Връзки за достъпност

Извънредни новини

Хънтър Байдън се призна за виновен за укриване на данъци


Хънтър Байдън, син на президента на САЩ Джо Байдън, напуска федералния съд в Лос Анджелис, Калифорния, САЩ, 5 септември 2024 г.
Хънтър Байдън, син на президента на САЩ Джо Байдън, напуска федералния съд в Лос Анджелис, Калифорния, САЩ, 5 септември 2024 г.

Хънтър Байдън се призна за виновен по дело за укриване на данъци в съд в Лос Анджелис, САЩ, съобщава Ройтерс.

По този начин синът на американския президент Джо Байдън ще си спести нов процес след осъждането му през юни по друго дело за притежание на оръжие и употреба на наркотици.

Тогава Хънтър Байдън пледира невинен както за това, че е излъгал за наркотичната си зависимост, когато е попълвал документи за закупуване на револвер, така и за незаконното притежание на оръжието в рамките на 11 дни. Той твърди, че в този период вече се е лекувал от наркотична зависимост и следователно не е излъгал при попълването на документите.

Сега синът на президента на САЩ беше изправен пред едно обвинение за данъчна измама и две обвинения за подаване на неверни декларации за това, че не е платил данъци в размер на 1,4 млн. долара през последното десетилетие.

Съдията от щата Калифорния определи присъдата да бъде произнесена на 16 декември. Хънтър Байдън е заплашен от до 17 години затвор и до 450 000 долара глоба.

54-годипният бивш адвокат и бизнесмен каза, че е искал да използва така наречения "прецедент на Алфорд" от американското право, който му позволява да приеме присъда, като същевременно обяви, че е невинен. Прокуратурата обаче му е отказала и той се е признал за виновен.

Признаването на вината ще позволи на Хънтър Байдън да избегне публичен процес, на който свидетели могат разкажат злепоставящи го факти, свързани с разгулния му живот, прахосничество и употреба с наркотици.

Американският президент Джо Байдън многократно е казвал, че няма да се възползва от правото да помилва сина си, ако той бъде осъден.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG