на ВАС да остави без разглеждане жалбата на ПП-ДБ означава, че Денков ще трябва да заплати глобата от 5000 лв., наложена му от ЦИК.

В жалбата си срещу билбордовете от ГЕРБ посочваха, че в тях е използван ликът на Борисов "негово знание и съгласие, уронващо престижа и в нарушение на добрите нрави".

10:36 31.5.2024

"Ние ще решаваме". Пеевски каза, че ДПС е готово да управлява

Съпредседателят на ДПС Делян Пеевски направи заявка, че политическата формация е готова да управлява след предсрочните парламентарни изборите на 9 юни. Според последното проучване на "Тренд" от 22 май ДПС е трета политическа сила след ГЕРБ-СДС (26,1%)и ПП-ДБ (15,4%) - с 14,19%.

"Казвам го на висок глас - ние сме готови да управляваме, имаме какво да дадем на България... За да може всички да видят какво е ДПС и какво могат да дадат нашите подготвени кадри", каза той по време на предизборно събитие в Кърджали на 30 май.

Той увери електората си, че "повече никой няма да може да вкара ДПС в ъгъла". По думите му нищо не може да се случи в България без участието на ДПС и "всички останали вече го знаят".

"Ние ще решаваме кой може да управлява, кой може да е премиер, кои да са министри и ще решаваме дали искаме или не искаме да дадем нашата подкрепа", добави Пеевски. Той каза още, че чакат никого да ги кани за каквото и да било и сами ще решават кого да подкрепят.

15:36 30.5.2024

В МВР са постъпили 156 сигнала за изборни нарушения до момента

Десетина дни преди края на предизборната кампания в МВР са постъпили 156 сигнала за изборни нарушения. Това каза в четвъртък вътрешният министър Калин Стоянов.

По думите му броят на сигналите е почти равен с този от предишната предизборна кампания. Около два пъти и половина обаче са се увеличили разследванията.

Според Стоянов това означава, че "българите имат по-голямо доверие на МВР, а и агентурата ни много по-рано е започнала работа по тези казуси".

В края на миналата година проучване на агенция"Алфа Рисърч" показа обратната тенденция - че недоверието към полицията отчетливо доминира над доверието (35% отрицателни срещу 22% положителни нагласи и 43%, които нямат нито положителна, нито отрицателна оценка за работата на полицията).

11:10 30.5.2024

"С наши гласове Борисов няма да стане премиер". Иванов изключи управление с ДПС

Съпредседателят на "Демократична България" Христо Иванов излезе с позиция от името на своята партия - "Да, България", в която заяви, че няма да подкрепят Бойко Борисов за премиер. Такава заявка направиха по-рано от ГЕРБ, в коментар за бъдещото правителство след изборите на 9 юни.

"Ние заедно с ДПС и с Делян Пеевски в управление няма да участваме. С наши гласове Борисов няма да стане премиер. Няма да подкрепим връщане на модела на постната пица", се казва в изявлението, публикувано във Фейсбук.

Иванов добавя, че в опозиция ще се чувстват изключително комфортно, но това ще бъде много лошо за България, "защото Путин отново отправя намеци за използване на ядрено оръжие" и "може да се окаже, че целта на много играчи е да стигнем до въпроса за президентска република".

Той отбелязва, че предлагат пакет от реформи по темите правосъдие, служби, регулатори, борба с корупцията, които предлагаха в меморандум през февруари при общото си управление с ГЕРБ-СДС. Ще търсят мнозинства с всеки, който е готов да разговаря за тези реформи, като изключват ДПС, защото Пеевски е заявил, че няма да позволи "да се пипат правосъдието и службите, защото те са си негови бащиния". Според Иванов алтернативата е да "потопим ДПС". "Знаете ли денят, в който Делян Пеевски има 15 депутата, какъв ден е? Изключително светъл ден за българската демокрация", завършва Иванов.

09:27 29.5.2024

ПП-ДБ обжалва решението на ЦИК за сваляне на билбордове. Денков призова Борисов на дебат

От коалиция „Продължаваме промяната – Демократична България“ (ПП-ДБ) и кандидатът за депутат Николай Денков обжалват пред Върховния административен съд решението на ЦИК да бъдат свалени нейни билбордове, съобщиха от формацията във вторник.

В понеделник ЦИК разпореди на областните управители на София и Пловдив да премахнат билбордовете с надпис "Какъв искате да бъде вашият премиер" със снимка на бившия премиер Денков до тези на лидерите на ГЕРБ и ДПС Бойко Борисов и Делян Пеевски.

Според ПП-ДБ решението на ЦИК е прието в противоречие със закона, без мотиви и не е ясно как са засегнати „добрите нрави, честта и доброто име на кандидатите“ в агитационен материал. Освен това, според коалицията, остава неясно как точно Денков е бил определен като извършител на нарушението. От ЦИК съобщиха, че той ще бъде глобен, но предстои да бъде издадено наказателно постановление, с което да бъде определен размерът на санкцията.

Междувременно от ПП-ДБ публикуваха видеообръщение на Денков, в което той призовава Борисов на дебат. "Разбрах, че Борисов се е разсърдил за един плакат. Защо? Не знам. За да няма сърдити, каня го на публичен дебат по някоя от обществените телевизии", казва той в записа. "И двамата сме били премиери, и двамата сега сме кандидати... нека хората да видят и сами да преценят".

22:00 28.5.2024

Предизборна кампания е - по билбордове и плакати се виждат лица на партийни лидери и кандидати за депутати. В един от тях обаче ЦИК видя нещо нередно. Какъв е проблемът?

18:36 28.5.2024

Общо 70 сътрудници на Държавна сигурност (ДС) и разузнавателните служби на Българската народна армия (БНА) по време на комунистическата власт фигурират в листите за депутати за 50-то Народно събрание. 9 са кандидати за европейския вот, който ще се проведе заедно с парламентарния на 9 юни. Те са издигнати от 20 партии и коалиции.

Заредете още

Форум

XS
SM
MD
LG