Връзки за достъпност

Извънредни новини

Боян Расате е осъден за нападението над ЛГБТ активистка


Боян Станков
Боян Станков

Софийският апелативен съд (САС) осъди бившия кандидат за президент Боян Станков, известен като Боян Расате, за нанасяне на лека телесна повреда на активистка в ЛГБТ център през 2021 година.

Тогава, по време на президентската кампания на партията му - "Български национален съюз - Нова демокрация", националистът и негови сподвижници нахлуха в „Рейнбоу хъб“ и изпочупиха имуществото, а една от активистките разказа, че е била ударена от Расате в лицето.

Глория Филипова
Глория Филипова

По това време Станков имаше имунитет, който беше свален, а той самият беше арестуван. По-късно беше освободен под гаранция от 5000 лева, а прокуратурата му повдигна обвинения за хулиганство, което се отличава с изключителна дързост, и поиска 2 години условна присъда с изпитателен срок от четири години.

Сега съдът осъжда Расате за хулиганство, но не приема, че то е било с изключителна дързост. Той е осъден на 6 месеца пробация и да изплати глоба на пострадалата активистка. За решението съобщи пред "Дневник" адвокатът на потърпевшата Глория Филипова - Силвия Петкова.

Пораженията след нападението
Пораженията след нападението

Така САС отменя произнасянето на долната съдебна инстанция - Софийски градски съд (СГС), който призна Расате за невинен за нанасяне на лека телесна повреда и го освободи от наказателна отговорност само с глоба от 3000 лева. САС обаче, за разлика от СГС, приема, че е изцяло доказано, че именно Станков е нанесъл удари на Филипова.

Пред съда той е твърдял, че хората, които работят в центъра, сами са изпочупили имуществото си, уточни адвокат Петкова.

Решението не е окончателно и подлежи на обжалване пред Върховния касационен съд.

Разследването срещу хората, които са били заедно с него по време на нападението, продължава, защото все още не са установени.

Атаката над един ЛГБТ клуб и последиците от нея
please wait

No media source currently available

0:00 0:03:06 0:00

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG