Връзки за достъпност

Извънредни новини

Тръмп се появи с превързано ухо на конгреса на републиканците. Предложи Джей Ди Ванс за вицепрезидент


Доналд Тръмп и Джей Ди Ванс по време на конгреса на Републиканската партия в понеделник
Доналд Тръмп и Джей Ди Ванс по време на конгреса на Републиканската партия в понеделник

Доналд Тръмп беше официално номиниран за кандидат за президент на Републиканската партия. Това се случи по време на националния конгрес на партията, който започна в понеделник в Милуоки, щата Уисконсин.

По време на събитието Тръмп се появи за пръв път след неуспешния опит за покушението му през уикенда. В събота по време на предизборен митинг в Пенсилвания той беше улучен с куршум в дясното ухо. Бившият президент се отърва само с леко нараняване и след няколко часа в болница се прибра в дома си.

Джей Ди Ванс е издигнат за вицепрезидент на Тръмп

По време на първия ден на събитието делегатите на партията формално потвърдиха кандидатурата на Тръмп. Голямата новина беше свързана с обявяването на неговата номинация за вицепрезидент – сенаторът от Охайо Джей Ди Ванс.

Преди 8 години 39-годишният политик е твърд противник и критик на Тръмп, когото нарича „идиот“ и сравнява с Адолф Хитлер. В последните години обаче в позициите му настъпва обрат и той става един от най-твърдите привърженици на кандидата на републиканците.

Ванс споделя политическите възгледи на Тръмп за изолационизъм, както и тези за икономиката, които често са определяни за популистки. Ванс е и срещу военната подкрепа за Украйна.

На мен наистина не ми пука какво ще се случи с Украйна

„Трябва да съм честен с вас, на мен наистина не ми пука какво ще се случи с Украйна“, каза Ванс през февруари 2022 г., дни след началото на непридизвиканата руска инвазия.

В събота, минути след стрелбата срещу Тръмп, Ванс обвини Джо Байдън за инцидента заради острата реторика на настоящия президент срещу Тръмп.

В понеделник двамата кандидати се появиха пред екзалтираните си съпартийци и получиха тяхната подкрепа. Тръмп носеше превръзка на дясното си ухо, сложена на мястото, където беше уцелен от куршум. И двамата се очаква да говорят пред делегатите на конгреса в следващите дни.

Атентатът, Украйна и критиките срещу демократите

Самият атентат беше поставен на фокус от няколко от говорителите по време на първия ден на събитието. Те похвалиха Тръмп за куража му и благодариха на Бог, който според тях е запазил живота на бившия президент.

Макар че в дните между атентата и конгреса редица републиканци намекваха, че реториката ще бъде променена и ще се говори за по-голямо обединение на нацията, няколко от говорителите директно нападнаха демократическата партия и Байдън и ги обвиниха за състоянието на икономиката, войната в Украйна и влошаването на мира в глобален план.

Байдън провокира, да провокира, руснаците да нападнат Украйна с говоренето за разширяване на НАТО

По време на събитието бяха хвърлени и обвинения срещу Байдън и демократите за изпратената многомилиардна помощ за Украйна. Големият инвеститор в технологични бизнеси Дейвид Сакс каза, че Байдън „провокира руснаците да нападнат Украйна с говоренето за разширяване на НАТО“.

Това е повтаряне на една от фалшивите тези, с които Владимир Путин оправда непредизвиканото нападение срещу Украйна. Всъщност вследствие на инвазията към НАТО се присъединиха две нови страни членки в лицето на Швеция и Финландия. Последната дели стотици километри граница с Русия.

Впечатление направи и фокусът на говорителите върху най-бедните американци и по-конкретно върху тъмнокожите от предградията на големите мегаполиси. Според републиканците за тях ситуацията се е влошила драстично и те са били изоставени от настоящата администрация.

Какво се очаква в следващите дни

Конгресът на републиканците ще продължава до 18 юли. Очаква се на него през следващите дни да бъде дискутирана политическата програма, която Тръмп и екипът му ще предложат за следващия мандат. Тя вече беше публикувана преди дни, но се очаква да бъде обсъдена детайлно и в крайна сметка одобрена.

Освен по отношение на икономическата политика, се очаква основно внимание да бъде обърнато върху борбата с престъпността, миграцията по южната граница с Мексико, както и промяната на външната политика.

Основна глава е свързана и с правото на аборт – тема, по която републиканци и демократи остро се противопоставят. Според заложеното в програмата на Тръмп въпросът за абортите трябва да се решава поотделно от всеки щат.

Това означава потенциално намаляването на финансирането и контрола на федерално ниво, което ще затрудни значително ситуацията за жени в щатите с консервативно управление, в кото има частична или пълна забрана на абортите.

Самата програма няма обвързващ характер и Тръмп и екипът му могат да променят всичко по нея, ако спечелят властта през ноември.

Партийните конгреси често се превръщат във формално потвърждение на вече взети на политическо ниво решения като номинацията на кандидати. Те обаче позволяват на двете основни партии – Републиканската и Демократическата, да покажат част от водещите си политици, както и да използват четирите дни за непрестанно представяне на твърденията и мненията си, които медиите отразяват като основно събитие.

Изборът на Милоуки е важен от гледна точка на това, че Уисконсин се очаква да бъде един колебаещите се щати по време на изборите през ноември. Щатът носи 10 от всички 535 електорски гласа, излъчени от 50-те щати.

Конгресът на републиканците се провежда в момент, в който Демократическата партия не е единна зад потенциалния си кандидат в лицето на настоящия президент Джо Байдън. Той получи множество критики, свързани със здравословното му състояние.

Заради серия от гафове и слабо представяне на първия предизборен дебат, под съмнение беше поставена възможността му да изпълнява функциите на държавен глава. Конгресът на демократите предстои да се проведе в средата на август.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

XS
SM
MD
LG