Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Файда няма". Данчо Пръча, Пеевски и "невидимите" избори в Северозапада


Колаж на Каролина Кьолер-Тонова и Йордан Тонов с прякор Данчо Пръча
Колаж на Каролина Кьолер-Тонова и Йордан Тонов с прякор Данчо Пръча

В Роман, Мездра и околността на хората не им се говори много за избори. Вълнува ги да има работа. В района и не личи, че е имало кампания. Но залогът е висок - всеки глас е важен кой лагер ще надделее в битката не само за парламента, а и за ДПС. Фактор в този спор е човек с прякор Данчо Пръча.

Срещаме го на малък площад срещу сградата на общината в Роман. Следобедното слънце приятно напича. По ръцете и лицето му има пръски бяла боя. Пуши нервно след края на работния ден на път за магазина за още цигари.

„Работя, каквото намеря. Намира се работа от време на време при разни чорбаджии, ама няма чак толкова много“.

Парламентарните избори предстоят след броени дни и няма как да не го питаме и за тях. Той сам заговаря за евентуално купуване на гласове.

„А, пари дали ще дават. Да ти кажа, и да дават, хич и няма да гласувам. Писна ми вече, а и файда няма“.

Няма изненада. Преди вота на 27 октомври не се говори много за решения, а за купуване на гласове. Появяват се списъци с прякори на "купувачи". Те са изпратени на МВР, но не е известно дали полицията работи по тях. Сред прякорите има и от региона - като Данчо Пръча. Но за това след малко.

Иначе в Роман по нищо не личи, че идват избори. Не видяхме плакати, нито обяви за предизборни събития. Така е и в повечето села край Враца. Имаше един-два плаката в десетина населени места – на ГЕРБ.

Продължаваме към Мездра. Магазин в центъра. Три-четири луминесцентни лампи едва хвърлят светлина в помещението. Заговаряме се с жената там как хората са все по-малко и вероятно ще намалеят още, когато местният японски завод за кабели затвори догодина.

„Идват много хора, купуват на заплата. Дрешки, за децата тетрадки, подвързии, химикалки. Основно от селата. Какво ще правят сега тези семейства, не знам“, казва тя.

Питаме я дали има надежда изборите да променят нещо. Отговаря, че дори е била част от организацията на избори като наблюдател, но отдавна е загубила смисъл да ходи до урните.

И Роман, и Мездра са в област Враца – Северозападна България. Това е един от най-бедните региони в целия Европейски съюз (ЕС). Ситуацията не се променя, независимо кой управлява. Това може да обяснява нежеланието хората тук да гласуват. В район Враца изборни наблюдатели засичат и немалко рискови секции - такива, в които има съмнения за контролиран вот.

През годините в региона най-много гласове печелят ГЕРБ и БСП. Но третата най-устойчива партия е ДПС. Сега тя е разделена, а залогът висок. Всеки глас може да е решаващ кой от лагерите ще я овладее - този на почетния лидер Ахмед Доган, или този на съпредседателя Делян Пеевски. Важно е от коя страна са застанали "силните" местни партийци.

Така отново стигаме до Данчо Пръча. И до списъците.

Едно семейство в отбора на Пеевски

Разделението в ДПС се вижда ясно по места и Враца не е изключение. Районът не е сред т.нар. традиционни за партията. Възходът на Движението там условно съвпада с времето, в което Пеевски става фактор във формацията.

Фактор в региона е и едно семейство. Те са общински съветници - съответно в Роман и в Мездра. И двамата са от ДПС и заемат важно място, особено по избори.

И двамата избраха Пеевски и "Новото начало" в ДПС, както той кръсти своя лагер.

Името на мъжа – Йордан Тонов с прякор Данчо Пръча, нашумя в последните седмици. То попадна в списък на лица, за които има съмнения, че организират купуването на гласове. Списъкът, разпространен от групата "Българските елфи" (BG Elves), беше изпратен в сигнал до МВР и ДАНС от партия „Да, България“, част от коалицията „Продължаваме промяната – Демократична България“.

