Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Там е зарито кучето". Ще се яви ли изобщо ДПС на изборите


Колаж със снимки на съпредседателите на ДПС Джевдет Чакъров (вляво) и Делян Пеевски на фона на почетния председател Ахмед Доган
Колаж със снимки на съпредседателите на ДПС Джевдет Чакъров (вляво) и Делян Пеевски на фона на почетния председател Ахмед Доган

От 35 години насам няма парламент, в който ДПС не участва. Сега обаче за тях има риск, макар и минимален. След разрива между Доган и Пеевски не се знае как точно партията ще се яви на предстоящите избори. С колко листи? Под кое име? С кой председател? С кампания къде?

Движението за права и свободи (ДПС) е вечната партия в съвременната българска политика. Тя участва във всички избори от създаването си през 1990 г. и във всички парламенти след това. За повече от три десетилетия в движението е имало вътрешни конфликти, но нито един не е довеждал до наистина сериозен трус.

Досега.

В началото на юли в ДПС назря конфликт между почетния председател и основател на партията Ахмед Доган и един от сегашните съпредседатели Делян Пеевски. Разривът доведе до разцепване на парламентарната група, а и на партията на два кръга - ДПС-Доган и ДПС-Пеевски.

Това се случи малко след изборите за парламент, които донесоха на ДПС рекордните от 1990 г. 47 депутати. 25-има от тях, заели страната на Доган, бяха изключени от групата или напуснаха. Депутатите на Пеевски останаха 22-ма.

Част от ДПС-Доган стана и другият съпредседател на партията - Джевдет Чакъров. Той и Пеевски представляват партията „заедно и поотделно“, т.е. имат еднакви лидерски права.

Това е важно, защото от председателя на ДПС зависят листите с кандидати за депутати на избори.

В идеалния за ДПС случай конфликтът щеше да се е разрешил преди следващите избори. Всяка нестабилност в една партия може сериозно да намали изборния ѝ резултат или дори да ѝ попречи да участва във вота.

Разривът обаче все така продължава, а новите избори наближават.

До тях се стигна, след като сегашният парламент не успя да излъчи редовно правителство. Вотът ще бъде на 20 октомври и ДПС има едва около месец да реши как изобщо ще се яви на него преди началото на предизборната кампания през септември. Има доста варианти за това:

  • Пеевски и Чакъров да се надпреварват кой ще регистрира партията за изборите, а после загубилият да оспорва решението;
  • едно от двете крила да се яви на вота с друга партия мандатоносител;
  • да се споразумеят;
  • да свикат национална конференция за изключване на един от двамата лидери;
  • изобщо да не се явят.

„За момента това е доста неясен въпрос“, каза за Свободна Европа политологът и специалист по избори Даниел Стефанов.

„Изглежда, че ДПС ще отиде на вота с двете крила все още в партията“, добави той.

Как точно ще стане това?

Какво значи „заедно и поотделно“

Пеевски и Чакъров бяха избрани за лидери на ДПС на националната конференция на движението, която се проведе на 24 февруари 2024 г. Тази двойна лидерска формула беше предложена лично от Доган.

Решението от конференцията беше вписано в съда чак през май. В него пише, че двамата нови съпредседатели представляват ДПС „заедно и поотделно“.

Това е често срещана формулировка. Означава, че когато има двама или повече лидери на една организация, всеки от тях може да я представлява сам, без да е нужно едновременното съгласие на другия.

Така Пеевски и Чакъров имат еднакви права да представляват партията. Този факт носи най-голяма неяснота за предстоящите избори, защото дава една и съща власт на двама души, които очаквано ще взимат противоположни решения.

Надпревара за регистрацията

Според Даниел Стефанов ДПС най-вероятно ще се яви като едно цяло на изборите, но ще има вътрешна надпревара кой пръв ще регистрира партията и нейните кандидатски листи.

При двама равнопоставени лидери тук ще важи принципът „първият по време е първият по право“.

За да участва в избори, една партия първо трябва да се регистрира в Централната избирателна комисия (ЦИК). След това регистрира листи с кандидати в отделните избирателни райони, които са общо 31. Моментът с листите е ключов, защото именно от тях се определя съставът на бъдещата парламентарна група.

Който регистрира партията, той ще регистрира и кандидатските листи.
Екатерина Михайлова

„Който регистрира партията, той ще регистрира и кандидатските листи. Там е зарито кучето“, каза за Свободна Европа конституционалистката проф. Екатерина Михайлова от Новия български университет.

За тази цел на комисията трябва да се представи предложение от ръководството на партията, което е компетентно да го направи съгласно устава. А уставът на ДПС казва, че компетентният орган за утвърждаване на кандидатските листи за депутати е нейният председател.

Когато има съпредседатели, които представляват ДПС „заедно и поотделно“, всеки от двамата може да го направи. Така излиза, че Пеевски може да вземе решение, което после Чакъров да отмени - и обратното.

„Може да се стигне до много сложна игра“, каза Стефанов.

