Връзки за достъпност

Извънредни новини

ДПС в Шумен. Как едно предприятие ще решава спора "Пеевски или Доган"


От ляво надясно: Акиф Акифов, Икбал Ахмедов и Хаким Рафи в село Венец, област Шумен.
От ляво надясно: Акиф Акифов, Икбал Ахмедов и Хаким Рафи в село Венец, област Шумен.

ДПС се цепи, но въпросът е как. Не точно така, както изглежда от София. В някои райони ДПС-Пеевски воюва за контрол на големите предприятия. Чрез тях може да управлява гласовете на хората, за които няма друг източник на работа. В това му помагат ту държавата, ту ГЕРБ. Вижте примера с Шумен.

В неделя десетина мъже са насядали по каменния парапет за традиционното си сутрешно кафе. Стиснали са картонените чашки от близкия автомат, пушат и нищят живота - точно пред кметството на село Венец.

Иначе по улиците почти не се мяркат хора, макар че селото е общински център на район с около 6000 жители. Намираме се в Делиормана, в северната част на Шуменска област.

Кметът, хлябът, ножът. Корпоративната зависимост в едно село
please wait

No media source currently available

0:00 0:04:35 0:00

„То не останаха хора във Венец, кого да видиш по улиците? Тук заплатите са 900-1000 лева, и то за който има работа. Как да се оправят с тези пари!“ - ядосват се двама-трима от мъжете, които се престрашават да говорят с журналисти. Останалите набързо се разотиват. Така става навсякъде в района, щом се появи репортер.

На последните парламентарни избори на 9 юни ДПС беше първа политическа сила в Шуменска област и получи 33,5 % (15 861 гласа). На втора позиция беше ГЕРБ-СДС с 19,59 % (9 276 гласа).

В тази поредност бяха и резултатите от предишните избори.

Двете водещи партии неофициално си разпределят "сферите на влияние" в делиорманските общини, а и не само в тях.

Един от примерите е точно село Венец. На последните местни избори ГЕРБ не издигнаха свой кандидат за кмет и оставиха кметицата на ДПС Нехрибан Ахмедова (ДПС) да се състезава сама със себе си.

Селата и "мастодонтът"

Във Венец не е „здравословно“ да говориш пред медии, освен ако не хвалиш двамата най-големи и почти единствени работодатели - местната кметица, която управлява общината вече пети мандат и фамилията на Бейзат Яхя, бивш шеф на могъщото Североизточно държавно предприятие (СИДП).

На тази компания ѝ викат "мастодонт", но тя е не просто голяма. Който я управлява, управлява и гласовете на работниците по време на избори, а също и гласовете на техните семейства. Също и гласовете на тези, които биха искали да си намерят работа.

Когато кметът е и шефът
please wait

No media source currently available

0:00 0:04:18 0:00

Това означава, че от ръководството на предприятието може да зависи и местният изход от разкола на ДПС между Пеевски и Доган.

В момента общинските структури подкрепят Доган, а областното ръководство е между два стола - подкрепя хем Доган, хем хора на Пеевски.

Има и трети играч - ГЕРБ. Тази партия държа предприятието, докато беше на власт.

Има и четвърто действащо лице - държавата. Ръководството на СИДП се назначава от земеделския министър. Който и да е той, винаги са се назначавали хора, близки до управляващата партия.

Има и съвсем скорошна новина - в разгара на разкола в ДПС служебният земеделски министър смени цялото ръководство на СИДП, като назначи на шефското място бивш депутат от ГЕРБ.

Ето малко детайли за тази история.

Едно предприятие, една фамилия

СИДП оперира с милиони левове и обхваща 18 горски и ловни стопанства в 4 области в Североизтока - Шумен, Варна, Търговище и Добрич.

Предприятието реализира годишни приходи от 63,3 млн. лв., а по щат в него работят 991 души, гласи последният публикуван доклад за дейността на СИДП. Той е за 2022 г.

Средната заплата на администрацията в СИДП през 2022 г. е била 3 075 лв., а на заетите в стопанската дейност – 2 395 лв. Това са високи възнаграждения за двете най-малки и бедни шуменски общини Венец и Никола Козлево, в които работа има само в кметството, в Горското стопанство и на полето.

По данни на КНСБ едно тричленно семейство има нужда от поне 2615 лв. на месец. Но по селата много често хората изкарват под 1000 лева, ако работят.

Бейзат Яхя, който доскоро беше шеф на СИДП, е познат като един от най-близките хора на Бойко Борисов в региона. Той беше преводач на бившия премиер при срещата му с Ердоган през юли 2021 г.

Преди дни синът на Яхя, Илтер Бейзатов, зае мястото на баща си като председател на Управителния съвет на СИДП. Назначението му стана в момент, в който бащата е разследван от прокуратурата по обвинение в пране на пари. Прокурорите смятат, че парите са получени от сделки, направени докато Яхя е бил шеф на директорския борд на СИДП, става ясно от публикация на сайта "За истината". Те са събрали достатъчно доказателства срещу Яхя, съобщи Окръжната прокуратура във Варна за информационния сайт Радиан.