Самият Тонов вече е осъждан за участие в организирана престъпна група именно в Северозапада.

За него водачът на листата на крилото на ДПС на Доган във Враца и бивш шеф на свързваната с Делян Пеевски ТВ7Николай Бареков каза, че дори го е заплашвал по телефона преди дни.

Засега сигналите до институциите не водят до резултат.

Съпругата на Тонов – Каролина Кьолер – Тонова, е областен координатор на ДПС и кандидат за депутат - вече от Пеевската фракция „Ново начало“.

Семейна фирма пък печели обществени поръчки в общините, в които двамата са съветници.

Свободна Европа потърси Каролина Кьолер по телефона, за да ѝ зададе въпроси по тези теми. Тя отговори, че иска да ги получи писмено, но по-късно не отговори на тях. Изпратихме въпроси и до Йордан Тонов на адреса на община Роман, където е общински съветник. Но и от там не получихме отговори.

Пръча, новото начало и обществените поръчки. Северозападът преди изборите
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:48 0:00

Пръча и криминалното му минало

За Йордан Тонов, известен с прякора Данчо Пръча, и неговото участие в криминалния свят в Северозапада се знае още от началото на 90-те.

През 1993 г. той осъден по първото в България дело за рекет. Районният съд в Мездра му дава 5 месеца затвор, но той ги излежава в следствения арест.

Години по-късно, в средата на 2008 г., оглавяваната от проф. Стоян Кушлев Комисия за установяване на имущество, придобито от престъпна дейност, днешна КПК, запорира имоти на стойност 1,3 млн. лв. на врачански бизнесмен на име Йордан Тонов.

Тогава институциите не потвърждават, че той е човекът с прякора Данчо Пръча. Това става малко по-късно.

Още през октомври 2008 г. Тонов е задържан в акция, в която участват близо 200 полицаи и се провежда във Враца, Мездра, Роман и Велико Търново. В акцията са задържани 12 други души. Част от тях получават обвинения за трафик на хора и склоняване към проституция.

МВР съобщава, че е разбита организирана група, което се занимава с разпространение на наркотици, рекет и склоняване към проституция, а според наблюдаващ прокурор по делото - и със сексуално насилие.

На самия Тонов е повдигнато обвинение, че е ръководил престъпна група за разпространение на наркотици. По-късно за създаването и ръководенето на групата беше обвинен и друг от известните представители на ъндърграунда – Димитър Желязков – Митьо Очите. През 2008 г. той вече има присъда за разпространение на наркотици, а по-късно отново е осъждан.

Тук е мястото за една скоба - приближен на Митьо Очите - бивш негов бодигард - е координатор на ДПС - Ново начало в Бургас. Името му е Христо Широков.

Делото на Тонов се точи няколко години, в които свидетели се отказват от част от показанията си. В крайна сметка през 2015 г. Върховният касационен съд (ВКС) потвърждава присъда от 8 години затвор.

През 2012 г. Върховният административен съд (ВАС) потвърждава отнемане на незаконно придобито имущество на Тонов в размер на 1,2 млн. лв.

Първоначално Тонов не влиза в затвора и е под домашен арест заради здравословни проблеми. Година след обявяването на присъдата му – през 2016 г. – той е засечен на бал на дъщеря си Мона, за която ще стане въпрос след малко. Няколко дни по-късно е изпратен в затвора.

Каролина Кьолер и кариерата ѝ в ДПС

Перипетиите на Тонов с правоохранителните органи съвпадат по време с постепенното издигане на тогавашната му партньорка, а днес вече съпруга Каролина Кьолер в политиката. През 2013 г. тя става част от ДПС и се издига до председател на общинската структура на движението в Мездра. Две години по-късно е избрана за общинска съветничка и става зам.-председател на Общинския съвет.

