Връзки за достъпност

Извънредни новини

Ето ги президентите на САЩ, срещу които е имало покушения


Доналд Тръмп в момента на извеждането му от сцената в Бътлър, Пенсилвания. Вероятният кандидат на републиканците за президент беше уцелен в ухото.
Доналд Тръмп в момента на извеждането му от сцената в Бътлър, Пенсилвания. Вероятният кандидат на републиканците за президент беше уцелен в ухото.

Неуспешният атентат срещу Доналд Тръмп шокира милиони, но в САЩ това се е случвало и преди. Общо четирима държавни глави са били убити по време на мандатите си, а много са оцелели след такива опити за убийство.

Ето някои от най-известните случаи.

Убийствата на Линкълн, Гарфийлд, МакКинли и Кенеди

Първият случай е от 14 април 1865. На Разпети петък в театър във Вашингтон актьорът и привърженик на Конфедерацията Джон Уилкс Буут се промъква в ложата на президента Ейбрахам Линкълн и го прострелва в главата. След няколко часа Линкълн умира.

Тогава Буут разработва план и за убийството на вицепрезидента Андрю Джонсън и държавният секретар Уилиям Сюърд, но плановете му се провалят, а самият той е убит при опита за залавянето му.

Литография от атентата срещу Ейбрахам Линкълн, извършен от Джон Уилкс Бут
Литография от атентата срещу Ейбрахам Линкълн, извършен от Джон Уилкс Бут

Само 16 години по-късно – на 2 юли 1881 г. - 20-ият президент на САЩ Джеймс Гарфийлд е прострелян на жп гара във Вашингтон от писателя и адвокат Шарл Гето. Гарфийлд остава жив 79 дни след покушението, но в крайна сметка умира от инфекция.

Атентатът срещу Джеймс Гарфийлд
Атентатът срещу Джеймс Гарфийлд

Точно 20 години по-късно - на 6 септември 1901 г. - по време на събитие в Бъфало анархистът Леон Чолгош прострелва 25-ия президент Уилям Маккинли. Осем дни по-късно президентът умира от отравяне на кръвта от замърсените му рани.

Атентатът срещу Уилиям Маккинли.
Атентатът срещу Уилиям Маккинли.

Последният успешен атентат срещу действащ президент на САЩ е и най-известният в историята. На 22 ноември 1963 г. Джон Кенеди минава с кортежа си през центъра на Далас, Тексас. В колата с него са първата дама Джаклин, както и губернаторът на щата със съпругата му.

Кенеди е прострелян с два куршума, а няколко часа по-късно умира в местна болница. За покушението е задържан бившият морски пехотинец Ли Харви Осуалд. Самият той умира два дни по-късно, когато е застрелян в сутерена на полицейски участък в Далас.

Кортежът на Джон Кенеди малко преди президентът да бъде застрелян
Кортежът на Джон Кенеди малко преди президентът да бъде застрелян

5 години по-късно братът на Джон Кенеди – Робърт, който тогава е един от водещите кандидати за номинацията на Демократическата партия за президент, е убит в хотел в Лос Анджелис от Сирхан Сирхан.

Убийствата на братята Кенеди са обект на различни теории на конспирацията, каквито се появиха и в часовете след неуспешния атентат срещу Тръмп.

Убийството на Робърт Кенеди
Убийството на Робърт Кенеди

Неуспешните атентати срещу Рузвелт, Труман и Рейгън

По подобие на случилото се с Тръмп в Бътлър, Пенсилвания, няколко президенти на САЩ са били ранени или са оцелели невредими при неуспешни опити за покушение.

В ролята си на кандидат през 1912 г., близо три години след като е напуснал Белия дом, но в опит да се кандидатира като президент от трета партия, Теодор Рузвелт е прострелян от Джон Шранк, който преди това го следи със седмици.

Това се случва пред многобройна тълпа, а самият Рузвелт решава да говори близо час и половина преди да получи лекарска помощ. По-късно изследвания показват, че куршумът е попаднал в областта на гръдните мускули на Рузвелт. Докторите решават, че отстраняването му е опасно и Рузвелт го носи до края на живота си.

Теодор Рузвелт
Теодор Рузвелт

През 1933 г. Франклин Делано Рузвелт се разминава на косъм от смъртта, когато по време на реч, седмици след избирането му, срещу него стреля Джузепе Дзангара. Той обаче стои изправен върху нестабилен стол и вместо избрания за президент прострелва и убива кмета на Чикаго.

По-късно Франклин Д. Рузвелт се превръща в един от най-успешните президенти в историята на страната, предлага серията от реформи, известни като Новата сделка, начело е на САЩ, когато се включват във Втората световна война.

Президентът на САЩ Франклин Д. Рузвелт и британският премиер Уинстън Чърчил
Президентът на САЩ Франклин Д. Рузвелт и британският премиер Уинстън Чърчил

Опити за покушение без последици има още и срещу президентите Хари Труман и Джералд Форд, но най-близко до смъртта се оказва Роналд Рейгън през 1981 г. Тогава той е прострелян от Джон Хинкли Мл., който уцелва и прессекретаря на държавния глава Джеймс Брейди. Той остава парализиран до края на живота си.

Рейгън се възстановява след няколко месеца, на името на Брейди днес е кръстена една от най-големите организации, които се борят за контрол над оръжията в САЩ.

Атентатът срещу Роналд Рейгън
Атентатът срещу Роналд Рейгън

Последният подобен инцидент в историята датира от 2005 г., когато президент на САЩ е Джордж Буш Мл. Тогава по време на събитие в столицата на Грузия - Тбилиси - срещу него и грузинския президент Михаил Саакашвили беше хвърлена граната. Снарядът не избухва. За опита за убийство е осъден Владимир Арутюнян.

Моментът, в който 20-годишен стрелец простреля Доналд Тръмп
please wait

No media source currently available

0:00 0:01:14 0:00
  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

XS
SM
MD
LG