Връзки за достъпност

Извънредни новини
Камелия Нейкова, председателка на ЦИК.
Камелия Нейкова, председателка на ЦИК.

Кампанията: Всичко е наред с машинното гласуване, каза председателката на ЦИК

След като през март ГЕРБ и ПП-ДБ не постигнаха съгласие за ротация, партиите не успяха да сформират ново редовно правителство. Така се стигна до шести поредни парламентарни избори за страната през последните три години.

Президентът Румен Радев назначи служебно правителство начело с премиера Димитър Главчев, което да организира провеждането на предстоящия вот. Той ще се състои на 9 юни и ще бъде „две в едно“, като българските избиратели ще могат да гласуват за:

  • Български парламент
  • Европейски парламент
10:34 10.5.2024

Централната избирателна комисия (ЦИК) изтегли номерата на партиите и коалициите в бюлетините за гласуване на изборите „2 в 1“, които предстоят на 9 юни. Тук може да научите коя политическа сила под кой номер ще бъде в бюлетината.

10:32 10.5.2024

Тук събрахме имената на водачите на всичките 31 листи на партиите и коалициите с шанс да влязат в парламента, според публикуваните проучвания. Това са ГЕРБ-СДС, "Продължаваме промяната-Демократична България", ДПС, "Възраждане", БСП и "Има такъв народ".

17:13 9.5.2024

Резултатите от изборите вероятно ще се забавят, предупреди Главчев

Официалните резултати от изборите на 9 юни вероятно ще се забавят. Това съобщи служебният министър-председател Димитър Главчев в четвъртък, повече от месец преди вота "2 в 1" за български и европейски парламент.

По думите му причината за вероятното забавяне е, че в изборните протоколи ще бъдат обработени три пъти повече числа, отколкото на предишните избори, а броят на районните избирателни комисии е останал същият. Той каза и че съобщава това сега, за да няма съмнения, че "нещо се прави "на тъмно".

"Нека да не се нагнетява напрежението, че се бавят резултатите заради някакви други практики", каза той.

Служебният кабинет беше назначен от президента Румен Радев през април. Неговата основна задача е да организира и проведе честни и прозрачни избори.

17:13 9.5.2024

На 9 юни България гласува на парламентарни и европейски избори. Дотук се стигна, след като ГЕРБ и "Продължаваме промяната-Демократична България" не успяха да се договорят за ротация, а впоследствие партиите не успяха да сформират нов редовен кабинет.

Президентът Румен Радев насрочи предсрочни избори на същата дата, определена и за изборите за Европейски парламент. В този блог следим всичко най-важно по време на кампанията за двата вота, която започва на 10 май.

Форум

XS
SM
MD
LG