„Първо ще се надпреварват по време, след това може да има опити за промяна на вече регистрирани листи, а накрая да се атакуват и в съда“, добави той.

Решенията на ЦИК се обжалват пред Върховния административен съд (ВАС). Там едното или другото крило на ДПС може да оспорва дали решението за регистрация е взето от компетентния орган на партията и т.н.

Решенията на съда, свързани с избори, се взимат в много по-кратък срок от другите и процесът може да приключи преди изборния ден.

Но освен разпределението на силите вътре в партията, важно е какво става и в ЦИК, и във ВАС. Настоящата ЦИК се смята за доминирана от ГЕРБ и ДПС, но не е известно излъчените от ДПС представители в нея на чия страна са - на Доган или на Пеевски. За председателя на ВАС Георги Чолаков пък се твърди, че е близък до Пеевски.

Вариантът „друга партия“

Ако ДПС-Доган или ДПС-Пеевски не успее да регистрира партията за изборите и не иска да участва във вота заедно с другото крило, може да се яви в коалиция или да ползва регистрацията на друга партия.

Журналистът от регионалната медия „24 Родопи“ Илхан Андай се позова на информация от свои източници, че не е изключено хората на Доган да се явят на изборите в коалиция с друга партия.

В началото на конфликта пък имаше намеци от приближени до Пеевски, че той се готви да създаде нова формация. За момента това не се е случило.

Стефанов обаче се съмнява, че някое от крилата на ДПС ще прибегне до варианта за друг мандатоносител, защото големият актив и на двете е марката ДПС.

Всеки, който напусне партията, най-вероятно ще загуби гласовете, които обикновено печели ДПС.
Даниел Стефанов

„Това е особената връзка с техните избиратели, която е предимно на етническа основа. Всеки, който напусне партията, най-вероятно ще загуби тази връзка и гласовете, които обикновено печели ДПС“, добави политологът.

За ДПС гласуват предимно български турци и мюсюлмани, тъй като основаването ѝ се смята за реакция на т.нар. „възродителен процес“ - принудителното преименуване и прогонване на стотици хиляди турци от България при комунистическия режим (1984-1989).

Да си разделят България

Друга хипотеза за участието на ДПС в изборите е двете крила „да си разделят България по някаква логика“ - т.е. да се разберат помежду си кой в кой район да сложи свои хора в кандидатската листа.

„Нивото на противопоставяне, което виждаме в момента, едва ли ще позволи такава договорка“, каза обаче Стефанов.

Конференцията невъзможна

Още от началото на конфликта в ДПС се обсъжда вариантът да бъде свикана нова национална конференция, която да промени лидерството - например да отстрани Пеевски или Чакъров. Конференция може да се свика от всеки един от двамата или пък от Централния съвет - т.нар. широко ръководство на ДПС.

Неговият членски състав е неизвестен. Разпределението на силите в конфликта между Доган и Пеевски - засега също.

Освен това няма време за свикване на национална конференция и регистриране на нейните решения от съда преди изборите заради дългите срокове около организирането ѝ, каквито изисква и Законът за политическите партии.

„За мен е невъзможно да има такъв изход преди вота“, каза Стефанов.

Освен Централният съвет, другият основен орган на партията е тясното ѝ ръководство - Централното оперативно бюро. Неговите членове са известни и са почти по равно разпределени между Доган и Пеевски с известен превес на членовете, приближени до почетния председател.

Кой ще надделее

„ДПС е непрозрачна партия и много малко хора имат представа какви са позициите на двете крила“, каза Стефанов. Въпреки това той предполага, че крилото на Доган има по-голям шанс да надделее в изборите.

Изборите ще са само още една сцена, на която ще се разиграе борбата за надмощие вътре в партията

Залогът обаче не е само сегашният вот - седмият пореден за последните три години. При ДПС изборите ще са само още една сцена, на която ще се разиграе борбата за надмощие вътре в партията.

Според Стефанов изборите няма да сложат край на тази битка. Решението какво ще става в партията все пак трябва да се вземе от национална конференция, където най-ясно ще проличи подкрепата за Пеевски и за Доган.

Нейните решения ще зависят от това кое крило колко от местните структури на партията контролира, а това също е неизвестно за момента.

Може ли ДПС да не се яви на изборите

В краен случай, ако процесите по оспорване на решенията на единия или другия лидер на ДПС продължат твърде дълго, има риск ДПС изобщо да не може да се регистрира за участие в изборите.

Стефанов смята този вариант за много малко вероятен. По думите му той не е полезен за никоя от двете страни и на практика би означавало край на партията, която е важен фактор в българския парламент от близо 35 години.

  • 16x9 Image

    Катерина Василева

    Катерина Василева е журналистка в Свободна Европа от 2023 година. Завършила е "Политология" в СУ "Св. Климент Охридски". Интересува се от социални и политически теми, култура, медийна грамотност и права на жените.

Форум

XS
SM
MD
LG