Що се отнася до сина Илтер Бейзатов, който е новият председател на Управителния съвет, досега той беше депутат от ГЕРБ в няколко парламента и регистрираше рекордни лични преференции в Делиормана. На последните избори той остана извън Народното събрание. Тогава партията на Борисов успя да вземе само един мандат в Шумен. Месец по-късно Бейзатов изненадващо беше назначен за шеф на борда на СИДП, а заедно с това беше сменено и цялото ръководство на горското предприятие.

По информация, публикувана на сайта на СИДП, директорът на предприятието е получавал в края на 2023 г. месечна заплата в размер на 17 200 лв., а двамата членове на борда са се подписвали срещу 8 600 лв. месечно.

„Готвят се за избори“ – беше първата реакция на работещи в горските стопанства. Тези смени съвпадат по време с разкола в ДПС и затова е важно кое крило от ДПС ще овладее ръководството на предприятието.

ГЕРБ и районът

Във Венец, където само трима души се съгласиха да говорят, се намира любимото на Борисов ловно стопанство „Паламара“. То беше неофициален център на властта при правителствата на ГЕРБ, а домакин на затворените срещи в ловната хижа беше Бейзат Яхя.

В съседната община Никола Козлево пък има горски участък, който обхваща над 120 000 декара гори, включително и част от „Паламара“.

„Няма да намериш жив горски, който да застане пред теб с името си, защото който приказва, си заминава", казва бивш началник от системата, който иска да остане анонимен.

Заварваме пусто село Никола Козлево. То е такова дори в делничен ден, макар че също е център на община с около 6 000 жители. „Такова мъртвило е всеки ден“, казват възрастни жени, седнали на кафе пред единственото заведение на площада. Това е местното „сити“ – там са общината, читалището, училището, полицейският участък и хранителният магазин на най-богатата местна фамилия. Долу-горе това са и основните работодатели в Козлевско.

Венец и Никола Козлево са двете най-малки и бедни общини в Шуменска област. Те са съставени само от села и са с преобладаващо етническо турско население – 87 % от жителите на Венец и почти 50 % от жителите на Никола Козлево.

„Младите се изселват в големите градове и в чужбина, все по-малко оставаме тук, но като няма работа, кой да остане“, коментират жените. Сред тях е Елена*, която е запозната с проблема от първо лице – вече трета година не може да си намери работа, тъй като е "на 50+". Тя определя това като нехаресвана възраст.

В тази ситуация местният горски участък е едно от най-желаните места за работа, но то е почти недостижимо. В Козлево има шестима горски стражари, всеки от които отговаря за над 20 000 декара гори. „Голяма е площта, но се справяме“, обяснява лаконично Иван*, един от горските. И дава за пример съседното ловно стопанство „Паламара“, в което са назначени над 100 души.

Макар че имат проблеми с бракониерските сечи, горските от Никола Козлево дори не си помислят за друга работа. „То в цялата община няма къде да се работи“, признава Петър*, дългогодишен стражар. Основната му заплата е 1 600 лв., начисляват му и клас за прослужено време. Казва, че възнаграждението не е лошо на фона на масовата безработица, пък и работят около родните си села. Наясно е, че ако го уволнят, ще трябва да хване пътя към големите градове и да изостави дома си, като много свои съседи.

Смяна на шефове. Зависимост от партиите

Горските следят с притеснение непрекъснатите директорски смени в СИДП. На 11 юли със заповед на служебния земеделски министър Георги Тахов беше направена поголовна смяна по върховете на СИДП.

Беше освободен председателят на Управителния съвет Александър Арамов, номинация на „Продължаваме промяната“, който престоя начело на борда по-малко от 7 месеца. Точно на негово място беше назначен синът на Яхя - Илтер Бейзатов.

В същия ден беше сменен и оперативният директор на СИДП инж. Петър Ганев, който пък се беше задържал на този пост по-малко от два месеца. Сега за директор на СИДП е назначен Ивелин Тодоров.

Според хора от системата Тодоров е от „квотата“ на ДПС–Пеевски, а Бейзатов е от "квотата" на ГЕРБ. Така огромното Североизточно предприятие отново е върнато в ръцете на ДПС и ГЕРБ от служебния земеделски министър.

„Все едно, че последните 3 години не сме ги живяли, всичко си е пак същото, както си беше, и горското си е пак на Бейзат“, коментират Илия и Марин*, служители от системата.

Интересна е и третата смяна в Управителния съвет на СИДП. За член на борда е назначена Айсел Мустафова, която според запознати, е роднина на кмета на Върбица Мердин Байрям (ДПС).

