Връзки за достъпност

Извънредни новини

Лъжа, наркотици, револвер. Защо синът на Байдън беше осъден в САЩ


Синът на президента на САЩ Джо Байдън Хънтър.
Синът на президента на САЩ Джо Байдън Хънтър.

Синът на президента на САЩ Джо Байдън Хънтър беше признат за виновен по обвинение, че през 2018 г. е прикрил факта, че употребява наркотици, за да си купи огнестрелно оръжие, съобщи Ройтерс. Наказанието му се очаква да бъде произнесено в рамките на следващите четири месеца, а максималният му размер е 25 години затвор.

Новината идва на фона на предизборната кампания в САЩ, която ще изправи Байдън срещу президента между 2017 и 2021 г. Доналд Тръмп. Самият Тръмп беше осъден по множество обвинения, свързани с фалшифициране на документи с цел да прикрие плащането на пари срещу мълчание на порнозвездата Сторми Даниълс преди изборите през 2016 г. Това го превърна в първия президент на САЩ, който е осъден за престъпление.

Хънтър Байдън пледира невинен както за това, че е излъгал за наркотичната си зависимост, когато е попълвал документи за закупуване на револвер, така и за незаконното притежание на оръжието в рамките на 11 дни. Той твърди, че в този период вече се е лекувал от наркотична зависимост и следователно не е излъгал при попълването на документите.

Адвокатът на Хънтър Байдън каза пред съда, че клиентът му отказва да даде показания. По-рано в процеса свидетели описаха дългогодишната борба на Байдън със зависимостта от алкохол и кокаин.

Показания дадоха бившата му съпруга, бивша партньорка, както и неговата бивша снаха. В рамките на процеса бяха показани текстови съобщения, банкови документи, снимки от периода, в който Байдън е закупил оръжието си, които според прокурорите доказват, че тогава той е бил силно пристрастен към наркотиците и е фалшифицирал документите, в които е закупил оръжие.

В свое изявление Байдън каза, че е разочарован от крайния резултат, но „благодарен“ заради любовта и подкрепата от семейството и приятелите си.

Световните медии коментират, че макар че максималното наказание за провиненията на Байдън е 25 години, се очаква то да бъде значително по-малко – в рамките на няколко месеца.

Преди произнасянето на присъдата Байдън каза, че няма да помилва сина си, в случай, че той бъде осъден.

Срещу Хънтър Байдън има заведено и още едно дело от специалния прокурор Дейвис Уайс, който беше назначен от Тръмп. То се фокусираше върху данъчни измами в периода 2016 – 2019 г., когато синът на настоящия президент на САЩ не е платил 1,4 млн. долара, въпреки че в същото време е харчил стотици хиляди долари за наркотици, луксозни стоки и проститутки. Хънтър Байдън пледира невинен и по това обвинение, а то се очаква да започне на 5 септември, само седмици преди изборите.

Джо Байдън и Доналд Тръмп се борят за втория си мандат в Белия дом. Проучванията показват, че двамата събират приблизително еднаква подкрепа по-малко от 5 месеца преди вота.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG