Връзки за достъпност

Извънредни новини

Стрелецът срещу Тръмп е 20-годишен американец от Пенсилвания, съобщи ФБР


Снайперисти са позиционирани на покривите около митинга на Доналд Тръмп на 13 юли преди стрелбата.
Снайперисти са позиционирани на покривите около митинга на Доналд Тръмп на 13 юли преди стрелбата.

Федералното бюро за разследване (ФБР) идентифицира 20-годишния Томас Матю Крукс като "субект, замесен" в опита за убийство на бившия президент Доналд Тръмп.

Той е от Бетъл Парк, Пенсилвания. ФБР каза още, че не знае мотива за стрелбата, но работи по това да го установи.

Доналд Тръмп бе прострелян в дясното ухо по време на митинг в щата Пенсилвания в събота. Един от зрителите беше убит, а двама ранени. Тръмп беше отведен първо в болница, а след това се прибра у дома в Ню Джързи. Той самият съобщи, че е добре.

Стрелецът беше „неутрализиран“ секунди след стрелбата от служители на реда на място, съобщи ФБР по-рано на пресконференция.

На кадрите от събитието се вижда, че снайперисти на Сикрет сървис са позиционирани на покривите около митинга, но въпреки това стрелецът успява да стреля по бившия президент.

Още снимки от събитието показват службите за сигурност.
Още снимки от събитието показват службите за сигурност.

В първите часове след стрелбата службата даде малко официална информация относно случилото се. Тя потвърди, че стрелецът е произвел няколко изстрела от "издигната позиция" извън митинга. CNN съобщи, че стрелецът се е намирал на покрива на малка сграда точно извън оградената зона, в която се провежда събитието.

ФБР все още не е говорило официално за позицията на стрелеца.

Федералното бюро за разследване (ФБР) на САЩ пое разследването на случая и по-рано предупреди, че това е мащабно активно разследване.

Американското Федерално управление за авиация (FAA) съобщи в неделя, че въздушното пространство над селището Бетъл Парк, където живее заподозреният за стрелбата срещу Тръмп, е "незабавно затворено" по специални причини, свързани със сигурността.

"Вашингтон пост" написа, че заподозреният за стрелбата срещу Тръмп е бил регистриран пред властите като симпатизант на Републиканската партия. Ройтерс също съобщи тази информация, като се позова на избирателни регистри на щата Пенсилвания.

Бившият президент на САЩ Доналд Тръмп е вероятният кандидат за президент на Републиканската партия на изборите на 5 ноември. Основният му опонент е настоящият президент Джо Байдън.

Това не е първият път, в който кандидат за президент е прострелян в САЩ. Роналд Рейгън е тежко ранен през 1981 г. През 1975 г. президентът Джералд Форд остава невредим при два отделни опита за убийство. Президентите Джон Ф. Кенеди, Ейбрахам Линкълн, Джеймс Гарфийлд и Уилям Маккинли са убити при атентати.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

XS
SM
MD
LG