Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Започва битка за марката ДПС". Докъде стига контролът на Доган и Пеевски в партията


Корман Исмаилов
Корман Исмаилов

Разломът в ДПС е факт. В тишината на двата лагера върви преброяване. Една от големите битки ще бъде за името - "Движение за права и свободи". Това е брандът, който повече от 30 години е незаобиколим фактор в българската политика. Пеевски или Доган?

Корман Исмаилов е бивш председател на младежката организация на ДПС. През 2011 г. е изключен от парламентарната група, защото застава зад Касим Дал.

Дал, който е сред основателите и един от най-влиятелните мъже в ДПС по това време, публикува обръщение, в което казва, че каузата ДПС е „отстъпила място на личните каузи за бързото материално обогатяване“. Той нарича Доган „най-успешния проект на Държавна сигурност“ и казва, че „той е бил внедрен от службите в ДПС".

Корман Исмаилов тогава също критикува обръчите от фирми, пита защо не се свиква Централния съвет на партията, говори за сараите на Доган. Той е изключен и от партията за уронване на престижа ѝ.

В "Студио България" на Свободна Европа Генка Шикерова разговаря с Корман Исмаилов за процесите в ДПС.

Най-важното от интервюто

  • "Това, което видяха за пореден път избирателите на ДПС и публиката, е как в парламентарната група едни народни представители и бивши кметове, опитни политици, изведнъж се снишават като пионки. Стават безлични и те са в очакване да видят откъде ще дойде вятърът".
  • "[Пеевски] е проект на Доган. Това е един буквално финансов проект на самия Доган. Това бяха думите [на Доган]".
  • "[Доган и Пеевски] много добре знаят, че ако влязат в остър сблъсък, много ще навредят един на друг. И това донякъде прави нещата да се случват по-бавно. Иначе много бързо щяха да се случат в ущърб на Пеевски".
  • "Ще започне реденето на листите и започва битката за марката ДПС".
  • "Аз мисля, че ако по някакъв начин Доган и Пеевски изчезнат от политическия терен, страшно много кислород и светлина ще влезе в политическите процеси в страната и много неща ще се движат много бързо и спокойно".
  • "В основата на проблема е Доган. Не може той да бъде част от решението. Абсурдно".
  • "Пеевски имаше един шанс, ако наистина въобще си го е помислил, да започне операция „чисти ръце“ в ДПС. Разбира се, първо трябва да мине през себе си, с хората около себе си, за да може да се случи това нещо. Това, макар и комично да звучи, беше възможен път".
  • "Това са двама души, които са борят за престола в ДПС. Нищо повече. И от това зависи тяхното оцеляване. Нищо друго не ги интересува в момента".
  • "Пеевски е опасен за себе си. Пеевски не може с такива средства да постигне нещо добро".
  • "Това ще са пирови победи за тях. За Доган е важно само оцеляването му. Т.е. как да си гарантира старините, недосегаемост. Мисля, че и Пеевски без политическия си крак ще бъде много по-уязвим и няма да постигне амбициите си, които може би има".

Появата на Пеевски

„[Пеевски] е проект на Доган“, каза Корман Исмаилов. По думите му „това е един буквално финансов проект на самия Доган. Това бяха думите [на Доган]“.

Исмаилов разказа, че това са думи на почетния председател на ДПС Ахмед Доган. „Тогава се запечатаха тези думи в съзнанието ми, защото не го бях чувал да говори така по адрес на друг човек. Това беше един разговор на четири очи между нас“, каза Исмаилов.

Официално политическата кариера на Пеевски започва в партията на Симеон Сакскобурготски - НДСВ, в която е от 2001 до 2009 г. Първо е парламентарен секретар на министъра на транспорта Пламен Петров, а след това е назначен за зам.-министър на държавната политика при бедствия и аварии. Министърка е Емел Етем от ДПС. Тогава той е на 25 години, но отговаря за държавния резерв.

Битката за бранда

„[Сега] ще започне реденето на листите и започва битката за марката ДПС“, каза Исмаилов.

ДПС има двама председатели – Пеевски и Джевдет Чакъров. Те могат да представляват партията заедно и по отделно. Но след разцеплението на партията двамата председатели представляват две различни фракции. Така пред ДПС възниква юридически казус, свързан с регистрацията на листите за депутати при евентуални избори.

Преди седмици Доган поиска оставката на Пеевски и още няколко депутати, но до този момент това не се е случило.

Няма информация каква част от структурите са под контрола на Пеевски и каква под контрола на Доган.

„Това, което видяха за пореден път избирателите на ДПС и публиката, е как в парламентарната група едни народни представители и бивши кметове, опитни политици, изведнъж се снишават като пионки. Стават безлични и са в очакване да видят откъде ще дойде вятъра“, каза Исмаилов.

Ще има ли победител

„[Има] двама души, които са борят за престола в ДПС. Нищо повече. И от това зависи тяхното оцеляване. Нищо друго не ги интересува в момента“, каза Исмаилов.

По думите му Пеевски е имал "един шанс, ако наистина въобще си го е помислил, да започне операция „чисти ръце“ в ДПС. "Разбира се, първо трябва да мине през себе си, с хората около себе си, за да може да се случи това нещо. Това, макар и комично да звучи, беше възможен път", допълва още Исмаилов.

Делян Пеевски е санкциониран за корупция от Съединените щати и Великобритания.

Пеевски и поддръжниците му казват, че нямат конфликт с Доган, а проблемът са „деребеите“ в партията. Така те наричат няколко знакови лица във формацията, с които се карат.

Според Исмаилов „Пеевски е опасен за себе си. Пеевски не може с такива средства да постигне нещо добро“. По думите му „това ще са пирови победи за [Пеевски и Доган]. За Доган е важно само оцеляването му. Т.е. как да си гарантира старините, недосегаемост“. Исмаилов каза, че „и Пеевски без политическия си крак ще бъде много по-уязвим и няма да постигне амбициите, които може би има“.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

XS
SM
MD
LG