Връзки за достъпност

Извънредни новини

Стрелецът, мотивът, оръжието. Какво знаем за атентата срещу Тръмп


Хората седят в заведение в Милоуки и гледат новини за атентата срещу Доналд Тръмп, 13 юли 2024 г.
Хората седят в заведение в Милоуки и гледат новини за атентата срещу Доналд Тръмп, 13 юли 2024 г.

Покрив, автомат, куршуми. Кръв и вдигнат юмрук. Това са част от ключовите думи, свързани с атентата срещу бившия президент на САЩ и вероятен кандидат за нов мандат Доналд Тръмп.

В събота по време на предизборен митинг в Пенсилвания той беше улучен с куршум в дясното ухо. Тръмп се отърва само с това леко раняване и беше изведен от служители с вдигнат във въздуха юмрук.

Заподозреният стрелец беше убит от охранителите на събитието, но преди това успя да уцели смъртоносно един от зрителите в публиката и да рани други двама.

Моментът, в който 20-годишен стрелец простреля Доналд Тръмп
please wait

No media source currently available

0:00 0:01:14 0:00

Според разказите на свидетели той е стрелял от покрива на сграда, разположена близо до сцената, от която говореше Тръмп.

Но кой е заподозреният и какъв е мотивът му? С какво оръжие е стрелял? И колко близо до фаталния изход беше кандидатът за президент на САЩ?

Ето отговорите на най-важните въпроси, които си задавате.

Какво се случи в събота

Опитът за покушение срещу Доналд Тръмп дойде само около 6 минути след като кандидатът за президент започна речта си на митинга в Пенсилвания.

На кадрите от събитието се чуват изстрели и се вижда как Тръмп протяга ръка, за да хване дясното си ухо, преди да приклекне зад подиума. Фотографът на Ню Йорк Таймс Дъг Милс дори успява да запечата полета на един от куршумите край лицето на Тръмп.

Веднага след изстрелите представителят на републиканците беше обграден от агенти на Сикрет сървис и отведен към близка кола. Той прекара няколко часа в болница, след което беше съобщено, че състоянието му е добро и той се е прибрал в дома си в Ню Джързи.

Впоследствие от Федералното бюро за разследване (ФБР) казаха, че разследват нападението като опит за убийство на бившия американски президент и "вътрешен тероризъм".

Кои са жертвата и двамата пострадали

По време на стрелбата обаче бяха улучени още няколко души. Един от тях - 50-годишен мъж от Бъфало, беше убит.

Други двама мъже бяха сериозни ранени и откарани в болница. В неделя от там съобщиха, че състоянието им е стабилно и животът им е извън опасност.

Кой е заподозреният

Заподреният за стрелбата беше убит на място. Още в събота от ФБР го идентифицираха като 20-годишния Томас Матю Крукс. Към момента разследващите го определят като "субекта, замесен в опита за убийство".

За него се знае малко - той е от Бетъл Парк, Пенсилвания, завършил е училище през 2022 г. Работел е в кухнята на местен дом за възрастни.

Неговите връстници и учители го описват като почтителен, умен и тих. Пред Си Ен Ен бащата на Крукс каза, че в момента се опитва да си обясни "какво по дяволите се е случило" и ще коментира след приключването на разследването.

Томас Матю Крукс, посочен от ФБР като „субекта, замесен“ в опита за убийство на Доналд Тръмп, в Бетел Парк. Снимката е от випускника на гимназията му за 2020 г.
Томас Матю Крукс, посочен от ФБР като „субекта, замесен“ в опита за убийство на Доналд Тръмп, в Бетел Парк. Снимката е от випускника на гимназията му за 2020 г.

Американските медии съобщиха още, че той е бил регистриран като републиканец в щатските избирателни регистри. В същото време обаче се съобщава, че през 2021 г. е дарил 15 долара на либералната кампания ActBlue, която се свързва с демократите.

Какъв е мотивът

За мотива на заподозрения обаче все още не е установено нищо.

"ФБР не е установило мотив за действията на стрелеца, но работим, за да определим последователността на събития и движенията му преди стрелбата", казаха от ФБР в официалното си изявление в неделя.

ФБР съобщи и че според данните до момента, Крукс е действал сам, като разследващите продължават да събират информация за евентуални други лица, които да имат отношения към нападението.

От там добавиха, че изследват и телефона на Крукс. Освен това домът и автомобилът му са били претърсени и на двете места са били открити "подозрителни устройства". Те са обезвредени от специалисти по взривните устройства и в момента се изследват в лаборатории на ФБР.

ФБР казаха още, че не са открили заплашителен език в профилите на Крукс в социалните мрежи, както и че не откриват данни за проблеми с психичното здраве на 20-годишния мъж.

Забелязан ли е бил заподозреният

Според свидетели заподзреният за нападението е бил забелязан преди да започне стрелбата. Пред Асошиейтед прес (АП) полицай, който е говорил при условие за анонимност, твърди, че участници в събитието са предупредили местните охранители за човек, който се държи подозрително.

Според разказа впоследствие той се е качил по стълба на покрив на близка сграда. Полицаите са го търсили, но не са успели да го намерят преди да стигне до покрива, твърди служителят.

В понеделник шерифът на окръг Бътлър Майкъл Слуп каза пред АП, че местен полицай се е изкачил на покрива, но Крукс го е видял и се е обърнал към него. Тогава полицаят е успял да слезе на безопасно място извън обсега му. По думите на шериф Слуп полицаят не имало как да използва собствения си пистолет при тези обстоятелства.

Пред Би Би Си свидетел също разказа, че е предупредил полицаите за въоръжен мъж на покрива. Това е станало само минути преди започването на стрелбата.

С какво оръжие е стреляно

От ФБР съобщиха, че смятат, че заподозреният е стрелял с полуавтоматична пушка AR-15. Тя е била законно притежание на баща му.

Моделът AR-15 е невоенната версия на автоматичната М-16. По данни на Вашингтон пост около 1 от 20 възрастни в САЩ са притежавали AR-15 през 2023 г. Според изданието именно това оръжие е използвано в най-малко 10 от 17-те най-смъртоносни масови стрелби в САЩ за последните години.

Сред тях е например атаката в Лас Вегас през октомври 2017 г., когато бяха убити 60 души, както и нападението срещу гей клуб в Колорадо през 2022 г., когато бяха убити петима души.

"Това е военно оръжие, което наистина е подходящо само за войници в зона на бойни действия", каза по-рано миналата година Линдзи Никълс, политически директор в Giffords Law Center - организация, която настоява за регулации за оръжията.

"Способността му да убива бързо много хора е причината, поради която искаме да бъде забранено", добави тя.

Какво следва

Според бившият агент на Сикрет сървис Тимъти Милър оръжието има "смъртоносна точност" и случилото се е било "на косъм от убийство на президента". Пред Би Би Си той каза, че ако Тръмп не беше обърнал леко главата си на противоположната страна, куршумът е можело да бъде смъртоносен.

Затова и според Милър става дума за "провал след провал" на службите, занимаващи се със сигурността на бившия президент, а опитът за покушение повдига въпроса дали охраната на Тръмп ще бъде разследвана за допуснат пропуск.

Другият основен въпрос е как атентатът ще се отрази на шансовете на Тръмп за победа на изборите през ноември и дали ограничението на оръжията ще стане основна тема в кампанията.

В понеделник започва конвенцията на републиканците, на която се очаква Тръмп да бъде определен официално като номинацията на партията.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

XS
SM
MD
LG