Овладявайки горския мастодонт, ДПС и ГЕРБ получават огромно влияние за поредните предсорчни избори, защото Североизточното предприятие, със своите близо хиляда работници и свързаните с тях семейства, може да бъде безотказна машина за контролиран вот. На фона на откритата война в ДПС обаче, големият въпрос е коя фракция всъщност управлява СИДП - на почетния председател Ахмед Доган или на санкционирания по глобалния закон „Магнитски“ Делян Пеевски.

Влиянието на Пеевски в региона не е за подценяване, но нека видим първо какво е отношението към Доган.

Старите редови депесари в Делиормана са верни на Доган. Те са преживели насилственото преименуване, наречено "Възродителен процес", и за тях ДПС е кауза, а Доган - знаме.

„Делиорманът е ДПС, а ДПС е Доган“, казват по този повод мъжете, които срещаме във Венец на каменния бордюр. Тяхната партийна организация, както и повечето общински структури на ДПС в Шуменско, заявиха безусловна подкрепа за Доган.

Но се оказа, че мнението на редовите депесари се разминава с това на областното партийно ръководство. Докато общинските структури дават пълна подкрепа за Доган, включително за поисканите от него оставки, областният съвет на ДПС-Шумен излезе с двусмислена декларация, в която подкрепят както Доган, така и близкия до Пеевски шуменски депутат Хамид Хамид.

Пътят към парламента: "Мараба". ДПС в област Шумен
please wait

No media source currently available

0:00 0:04:41 0:00

Областното ръководство на ДПС е доминирано от организацията в Каолиново, която е твърдо зад Хамид. Силни са също и онези общински кметове на ДПС, които пък бяха на срещата с Пеевски, на която той обяви „новото начало“ в ДПС.

На снимките, които бяха публикувани след срещата, плътно до Пеевски бяха кметицата на Венец Нехрибан Ахмедова и кметът на Каолиново Нида Ахмедов, а зад тях стояха кметът на Върбица Мердин Байрям и кметът на Никола Козлево Исмаил Ибрям.

Делян Пеевски (в средата) след срещата си с общински кметове от Шуменска област, 29 юни 2024 г. До Пеевски е кметицата на Венец Нехрибан Ахмедова.
Делян Пеевски (в средата) след срещата си с общински кметове от Шуменска област, 29 юни 2024 г. До Пеевски е кметицата на Венец Нехрибан Ахмедова.

Засега областният съвет и редовите депесари в Делиормана не са влезли в челен сблъсък, но това „ослушване“ няма да продължи дълго.

„Възможно най-бързо трябва да се свика Централен съвет, за да си вземе Доган цялата организация и да си правим листите. Иначе Пеевски ще нареди депутатските листи, това е неговата цел и той затова има интерес от бързи избори“, коментира общинският председател на ДПС в Никола Козлево Турхан Каракаш.

Неговата организация беше първата в региона, която изрази публична подкрепа за Доган, докато областният съвет мълчеше. Каракаш, заедно с колегата си от Нови пазар, бяха и единствените представители на ДПС – Шумен в София, където в петък се срещнаха верните на Доган активисти. Никой от ръководството на областния съвет не е участвал, каза Каракаш.

Тази тиха война в ДПС - Шумен прави още по-ценни управленските позиции в Североизточното предприятие. Ако хората на Пеевски овладеят две от трите места в директорския борд, това може да им осигури много контролирани гласове.

На последните парламентарни избори на 9 юни ДПС беше първа политическа сила в Шуменска област и получи 33,5 % (15 861 гласа).

На втора позиция беше ГЕРБ-СДС с 19,59 % (9 276 гласа). На предишните избори отново ДПС и ГЕРБ бяха първа и втора сила в Шуменско.

Говорейки за това, че изборите наесен са все по-сигурни, мъжете във Венец казват, че вече не се интересуват от политика и не искат да гласуват.

„Който и да влезе в парламента, България няма да се оправи! Всеки гледа да краде, никой не мисли за народа“, ядосват се мъжете. Сърдити са, че никой не ги пита какви мизерни заплати получават и как гледат семейства с тях: „Какво ще ми говорят за партии! Да отидат те да събират чушки по цял ден за 800 лв. и да видят как се издържат деца с тия пари“. Мъжете в един глас се заканват: Няма да им гласуваме! Не ни интересуват вече политиците!

Колкото повече расте броят на хората с такива нагласи, толкова по-голяма тежест ще има контролираният вот. Тази закономерност установиха множество анализатори след последните избори.

Потърсихме за коментар областния председател на ДПС – Шумен Недрет Халил, но той не отговаря по телефона. Активисти на ДПС казват, че не вдига телефона дори на своите съпартийци.

Не отговориха и пресцентровете на СИДП и на Министерството на земеделието, на които преди седмица зададохме въпроси за кадровите смени в Североизточното предприятие.

Самите уволнения и назначения в СИДП са факт, и могат да се видят в Търговския регистър.

* Името е сменено.

Форум

XS
SM
MD
LG