В следващите години е в депутатските листи на ДПС. Винаги се радва на висок брой преференции в различни избори. На вота за народни представители през юни 2024 г. получава 821 преференции, което е третият най-добър резултат в район Враца. Пред нея са само водещите кандидати на ГЕРБ и БСП.

За изборите през октомври Каролина Кьолер – Тонова е отново втора, само че вече в листите на „ДПС – Ново начало“ на Делян Пеевски.

За това, че Тонов ще участва в кампанията за парламентарните избори, подсказва и снимка на Кьолер във Фейсбук. На нея рамо до рамо с десетимата кандидати е застанал именно Тонов.

Йордан Тонов, най-вляво, и Каролина Кьолер (със синия костюм и черна риза в средата) заедно с останалите кандидати за депутати от листата на "ДПС-Ново начало" във Враца.
Йордан Тонов, най-вляво, и Каролина Кьолер (със синия костюм и черна риза в средата) заедно с останалите кандидати за депутати от листата на "ДПС-Ново начало" във Враца.

Запознати с предизборната обстановка в района казват, че той видимо държи да покаже, че е основна част от кампанията и организацията на изборите за „Ново начало“.

Самият Тонов също е общински съветник от ДПС – в Роман. Избран е на последните местни избори през 2023 г. от листата на местна коалиция, в която тогава единното ДПС си партнира с Български възход и Новото време.

Тонови и обществените поръчки

Освен че става активен политик сред излизането си от затвора, от 2023 г. Тонов вече изпълнява и обществени поръчки. Възложители са общините Роман и Мездра, а фирмата изпълнител е „Електрик форс“ ООД. Тя е собственост на Тонов и дъщеря му Мона - всеки с по 50%.

Преди това фирмата е била на Светослав Симеонов Кьолер, чието презиме и фамилия съвпадат с това на Каролина Кьолер. Днес Светослав е управител на дружеството.

„Електрик форс“ ООД печели първата си обществена поръчка на 5 октомври 2023 г. Това е три седмици преди местните избори. Възложител е община Роман, в която на вота Тонов е избран за общински съветник. Поръчката е за проектиране, надзор и изпълнение на ремонт на общински сгради в селата Камено поле и Курново на обща стойност 280 хил. лв.

Няколко месеца по-късно „Електрик форс“ ООД печели нова обществена поръчка, този път в община Мездра, където Каролина Кьолер – съпруга на Тонов и майка на Мона, е общински съветник. Поръчката е за ремонт на улици и тротоари е на стойност близо 600 хил лв.

Официално Каролина Кьолер не е част от „Електрик форс“ ООД. За обществената поръчка, която фирмата изпълнява за община Мездра, за комуникация е посочен имейл с нейните инициали kkioler.

Когато я потърсихме по телефона с въпроси за тази публикация, тя помоли да ги изпратим на същия имейл, посочен за комуникация с „Електрик форс“ ООД, и го представи като свой. Не получихме отговори на въпросите.

Какво остава за след изборите

Обратно в Мездра дни преди изборите проблем с улиците изглежда наистина има. На входовете и изходите на града минават много камиони. Пренасочват ги заради затворените отсечки и в очакване на скоростния път, който трябва да свърже Враца с Ботевград и Видин. Кога ще бъде завършен е въпрос от бъдещето.

В центъра на Мездра срещаме с петима младежи. Те седят пред сградата общината. Двамата от тях казват, че имат 18 години. Единият дори вече си е намерил и работа.

„Работя, слагаме гипсокартони. И по селата, и по града“, казва той. Добавя, че парите му стигат, но не живее самостоятелно.

И него питаме за изборите и казва, че ще са първите, на които има право да гласува. „Още не знам обаче, ще ходя ли, няма ли. Ако имам работа, няма да ходя“.

  • 16x9 Image

    Николай Лавчиев

    Николай Лавчиев е журналист в Свободна Европа от 2019 година. Учил е социология, журналистика и спортен мениджмънт. Интересува се от международна политика, енергетика и промените в съвременните общества.

Форум

XS
SM
MD
LG